Kategoriat
Peliarvostelut

Survivors of Hellapagos

Joukko haaksirikkoisia rakentaa lauttaa paetakseen autiolta saarelta ennen hirmumyrskyä. Pääluku uhkaa kuitenkin laskea veden- ja ruuanpuutteen vuoksi… eikä toisien selviytyjien muodostamaa uhkaa kannata unohtaa.

Monissa yhteistyöseurapeleissä on mukana salaisia rooleja ja kätkettyjä pettureita, kuten esimerkiksi Battlestar Galacticassa, Resistance: Avalonissa tai Secret Hitlerissä. Siksipä onkin virkistävää, että Survivors of Hellapagos on peli, jossa rooleja ei ole, vaan yhteistyön ohella kuka tahansa voi puukottaa kaveria selkään, yhteisen hyvän nimissä tietenkin.

Selviytymispelin takaa löytyvät Gamelinin veljekset Laurence ja Philippe, joilla ei Hellapagoksen ja sen lisäosan lisäksi ole muita pelejä vyöllään. Peli on julkaistu jo vuonna 2017, mutta Lautapelit.fi julkaisi siitä vuonna 2021 suomenkielisen painoksen.

Survivors of Hellapagosin kansi

Jos mikään ei riitä

Pelaajien tehtävänä on selvitä hengissä autiolla saarella ja rakentaa tarpeeksi suuri lautta pakomatkaa varten. Resurssit ovat vähissä, ja loputtomiin ei voi odottaa, sillä saarelle iskee jossain vaiheessa hurrikaani, joka pakottaa selviytyjät vesille vaikka vajaalla porukalla.

Kierroksen aikana jokainen pelaaja valitsee yhden toiminnon: kalastus, veden keruu, puunhakkuu tai hylyn tutkiminen. Kalat ja vesi ovat tärkeitä resursseja, sillä niitä on oltava jokaisen kierroksen lopussa vähintään pelaajien lukumäärän verran. Kalastus tuottaa satunnaisesti 1–3 kalaa ja vettä saa kierroksen alussa nostettavan sääkortin osoittaman määrän. Vettä kannattaa varastoida kuivuuden varalta, sillä sen koittaessa vettä ei voi kerätä lainkaan.

Puuta keräämällä rakennetaan lauttoja, joita täytyy olla pakenemista varten yksi jokaista pelaajaa kohden. Lauttaan vaaditaan kuusi puuta. Puuta saa kerätä toiminnolla yhden, jonka jälkeen pelaaja voi ottaa riskin nostamalla korkeintaan viisi palloa kuuden pallon poolista. Yksi palloista on musta, jonka noustessa pelaajaa puree käärme, eikä hän voi tehdä mitään kierrokseen. Käärmeenpurema aiheuttaa myös ylimääräisen puun menetyksen. 

Pelaaja voi myös tutkia laivan hylkyä ja nostaa kortin. Kortinnosto ei suoraan hyödytä muita pelaajia resurssien kannalta, mutta korttien joukossa voi olla resurssien lisäksi turhaa tavaraa ja hyödyllisiä esineitä. Esineitä on niin kertakäyttöisiä kuin pysyviä työkaluja, joilla keräily tehostuu merkittävästi.

Kolme arvontapalloa, joista yksikään ei ole musta.
Vuorossa oleva pelaaja oli onnekas: hän nosti kolme palloa puuta kerätessään, eikä yksikään niistä ollut musta. Lauttaan tarvittavista kuudesta puusta on siis kerätty yli puolet. Samoilla palloilla arvotaan myös kalastuksen tulos. Kuva: Veeti Kainulainen

Heimo on puhunut

Kierroksen jälkeen jokainen pelaaja kuluttaa yhden ruuan ja veden, jonka jälkeen aloittava pelaaja vaihtuu ja peli jatkuu. Jos ruokaa tai vettä ei ole tarpeeksi, pelaajien on äänestettävä joukostaan pois pelaajia puuttuvien resurssien verran. Kuka tahansa voi pelastaa pois äänestetyn pelaamalla vaadittavat resurssikortit tai käyttämällä revolverikorttia ampuakseen toisen pelaajan. Revolverin käyttö vaatii ammuskortin, joten tappovälineen käyttö ei ole liian helppoa.

Pelaajat voivat paeta saarelta, jos veden ja ruuan jakamisen jälkeen jäljellä on kaikille pelaajille yksi annos vettä ja ruokaa ja jos lauttoja on yksi jokaista pelaajaa kohtaan. Jos kierroksen alussa säätilapakasta nousee hurrikaani, on äänestettävä tarpeeksi monta pelaajaa pois pelistä siihen asti, että resurssit riittävät. Peli voi päättyä myös kaikkien tappioon, jos kaikki pelaajat kuolevat.

Pelin dynamiikka on poikkeuksellisen kutkuttava: resursseja pitäisi kerätä, ja vesi ja ruoka loppuvat äkkiä. Jokainen pelaaja on arvokas kerääjä, mutta kuluttaa toisaalta resursseja uhkaavaan tahtiin. Varsinkin isomman porukan peleissä on usein kannattavaa hankkiutua keinolla tai toisella eroon parista pelaajasta, jotta loput pääsevät pakoon valmistuneilla lautoilla ennen hurrikaanin iskua. 

Kolme eritasoista vesikorttia.
Veden määrä vaihtelee kierroksittain 0–3 pisaran välillä. Pelin päättävä hurrikaanikortti (tiimalasin kuvalla varustettu kortti) päättää pelin noustessaan, joten viimeistään silloin on tehtävä epätoivoisia ratkaisuja. Kuva: Veeti Kainulainen

Riskibisnestä

Roolien puuttuminen antaa pelaajille vapauden muodostaa omat koalitionsa ja aloittaa kieroilun toisia vastaan. Hylystä kerättävien esineiden joukossa on niin yksittäisiä resursseja, hyödyllisiä kertakäyttöisiä kikkoja kuin kunkin resurssin keräämistä helpottavia työkaluja. Hylyllä ramppaaminen ei hyödytä yhteisöä, joten siellä käyminen on yleensä pieni riski. Korttien noston voi kuitenkin verhota tarpeellisten työkalujen etsinnäksi, sillä riittävien resurssien kerääminen ilman työkaluja on haastavaa. Työkalun löydettyään pelaaja on melko varmasti turvassa, sillä pelattua työkalua ei saa muiden käsikorttien tapaan takaisin, jos kyseinen pelaaja menehtyy. 

Resurssien keräily on itsessäänkin mielenkiintoista tasapainoteltavaa, sillä kullakin resurssilla on omat riskinsä. Kalastus on melko riskitöntä, mutta tulos on usein vaatimaton. Veden saanti on taas täysin arpapeliä, sillä säätila määrää täysin veden saannin. Täyteen kuivuuteen kannattaakin varautua keräämällä vettä talteen kaatosadepäivinä. Puu taas on mainio riskinotto: jokainen resurssi tuo loppua lähemmäs, mutta käärmeenpurema syö ison osan potentiaalisista resursseista. Resurssien keräily pitää myös kaikki pelaajat tehokkaasti pelissä mukana: jokainen tekee aina jotain merkityksellistä, eikä omaa vuoroa tarvitse odottaa liian pitkää.

Pelaajien välinen dynamiikka pääsee Hellapagoksessa parhaimmilleen. Koska kenellekään ei määrätä rooleja pelin alussa, voi kuka tahansa pelata millaista peliä vain. Taktikointi, liittoutuminen ja pyssyn osoittelu lisäävät jännitettä varsinkin sääpakan ohentuessa, ja päädyimmekin yhdellä pelikerralla ampumaan kolmen pelaajan voimin hylyssä luuhanneen pelaajan ulos: yhdellä oli pyssy ja kahdella panos, hylkyä tutkinut pelaaja kun oli löytänyt ammukselta suojaavan aaltopellin. Vapaus ja avoin petturuus saattavat toki olla epämiellyttäviä joillekin pelaajille, mutta roolittomuus on mainio lisäys.

Survivors of Hellapagos on mainio näennäisyhteistyöpeli, joka todennäköisesti rikkoo ystävyyssuhteita jopa tehokkaammin kuin Avalon tai Secret Hitler, koska tällä kertaa ei voi syyttää rooliaan. Pelimekaniikat tarjoavat tarpeeksi jännitettä estäen samalla tuurielementillään liiallisen optimoinnin. Jos siis kaipaat lisää vuorovaikutusta ja perheriitoja, voin suositella Hellapagosta lämpimästi.

Kolme esimerkkikorttia: Pullovesi, Kirves ja Lautapeli.
Hylystä voi hyödyllisten esineiden lisäksi löytyä myös pelillisesti täysin turhia esineitä, kuten lottokuponki tai Flamme Rouge. Kuva: Veeti Kainulainen

Faktat Survivors of Hellapagoksesta

Suunnittelijat: ,

Julkaisijat: Gigamic (2017), Lautapelit.fi (2021) 

Mutkikkuus: Toiminnot ovat yksinkertaisia ja säännöt selittää helposti.

Onnen vaikutus: Tuuria tarvitaan runsaasti, jo se on omiaan tiivistämään pelin tunnelmaa.

Vuorovaikutus: Pelaajien välinen kommunikaatio ja yhteistyö (tai sen puuttuminen) on pelin kantava voima.

Teema: Autio saari toimii teemana hyvin luoden luonnolliset puitteet ja paineen pelaajien niskaan.

Uudelleenpelattavuus: Pelin suolainen luonne saattaa karkottaa pelaajia. Toisaalta tuurin vaikutus kannustaa yrittämään pakoa vielä yhden kerran

Kieliriippuvuus: Korteissa on tekstiä, mutta tarvittaessa apulapuilla selviää. Tuore julkaisu on suomen- ja ruotsinkielinen.

Pelaajamäärä: 3–12 pelaajaa, peli on parhaimmillaan 6–9 pelaajalla.

Pituus: Laatikon mukaan 20 minuuttia, mutta venyy luultavasti vähintään tuplapituuteen sosiaalisen aspektin takia. Pituus riippuukin vahvasti peliporukasta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *