Kategoriat
Peliarvostelut

Star Wars: Unlimited

Fantasy Flight Gamesin Star Wars -maailmaan sijoittuva keräilykorttipeli Star Wars: Unlimited on yksinkertainen, mutta strategisesti moniulotteinen peli, joka hyödyntää taustamateriaaliaan laajasti.

Star Wars: Unlimited on Fantasy Flight Gamesin tuore lisäys viimeaikojen uusien keräilykorttipelien maailmaan. FFG hyödyntää Star Wars -lisenssiään varsin tehokkaasti. Viime vuonna ilmestyi oikein pätevä Star Wars: The Deckbuilding Game. Nyt joukkoon liittyy keräilykorttipeli Star Wars: Unlimited.

Mitä kaikkea paketista löytyi?

Star Wars: Unlimited saapui hienossa mustassa lahjapaketissa rusetin kera. Paketin sisältä paljastui kaksi aloituspakkaa, kaksi boosterpakkausta, yhden pakan säilytyslaatikko ja aloitustokeni. Boosterpakkaukset toimivat tässä pelissä ihan samalla tavalla kuin missä tahansa muussakin, eli niillä herätetään ihmisten halu kerätä kortteja.

Aloituspakat ovat suoraan laatikosta pelattavia. Toisen johtajana on Luke Skywalker ja toisen Darth Vader. Aloituspakat ovat temaattisia ja oikeasti hyvin erilaisia; niistä näkee, mitä kaikkea pelissä voi tehdä. Voiman pimeä puoli keskittyy tuhon tekemiseen, kun taas voiman valoisa puoli keskittyy omien suojeluun. Pelaamissani peleissä vaikutti siltä, että Darth Vader -pakka oli joko parempi tai helpompi pelata. Sillä voitettiin seitsemän peliä kymmenestä.

Star Wars: Unlimitedia pelataan vuorotellen kierroksittain. Kierroksen alussa saa laittaa kortin kädestä resurssiksi, sitten tehdään toimintoja vuoron perään yksi kerrallaan. Toiminnolla voi pelata kortin kädestä, käyttää jo pelatun kortin toimintoa, käyttää pelaamattoman johtajan toimintoa, hyökätä jollakin pelatulla joukolla joko tukikohdan tai samalla taistelualueella olevan joukon kimppuun tai passata vuoronsa. Kun molemmat ovat passanneet seuraa uusi kierros, jonka alussa nostetaan kortteja ja pelataan taas resursseja. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes toisen tukikohtaan on tehty 30 pistettä vahinkoa.

Vaikutteita muualta

Keräilykorttipeleille tuttuun tapaan Star Wars: Unlimited on kaksinpeli, jossa pelataan toisiaan vastaan. Star Wars: Unlimited ottaa monellakin tapaa mallia kaikkien keräilykorttipelien äidistä Magic: The Gatheringista.

Vuorossaan saa pelata yhden kortin kuvapuoli alaspäin resurssiksi. Resurssikortin valitseminen tuo vaikeita valintoja peliin. Erityisesti pelin alussa haluaisi pelata resurssin joka kierros, mutta myös pitää kortteja kädessä.

Pelin voittaa, kun tuhoaa vastustajan tukikohdan. Monessa pelissä voitto ratkesi siihen, että toinen pelaaja ei käyttänyt hyödykseen molempia taistelualueita. Pakkaa rakentaessa valitaan yksi johtaja, jonka erikoiskyky on alusta asti voimassa. Johtajan saa pelata pöydälle joukkona heti kun on varaa. Tämä on tutun tuntuista Magicin Commander-pelimuodosta. Pakassa on nimetty komentaja, jonka saa pelata pöydälle, kun on tarpeeksi resursseja.

Yhtäläisyyksiä siis löytyy, mutta Star Wars: Unlimitedissa on myös ainakin minulle täysin uusi ominaisuus: kaksi eri taistelualuetta. Joukkoja sijoitetaan joko maalle tai avaruuteen. Avaruusjoukot hyökkäävät vain avaruusjoukkojen tai tukikohdan kimppuun ja maajoukot vain maajoukkojen tai tukikohdan kimppuun. Pakkaa rakentaessa täytyy pitää huoli, että molemmat osa-alueet ovat tasapainossa, muuten vastustaja saa vapaita hyökkäyksiä tukikohtaan.

Temaattisesti toimiva

Star Wars: Unlimited on teemansa suhteen hyvin suunniteltu. Testasin myös vuosi sitten tulleen Star Wars: The Deckbuilding Gamen ja teemansa suhteen näistä kahdesta Star Wars: Unlimited on mielestäni vahvempi. Omaa peliä rakennetaan sen varaan, että saadaan paljon aikaiseksi, kun johtaja saadaan taisteluun mukaan. Jos Darth Vader pääsee peliin ennen Lukea, on Pimeän puolen tuhovoimaa vaikea pysäyttää. Jos taas Luke on pelissä ennen Vaderia, ehtivät Luke ja kumppanit rakentamaan puolustusta niin tehokkaasti, että sitä taas on vaikea enää tuhota.

Käytännössä siis Star Wars: Unlimited on paljon kiinni ajoituksesta ja johtajan mahdollisimman tehokkaasta hyödyntämisestä. Tietysti molemmissa pakoissa on myös muita erittäin vahvoja kortteja, sekä pelillisesti että temaattisesti. Vaderilla on Palpatine ja AT-AT, joilla molemmilla on massiivista tuhovoimaa. Lukella taas on Han Solo ja Chewbacca. Han Solo on erittäin tehokas heikompia vihollisia vastaan ja Chewie taas on loistava puolustaja. Kuten aiemmin mainitsin, Vader-pakalla tuntui olevan helpompi pelata, suurimpana syynä tähän oli korttien nostamiseen tarkoitetut kortit. Niitä oli Vader-pakassa paljon enemmän kuin Luke-pakassa.

Pelin kuvitus on omaperäistä. Tyyliltään kortit ovat hiukan sarjakuvamaisia ja ainakin peliseurani kesken tyyli jakoi mielipiteitä hyvin paljon. Itse kyllä tykkään, mutta jokaisen täytyy varmasti itse katsoa ja selvittää mitä on mieltä. Tyyli on joka tapauksessa tasaisen varmaa ja selkeää.

Aloituspakkojen paketissa tuli myös paperiset pelaaja-alustat molemmille pelaajille. Paperialustat sekä selkeyttävät pelipöytää että helpottavat pelaamista. Niihin on printattu kaikki mahdolliset toiminnot ja avainsanojen merkitykset ynnä muuta. Paperiset alustat vain kuluvat kohtuullisen nopeasti, mutta eiköhän pelistä pitäville ole nopeasti tarjolla neopreenisia alustoja.

Mitä on odotettavissa?

Kannattaako Star Wars: Unlimitedin kelkkaan lähteä? Aikooko Fantasy Flight Games tukea peliä pidempään? Tuleeko Star Wars: Unlimitedista pelattavan pelin lisäksi myös keräiltävä peli? Pelin ympärillä on paljon avoimia kysymyksiä.

FFG julkaisi jo toisen setin kortteja huhtikuun 2024 alussa. Tämä setti tulee lisäämään uusia mekaniikkoja peliin. FFG:n tiedotteen mukaan Star Wars: Unlimitedin ensimmäinen myyntiviikko oli koko yhtiön kaikkien aikojen menestynein julkaisu. Voisi siis kuvitella, että peliä haluttaisiin tukea jatkossakin. Keräiltävyydestä ei voi oikein sanoa mitään ennen kuin selviää, kuinka paljon kortteja tullaan printtaamaan.

Jo julkaistuissa korteissa on harvinaisempia ja arvokkaampia kortteja joukossa, mutta todellisuutta ei tiedä ennen kuin tilanne tasaantuu ja kortteja on enemmän kierrossa. Oli miten oli, itse pidin pelistä niin paljon, että aion ostaa ainakin seuraavan setin kortit ja katsoa, miten peli kehittyy siitä eteenpäin.

Faktat Star Wars: Unlimitedista

Suunnittelija: , , ,

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2024)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, varsinkin jos on joskus pelannut jotain aikaisemmista keräilykorttipeleistä. Tietysti aina korttien ajoituksista ja päällekkäisyyksistä tulee epäselviä tilanteita. Tulevaisuudessa pakan suunnittelu tuo mukanaan mutkikkuutta paljonkin.

Onnen vaikutus: Korttipeleissä onnea on aina mukana. Kuitenkin paljon enemmän on kiinni siitä, miten nostetut kortit pelaa, mitkä kortit resurssoi ja miten toimintoja käyttää. Huonolla tuurilla voi hävitä pelin, mutta useimmiten parempi pakka ja pelaaja voittaa.

Vuorovaikutus: Kaksinpeleissä vuorovaikutus on kokoaikaista ja pelin kantava voima. Taukoamatta yritetään pitää vastustajan joukkoja kontrollissa ja suojella omia joukkoja sekä tukikohtaa vastustajan hyökkäyksiltä.

Teema: Jälleen kerran Star Wars- teema on saatu todella onnistuneesti mukaan. Tuntuu mahtavalta saada Luke pöytään, antaa Lukelle valomiekka käyttöön ja hyökätä suoraan kohti Darth Vaderia.

Uudelleenpelattavuus: Kymmenen pelatun pelin jälkeenkään aloituspakat eivät tuntuneet “läpipelatuilta”. Kuitenkin jos aikoo vain aloituspakkojen kanssa pelata, käyvät ne varmasti tutuiksi jossain vaiheessa. Boostereita tähänkin peliin on jo tarjolla, eli uusia kortteja saa, jos on valmis laittamaan rahaa likoon. Keräilykorttipelit hyötyvät käytännössä aina suuremmasta määrästä kortteja.

Saavutettavuus: Englanninkielen taito on välttämätöntä. Kortit ovat helppolukuisia, ikonit tunnistettavia ja peli on muutenkin selkeä.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 20–40 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Star Wars: Unlimited”

”Star Wars: Unlimited saapui hienossa mustassa lahjapaketissa rusetin kera. Paketin sisältä paljastui kaksi aloituspakkaa, kaksi boosterpakkausta, yhden pakan säilytyslaatikko ja aloitustokeni. […]”

Täydennettäköön tätä, että tavallisessa starter setissä sisältö eroaa yllä kuvatusta, esimerkiksi booster-pakkauksia ei ole. Sen ei pidä kuitenkaan antaa haitata, sillä aloituspakat totta kai löytyvät ja ovat aika mainioita sellaisenaan (vahinkomarkerit ovat vain välttävät) ja peli on hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *