Kategoriat
Peliarvostelut

Star Wars: Bounty Hunters

Yksinkertainen ja nopea draftauspeli Star Warsin maailmasta pistää pelaajat palkkasotureiksi jahtaamaan kohteita. Yhtä aikaa valittavat toiminnot pitävät pelin nopeana jopa kuudella pelaajalla.

Tähtien sodan palkkionmetsästäjät ovat saaneet viime vuosina enemmän ruutuaikaa uusimpien sarjojen myötä ja nyt palkkionmetsästäjät saivat vihdoin ihka oman pelinkin (unohtamatta tietenkään Star Wars: Outer Rim -peliä, joka sisältää myös lukuisia palkkionmetsästäjiä).

Star Wars: Bounty Huntersissa on mukana kaksitoista eri palkkionmetsästäjää Bosskista Boba Fettiin ja hyviksiäkin löytyy kahdeksan kappaletta. Mukana on tuttuja hahmoja niin Rebels-, Mandalorian– ja Clone Wars -sarjoista kuin myös Solo-elokuvasta.

Kaapparit vauhdissa

Bounty Huntersin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon voittopisteitä, joista suurin osa tulee kaappaamalla tarinan hyviksiä eli kohteita.

Pelissä on neljää eri korttityyppiä: kohteet, palkkionmetsästäjät, sopimukset ja Jawa market. Alussa kukin pelaaja nostaa yhden kortin jokaisesta pakasta.

Peli etenee draftina. Vuoron alussa nostat yhden kortin haluamastasi pakasta, jonka jälkeen pelaat tai myyt viiden kortin kädestäsi yhden kortin ja laitat loput kortit eteenpäin seuraavalle pelaajalle. Kun saat oikealla puolella istuvalta pelaajalta neljä korttia, nostat taas yhden kortin valitsemastasi pakasta, jonka jälkeen pelaat tai myyt uuden kortin.

Tätä toistetaan kunnes joku pelaajista on kaapannut yhteensä neljä kohdetta. Sen jälkeen peliä pelataan vielä kaksi täyttä kierrosta. 

Kolme Grogua ja Chewbacca

Jokaisella kohteella on kolme eri numeroarvoa kolmella eri rivillä. Kun olet palkannut tarpeeksi palkkionmetsästäjiä kohteen kimppuun, on kohde vihdoin kaapattu ja saat pelin lopulla kortin yläkulman pisteet. Palkkionmetsästäjillä on samat kolmen eri rivin numeroarvot. Palkkionmetsästäjät ovat tehokkaita kaappaamaan kohteita, mutta maksavat voittopisteitä: jos alunperin kohteesta sai 12 voittopistettä, mutta käytit palkkionmetsästäjiin viisi voittopistettä, jäit voitolle seitsemän pistettä.

Jawa marketista löytyy myös droideja, joita palkkaamalla voit myös metsästää kohteita. Ne ovat selkeästi heikompia ja hitaampia kuin palkkionmetsästäjät, mutta eivät aiheuta pisteiden vähenemistä. Jawa Marketista löytyy myös laatikoita, joista eniten niitä kerännyt pelaaja saa viisi pistettä pelin lopulla. Jotkut laatikot antavat myös suoraan voittopisteitä.

Viimeisenä korttityyppinä ovat sopimukset. Ne antavat tiettyjen kohteiden keräämisestä voittopisteitä.

Jos et halua pelata korttia eteesi, voit aina myydä kortin pois yhden kolikon hintaan. Näillä kolikoilla voi sitten myöhemmin aktivoida hankkimiasi kortteja. Jotkut paremmista korteista maksavat kolikon tai pari ja myyminen on myös tapa estää seuraavaa pelaajaa saamasta kyseistä korttia.

Nämä eivät ole etsimäsi droidit

Star Wars: Bounty Hunters on todella kevyt ja helppo oppia, mutta ilman teemaa tässä ei olisi juurikaan peliä. Valitettavasti tuntuu siltä, että hienosta teemasta ei ole taaskaan osattu ottaa kaikkea irti. Kortit alkavat nopeasti toistamaan itseään ja itse peli on melko nopeasti nähty. Peli ei kuitenkaan ole ihan niin tuuripitoinen, kuin mitä voisi luulla.

Plussaa peli saa ehdottomasti siitä, että se vetää maksimissaan kuusi pelaajaa ja kun kaikki pelaavat vuoronsa yhtä aikaa, peli etenee samalla nopeudella pelaajamäärästä riippumatta. Miinuksia tulee korttien laadusta: ne ovat todella ohuita. Kolikkotokenit puolestaan olivat positiivinen yllätys.

Vaikka näitä yhtä aikaa pelattavia kevyitä fillereitä ei ole ikinä liikaa, Bounty Hunters oli minun makuuni liian kevyt. Jotain tästä jäi puuttumaan, etenkin Star Wars -fanin näkökulmasta. Koen, että tästä teemasta voisi saada vielä enemmän irti. 

Lähin verrokki pelille on epäilemättä Sushi Go! ja siinä vertailussa Bounty Hunters jää valitettavasti lähtöviivoille kuin Anakin Boonta Even rakettirekikisassa.

Faktat Star Wars: Bounty Huntersista

Suunnittelija:

Julkaisija: Zygomatic (2024)

Mutkikkuus: Säännöt ovat suoraviivaiset ja yksinkertaiset, peliä pääsee pelaamaan varsin nopeasti. Sääntökirjassa on hyvin esimerkkejä eri tilanteisiin. Peli sisältää myös “introductory mode” -pelimuodon jossa ei ole mukana tavoitekortteja. En näe syytä, miksei peliä pelaisi heti oikeilla säännöillä jopa lasten kanssa, peli on todella kevyt jo muutenkin.

Onnen vaikutus: Keskiverto? Kyllä tätäkin voi väärin pelata, joten ei tämä täysin tuuripeli ole.

Vuorovaikutus: Eipä tässä ihan hirveästi vuorovaikutusta ole, lähinnä pitää pitää silmällä yrittävätkö muut pelaajat lopettaa peliä eikä tässä myöskään parane antaa hyvää korttia eteenpäin seuraavalle pelaajalle.

Teema: Ei tässä hirveästi peliä olisi ilman teemaa, mutta ikävä kyllä tuntuu, että Star Wars -teemasta olisi voinut saada aikaiseksi paljon paremmankin pelin.

Uudelleenpelattavuus: Kortteja on ihan hyvä määrä, mutta kortit toistavat paljon itseään. Tuntuu että samat numerot pyörivät kortista toiseen.

Saavutettavuus: Peli on julkaistu vain englanniksi ja ainakin yhden pelaajan täytyisi englantia osata, jotta voi opettaa säännöt muille. Korteissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6. Peli on yhtä pitkä pelaajamäärästä riippumatta, siitä ehdottomasti plussaa.

Pituus: Noin 20 minuuttia, vielä nopeampi kokeneilla pelaajilla.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *