Love Letter on mikropelien klassikko, josta on tehty useampi versio. Pienellä korttipakalla toimiva peli onkin helppo kohde monistettavaksi eri teemoille – BGG kertoo versioita olevan 17.
Star Wars on nyt teemana jo toista kertaa, Love Letter Star Wars julkaistiin vuonna 2015 ja nyt tämä Jabba’s Palace uusimpana Love Letterinä vuonna 2022. Siinä missä aiempi versiointi oli klassinen Love Letter vain pienillä muutoksilla, Jabba’s Palacessa on hyvin rohkeasti uusia ratkaisuja.
Pelin suunnittelukrediittejäkään ei ole nimetty alkuperäiselle suunnittelijalle Seiji Kanaille, vaan Justin Kemppaiselle, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Star Wars: Imperial Assaultin parissa.
Vanhat hahmot uudessa muodossa
Kaikkien Love Lettereiden idea on tässä: kortteja on noin 16, ja jokaisella pelaajalla on yksi. Jos sen menettää, putoaa pois kierrokselta. Vuorollaan pelaaja nostaa käteensä toisen kortin ja pelaa näistä jommankumman. Mikäli pelaajia on pakan loppuessa edelleen useampi mukana, vertaillaan viimeisiä kortteja ja isoin voittaa.
Korteilla on pelatessa efekti, joilla yritetään pudottaa muita pois. Kierroksen voittaja saa pisteen, ja sitten otetaan uusiksi kunnes jollain on tarpeeksi pisteitä koko pelin voittoon. Tarkemmin voi lukea alkuperäisen Love Letterin esittelystä.
Jabba’s Palacessa kortteja on kahta maata: Jabban palatsin ilkiöitä ja sankarillisia kapinallisia. Love Letterin tyypilliset hahmot ovat suurinpiirtein mukana, mutta osa kovinkin rankoilla muutoksilla.
Alkuperäinen Love Letter on korkeintaan neljälle pelaajalle. Jabba’s Palace sopii jopa kuudelle, mikä on hyvä tavoite. Olen usein halunnut peluuttaa Love Letteriä isomman porukan fillerinä. Valitettavasti tähän arvioon en päässyt isoja pelaajamääriä testaamaan.
Uusia ideoita
Rohkein suunnitteluratkaisu on Rancor-kortti. Kun se pelataan, kaikista pelaajista heikoin käsikortti tippuu pois, eikä tältä voi suojautua. Ehdottoman temaattista ja viihdyttävää, mutta pelillisesti kaoottista. Vahvasti satunnaista Love Letter on osin jokatapauksessa, joten turhapa tästä on harmistua.
Pelissä on neljä erilaista voittoehtoa, joista yksi valitaan peliin. Mukana on alkuperäinen ”lopussa isoin kortti voittaa” ja kolme uutta, jotka liittyvät korttien maajaotteluun. Uutuuden viehätys on alkuun hauska, mutta oikeastaan peli ei olennaisesti muutu. Loppuvertailuun pääsemistä olennaisempaa on ylipäätään pysyä pelissä mukana. Erittäin todennäköistä on, että kaikki pelin kierrokset päättyvät siihen että vain yksi pelaaja on jäljellä.
Tyylikäs tuotanto
Erityisesti kuvitus on loistavaa. Pohjana on Jedin paluu -elokuva, jonka hahmoista on tehty originaalit piirrokset. Graafinen suunnittelu toimii.
Korteissa on englanninkielistä tekstiä. Valitettavasti sanamuodot eivät ole ihan täydellisiä, vaan tarkat toimintaohjeet pitää katsoa sääntökirjasta. Korttityyppejä on enemmän kuin tavallisessa Love Letterissä, joten englantia osaamattomilta pelaaminen vaatii hieman enemmän muistamista.
Peliä säilytetään pikku pussissa. Pistemarkkerit ovat pieniä muovinappuloita. Kaikenkaikkiaan tuotanto on ihan laadukasta.
Temaattisesti pelaajan omalla agendalla ja pelin tapahtumilla ei ole mitään järkeä, niinkuin ei Love Letterissäkään. Pelaajat toimivat tarinan ulkopuolella ja seuraavat tilanteen kehittymistä. Olisikin ollut mielenkiintoista suunnitella peli siten, että pelaajat ovat eri joukkueissa ja pelaavat eri pakoista. Näin hyvisten ja pahisten eeppinen taistelu olisi vielä konkreettisempi.
Ei parasta Love Letteriä
Olen aina pitänyt kovasti Love Letteristä ja kokeillut useita versioita. Oma lempparini on Hobitti, jossa teema ja mekaniikka tukevat toisiaan mainiosti. Star Wars -fanina Jabba’s Palace oli siis pakko ottaa kokeiluun.
Pelinä kokemus jätti kuitenkin kylmäksi. Koska korttivariaatioita on paljon, peli on normaalia Love Letteriä satunnaisempaa. Alkuperäisen Love Letterin eleganttius hautautuu turhan sääntökikkailun alle. Ettei nyt vaan olisi käytetty rakastettua teemaa tuottamalla sisällöllisesti köykäinen tuote jotta saadaan myyntiä?
Jos kuitenkin Star Wars kiehtoo enemmän kuin rakkauskirje prinsessalle, kyllä tätä voi harmittomasti lätkiä menemään.
Kahdella pelaajalla Jabba’s Palace toimii huonosti. Siihen tarkoitukseen suosittelen pelkästään kahdelle pelaajalle tarkoitettua Star Wars: Empire vs. Rebellionia.
Faktat Star Wars: Jabba’s Palacesta
Suunnittelija: Justin Kemppainen
Julkaisija: Z-Man Games (2022)
Mutkikkuus: Pelin opettaa nopeasti ja helposti.
Onnen vaikutus: Pelissä on paljon tuuria ja nostetut kortit ratkaisevat voittajan usein.
Vuorovaikutus: Love Letter on tiukkaa pudotuspeliä, jossa yritetään saada toiset pois pelistä – mutta peli on niin sattumanvarainen, ettei se ole erityisen häijy.
Teema: Star Wars -teema ei hirveästi liity pelimekaniikkaan, mutta toimii silti elokuvien faneille.
Uudelleenpelattavuus: Nopeaa filleriä jaksaa helposti lätkiä monta kertaa putkeen.
Kieliriippuvuus: Korteissa on englanninkielistä tekstiä, joten pelaajien on osattava englantia tai peli on varustettava apulapuin.
Pelaajamäärä: 2–6
Pituus: 20 minuuttia.