Kategoriat
Peliarvostelut

Atlantis

Atlantis eli alunperin Survive: Escape from Atlantis! on jo vuonna 1982 ilmestyneen klassikkopelin uusin laitos, jossa paetaan uppoavalta saarelta. Pelaajien on muistettava, mitkä omista nappuloista ovat arvokkaimpia ja saatava ne turvaan vesipedoilta ja muilta pelaajilta.

Vanhojen lautapelien uusintaversioita on ilmestynyt viime vuosina yhä tihenevään tahtiin. Tähän sarjaan kuuluu myös Atlantis. Peli ei ole ensimmäinen uusintaversio, sillä alkuperäinen Survive! (1982) julkaistiin hieman muunneltuna 4 vuotta myöhemmin nimellä Escape from Atlantis. Tämän jälkeen peli julkaistiin vielä pariin otteeseen.

Tämä 30-vuotisjuhlapainos julkaistiin alunperin nimellä Survive: Escape from Atlantis! Suomalainen julkaisija Lautapelit.fi lyhensi nimen pohjoismaisille markkinoille muotoon Atlantis.

Lukuisille uusintaversioille on syynsä, sillä Atlantis on 30 vuoden ikäisenäkin säilyttänyt charminsa erittäin hyvin.

Pelin idea

Atlantiksen kansiAtlantiksen saari alkaa yhtäkkiä upota mereen ja saaren asukkaat ovat vaarassa. Jokaisella pelaajalla on pelastettavana 10 asukasta, joista mahdollisimman monta tulisi saada turvaan pelilaudan kulmissa oleville pienemmille saarille. Asukkaista saatavat loppupisteet vaihtelevat yhdestä kuuteen, joten osa hahmoista on tärkeämpi saada turvaan ehjin nahoin. Vaikeaksi tämän tekee se, että hahmojen pistearvot ovat piilossa pelin aikana ja ne katsotaan vain pelin alussa — hyvää muistia siis tarvitaan.

Vuoronsa aikana pelaaja ensin liikuttaa asukkaitaan. Asukkaat voivat paeta saarelta veneellä tai uiden, mutta lähes aina on etu pyrkiä pakenemaan soutaen, sillä uimalla hahmo etenee huomattavasti hitaammin. Veneeseen toisaalta mahtuu jopa 3 henkeä, mikä aiheuttaa välillä liittoutumia matkalaisten välille.

Kun hahmoja on liikutettu, pelaajat upottavat Atlantista laatta kerrallaan. Atlantis koostuu kolmenlaisista laatoista: rannoista, metsistä ja vuorista.  Pelaajat poistavat vuorollaan yhden laatan aloittaen matalimmista eli rantalaatoista. Lisäksi jokaisella laatalla on salainen erikoisominaisuus, joka joko aiheuttaa jotain välittömästi laatan alla olevalla ruudulla tai antaa nostajalle kertakäyttöisen erikoisominaisuuden myöhempiä vuoroja varten.

Atlantiksen ehdottomasti hauskin osuus on vuoron lopussa, jolloin heitetään noppaa ja päästään liikuttamaan Atlantiksen ympärillä parveilevia merieläimiä. Valaat tuhoavat veneitä, hait syövät uimareita ja merihirviöt tekevät molempia. Toisten pelaajien veneiden tuhoaminen ja hahmojen syönti on aina yhtä tyydyttävää.

Hainruokaa

Atlantis ei ole tarkoitettu herkkähipiäisille. Toisia pelaajia vastaan on pakko hyökätä ja peli voi muuttua todella ilkeäksi, jos pelaajat näin päättävät. Myös satunnaisuus ja runsas kaaoselementti voivat jotakuta turhauttaa. Tietysti taitava puhuja voi vaikuttaa muiden pelaajien valintoihin ja täten pidentää omien hahmojen elinpäiviä, mutta usein pelaajat voivat lähinnä toivoa parasta ja pelätä pahinta. Hyvänä esimerkkinä ovat saarilaatat, jotka nostetaan asukkaan alta – laatan tilalle voi ilmestyä hai, joka saman tien syö hahmon tai päinvastoin vene, jolla hahmo pääsee nopeasti karkuun.

Oman silauksensa peliin tekevät asukkaista saatavat pisteet, jotka ovat salaisia pelin loppuun asti. Koska pistemääriä ei katsota kesken pelin, pelaajien tulisi muistaa ne pelin edetessä. 6 ja 5 pisteen hahmot on vielä suhteellisen helppo muistaa, mutta muut hahmot unohtuvat nopeasti. Jos muistielementti ärsyttää, peliä voi pelata niin, että kaikki hahmot ovat samanarvoisia.

Mitään pelkkää kaaosta pelaaminen ei kuitenkaan ole, sillä monia satunnaiselementtejä voi hallita. Vaikka liikutettava merieläin valitaan nopalla, eläimet liikkuvat aina maksimissaan tietyn matkan, joten niiden ulottumattomiin on hyvä pyrkiä. Toisten venekyyteihin hyppääminen on useimmiten erittäin kannattavaa, jolloin oman hahmon kuolemanriskiä voi minimoida. Kannattavaa on myös pelastaa arvokkaimmat asukkaat mahdollisimman pian, mikä johtaa usein yllätyksettömiin aloitusvuoroihin.

Peli alkuvaiheissaan. Kuva: Miguelón / BGG
Peli on vielä alussa ja saari uppoamatta. Kuva: Miguelón / BGG

Kelpo perhepeli

Atlantis on laadukas uusintaversio. Lauta on kaunis ja puiset hahmot, eläimet ja veneet nättejä. Kaikista hienoimpia ovat kuitenkin saarilaatat, joiden paksuus vaihtelee kuvituksen mukaan. Rantalaatat ovat ohuita, metsälaatat vähän paksumpia, mutta vuoristolaatat ovat jo melko paksuja. Eripaksuiset heksat antavat pelille kolmiulotteista särmää ja pelaajille visuaalista silmänruokaa.

Komponenteista pitää kyllä hieman myös napista. Puuhahmot poikkeavat hieman toisistaan, mikä saattaa tarkkasilmäiselle pelaajalle helpottaa pistemäärien muistamista. Lisäksi sinisten hahmojen pohjassa olevat numerot on vaikea tunnistaa. Suomenkielisessä laitoksessa pelaajien nappulat ovat onneksi muovia, joten tätä ongelmaa ei ole. Myös suurempia ongelmia on esiintynyt, mutta onneksi Stronghold Games on hoitanut ongelmat erinomaisesti.

Atlantis on kaoottinen ja hauska kokemus, jossa hienointa ovat pelin aikana syntyvät liittoutumat ja kieroilu pelaajien välillä, sekä onnen tuomat epätoivon ja ilon hetket.  Mukana on myös sopivassa määrin taktisia valintoja, jottei pelaaminen tunnu pelkältä hallitsemattomalta kaaokselta ja noin tunnin mittaisena peli on juuri sopivan pituinen.

Onnekkaita selviytyjiä. Kuva: André Nordstrand / BGG
Kolme onnekasta selviytyjää. Kuva: André Nordstrand / BGG

Lisäosat

Survive!: The Giant Squid lisää peliin mustekalat. Mustekala nappaa ja syö hahmon kuivalta maalta eli saaren heksoilta sekä veneistä. Mustekala ei tuhoa veneitä.

Survive: Escape from Atlantis! 5-6 Player Mini Expansion korvaa puuhahmot muovihahmoilla ja korjaa niihin liittyvät ongelmat. Mukana ovat myös vaihdettavat vuorilaatat vioittuneiden tilalle sekä lisäukkelit jopa kuudelle pelaajalle. Lisäosa haiskahtaa hieman pelin hätäiseltä korjaukselta, mutta halpa hinta ja pelaajamäärän kasvattaminen tekevät paketista ihan hyvän ostoksen.

Faktat Survivesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Parker Brothers (1982), Stronghold Games (2011), Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Peli on tarpeeksi yksinkertainen, että se soveltuu perhepeliksi. Laivalla ja vedessä liikkuminen sisältävät kuitenkin monta nippelisääntöä, jotka mutkistavat muuten niin eleganttia peliä turhaan.

Onnen vaikutus: Nopan ja saarilaattojen nostamisen vuoksi korkea.

Vuorovaikutus: Toisia vastaan on pakko hyökätä, joten vuorovaikutusta löytyy.

Teema: Saarelta pelastuminen on teemana mukaansatempaava, jota upeat komponentit tukevat.

Uudelleenpelattavuus: Kaaos pitää pelit erilaisina, mutta samalla se eliminoi tehokkaasti strategiset kuviot. Aloitus on rantalaattojen järjestystä lukuun ottamatta joka pelissä sama, mikä sekin turruttaa ajan myötä.

Kieliriippuvuus: Pelin komponentit ovat kieliriippumattomia.

Pelaajamäärä: 2–4. Peli on parhaimmillaan pelaajamäärän yläpäässä.

Pituus: 60 minuuttia.

Artikkelin otsikkokuva: André Nordstrand / BGG

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *