Kategoriat
Peliarvostelut

Taivaanrannanmaalari

Pystytkö tulkitsemaan salaperäisiä loitsuja ja löytämään piilotetut kuviot? Taivaanrannanmaalari on kuviontunnistuspeli, jossa kuviot paljastuvat piirtämisen kautta.

Pienenä poikana rakastin yli kaiken puuhakirjoja. Siis niitä, joissa esimerkiksi etsittiin kuvista viisi eroavaisuutta tai ratkaistiin erilaisia sokkeloita. Kirjojen vakikalustoa olivat myös pisteestä pisteeseen -tehtävät, joissa yhdistämällä pisteet oikeassa järjestyksessä paljastui jokin kuva.

Taivaanrannanmaalari paneutuu tuohon viimeisimpään tehtävätyyppiin ja laajentaa aihetta kokonaiseksi lautapeliksi. Ja hyvin peli sen tekeekin, eritoten, jos kotijoukoista löytyy samantasoisia piirtelijöitä.

Näpäkät säännöt

Pelissä pelaajat ovat taikureita, joiden tehtävänä on tulkita maagisia kuvioloitsuja. Tämä tehdään nostamalla “loitsukortti”, joka on täynnä erilaisia symboleja ja niiden välisiä reittejä. Reitit vaikuttavat satunnaisilta, mutta kun piirtää omalle laudalle samat reitit samojen symbolien välille, niin niistä muodostuu jokin kuvio.

Loitsukortteja on kolmen tasoisia – helpoimmillaan piirrellään pelkkiä suoria viivoja sumbolien välille, mutta pian mukaan tulevat ympyrät sekä kaaret. Erityisesti kaarien piirtäminen on myös aikuiselle vähän haastavampaa hommaa.

Taivaanrannanmaalarin ohjekortit
Ohjekortit selittävät pelaajille, miten ympyrät, kaaret ja viivat piirretään. Kuva: Sampsa Ritvanen

Se, joka ensimmäisenä hoksaa mikä kuvio on kyseessä ja kirjoittaa sen lautaansa, saa kääntää tiimalasia. Muilla pelaajilla on vielä 30 sekuntia aikaa ratkaista oikea sana. Tämän jälkeen jaetaan pisteet. Nopein saa 1–2 tähteä riippuen siitä, oliko vastaus oikein vai ei. Muut oikein vastanneet saavat yhden tähden. Kahdeksan kierroksen jälkeen eniten tähtiä kerännyt voittaa.

Säännöt ovat napakan selkeät ja rohkaisevat myös riskinottoon. Kuviota kun ei tarvitse piirtää loppuun asti, kunhan vastaus on oikein. Alkuperäisissä säännöissä riskinotto erityisesti kannattaa, koska ensimmäinen pelaaja saa aina vähintään yhden tähden. Meidän peleissä kuitenkin päätimme, että voittajalta jää tähdet saamatta, jos vastaus on väärin.

Kortin ohjeilla muodostuu lentokoneen kuvio
Sehän on lentokone! Kuva: Sampsa Ritvanen

Koko perheen peli

Taivaanrannanmaalaria mainostetaan koko perheen pelinä ja sitä se monessa mielessä onkin. Kuten jo sanoin, säännöt ovat selkeät ja pelin saa pöytään nopeasti. Mukana on vielä kolmelle ensimmäiselle kerralle valmiiksi rakennetut korttisetit, jotka opettavat pelissä käytettävät piirtotekniikat pala palalta.

Yksi kierros kestää vain 2–3 minuuttia, jolloin koko peli vie noin 20 minuuttia. Toisaalta kun jokainen kierros on oma “minipelinsä”, voi peliä pelata niin vähän tai paljon kuin haluaa.

Kaikissa kuviontunnistuspeleissä on kuitenkin suurin haaste pitää peli mielekkäänä eritasoisten pelaajien kesken. Tässä Taivaanrannanmaalari onnistuu kohtalaisesti. Tiimalasin kääntäjä joutuu seuraavalla kierroksella pelaamaan laudan mustavalkoisella puolella, mikä vaikeuttaa symbolien etsimistä entisestään. Tämä tasoittaa taitotasoja hieman.

Kokonaan ongelma ei poistu ja jos perheessäsi on niitä, jotka pärjäävät tällaisissa nopeus- ja tunnistuspeleissä, he pärjäävät myös tässä. Suositusikäraja +8-vuotta on sekin aika sopiva, sillä alle kouluikäisillä voi olla hankaluuksia löytää symboleita ja piirtää kuvioita tarpeeksi nopeasti, jotta pelissä pärjäisi.

Mustavalkoinen ja värillinen puoli pelilautaa
Laudan mustavalkoinen puoli hankaloittaa etsimistä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Lasten suosikki

Tasapuolisessa seurassa peli oli kuitenkin menestys. Aikuiselle pelaaminen oli miellyttävä, joskaan ei kovin erikoinen kokemus, mutta kouluikäiset lapset nauttivat suunnattomasti. Heille Taivaanrannanmaalari oli jännittävää hupia, jota otettiin mielellän toinenkin erä. Pelasin peliä myös 4-vuotiaan kanssa ajanvietteenä, jossa hän piirsi kuvioita omaan tahtiinsa. Toimi peli niinkin.

Mukana toimitetaan tavarat neljälle pelaajalle. Näin korona-aikaan se varmasti riittää, mutta itse olisin lisännyt vielä vähintään pari lautaa ja kynää lisää. Taivaanrannanmaalari on nimittäin parhaimmillaan viihdyttävä seurapeli. Isommassa porukassa piirtelyyn tuli sopivaa sähäkkyyttä ja ainakin lasten kesken myös pareittain pelaamista kokeiltiin onnistuneesti. Toki yhden ohjekortin tarkastelu tuottaa isossa porukassa omat haasteensa. Jos omistaa laminointikoneen, voi lisälautoja tulostaa lisää netistä.

Jos Taivaanrannanmaalari herätti yhtään kiinnostusta, niin peliä kannattaa kyllä testata. Se on vielä helppoa, sillä pelistä voi tulostaa englanninkielisen kokeiluversion, joka antaa sopivan maistiaisen pelistä.

Kakkostason loitsukortti, josta muodostuu laivan kuva.
Kakkostason loitsukortissa päästään piirtämään ympyröitä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Taivaanrannanmaalarista

Suunnittelija:

Julkaisija: BLAM!Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot. Ainoastaan kaarien piirtely voi aiheuttaa lapsipelaajissa pientä ihmettelyä.

Onnen vaikutus: Tuuria ei ole, nopein piirtäjä voittaa.

Vuorovaikutus:  Jokainen piirtelee itsekseen, mutta toisten pelaajien aikapaine luo jännitystä pelaajien välille.

Teema: Unisen utuinen taikakuvioteema on aika yhdentekevä. Kuvitus on onneksi kaunis.

Uudelleenpelattavuus: Pelin kortit riittävät 23 uniikkiin pelikertaan. Sen jälkeen pelaajan muisti ratkaisee, saako pelistä enää kiksejä aikaan.

Kieliriippuvuus: Laudoissa tai korteissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 20 minuuttia.

Asetelma loitsukortteja
Pelissä on 184 erilaista loitsukorttia. Kuva: Sampsa Ritvanen

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *