Splendor Marvel on uusi versio 2014 Vuoden aikuistenpeli -voittaja Splendorista. Peli on saanut uuden ulkoasun ja sääntöjä on viritelty sen verran, että on tarpeeksi lähellä, mutta riittävän kaukana Splendorista.
Kuten alkuperäinen, myös Splendor Marvel näyttää ja tuntuu koneistonrakennuspeliltä, mutta on oikeasti kilpajuoksupeli, joka loppuu joka kerta yllättävän nopeasti. Marvel on näistä kahdesta hitusen pidempi, mutta vain kierroksen tai pari. Tämä tuo vähän enemmän variaatiota strategiaan, juuri sopivasti, että pelistä jää aina fiilis, että pitää ottaa heti uusintamatsi – ja usein tulee myös otettua. ”Olisi sittenkin pitänyt ottaa chipit kolmostason korttiin kierrosta aiemmin.”
Muutokset alkuperäiseen Spendoriin
Splendor Marvelissa kerätään Marvel-universumin Ikuisuuskiviä (Infinity Stones), Kostajia (Avengers), muita supersankareita, pahiksia ja legendaarisia paikkoja ja yritetään ehtiä ensimmäisenä kokoamaan Ikuisuuden rautahanska (Infinity Gauntlet) ja estämään Thanosin maailmanvalloitus.
Splendoriin on siis saatu teema! Lisenssipelejä usein mollataan, eikä suinkaan aina suotta, mutta tässä on malliesimerkki siitä, kuinka pienikin tarinallisuus ja upea kuvitus nostavat pahvinkuivan koneistojyystön nautittavaksi, jännittäväksi perhepeliksi. On se vaan hauskempaa kerätä merkit siihen, että saa ostaa Hämähäkkimiehen, Vihreän Menninkäisen, Thorin tai Mustan Pantterin kuin geneerisen kuvan vuoresta tai joesta.
Splendoria pelanneet voivat hypätä Marveliin hetkessä, sillä säännöt ovat hyvin tutut. Graafisen ilmeen lisäksi muutettu on vain paria sääntöä, jotka toki pitää muistaa, ettei käy vanhanaikaisesti ja luule voittavansa, mutta ei olekaan kerännyt lopetukseen vaadittavia resursseja:
- Lopetukseen vaaditaan 1 vihreä Aikakivi ja 16 pistettä sekä vähintään yksi kaikkia eri värisiä kortteja.
- Avengers Assemble -laatta voi vaihtaa omistajaa. Sen saa kun on kerännyt kolme Avenger-logoa, mutta jos joku muu menee ohi, voi laatan napata itselleen.
Splendor vai Splendor Marvel, kumman valitset?
Meillä valinta osuu ehdottomasti Marveliin. Kuvitus ja pienet sääntömuutokset olivat meille mieleen. Perinteisen Splendorin puolesta puhuu se, että se on saatavilla suomeksi. Pelinä nämä ovat hyvin samat, mutta meidän kolmen hengen raadin mukaan Marvelin fiilis on parempi. Meillä peli oli oli etenkin juuri 6 vuotta täyttäneelle napakymppi ja sitä pitikin pelata sitten viikon päivät joka aamu ennen päiväkotia. Muillakin lapsiperheillä näyttäisi maistuvan.
Puutyöläinen-blogissa fiilikset olivat samankaltaisia: Pelistä tuli meillä nopeasti hitti lasten kanssa. Olemme otelleet nyt harva se ilta aivan armottomia kamppailuja sen kanssa. Jännitys on käsin kosketeltava, pokerinaama rapisee, tunteet ovat pinnassa, kun kilpajuoksu lähenee loppuaan… Splendor Marvel onnistuu erinomaisesti luomaan jännitettä, ja jännite on niin tärkeä tekijä peleissä, että jo sillä Splendor Marvel on nähdäkseni onnistuminen.
Splendor Marvel on otettu hyvin vastaan myös harrastajien parissa ja siihen löytyy heti lukuisia fanilisäosia ja yksinpelisääntöjä ja muuta bonusta BoardGameGeekistä.
Niin paljon pelit eivät eroa, että ihan valtavaa uutta tulisi päivittämällä Marveliin, mutta jos sarjakuvateema iskee ja peli muuten maistuu, mikä ettei kannata tämäkin hommata kaveriksi. Tosifanille Splendor Marvel on oikeaa herkkua, mutta ei yhtään haittaa vaikka ei olisi koskaan kuullutkaan Kraven Saalistajasta, Oravatytöstä tai Paroni Zemosta, tuovat ne silti lisäarvoa. Ainakin meillä kiinnostuttiin ottamaan selvää monestakin hahmosta. (Paroni Zemoja on ollut ainakin kaksi – molemmat tietenkin superroistoja. Paroni Heinrich Zemo keksi superliiman, jolla liimattuja esineitä ei voinut irrottaa mitenkään, paitsi tietysti myöhemmin keksityllä vasta-aineella.)
Faktat Splendor Marvelista
Suunnittelija: Marc André
Julkaisija: Space Cowboys (2020)
Mutkikkuus: Kevyt perhepeli, aloittelijaystävällinen. Peli on helppo oppia, vaikka alkuperäinen Splendor ei olisikaan tuttu.
Onnen vaikutus: Tuurilla varsin vähän merkitystä.
Vuorovaikutus: Pelissä on vähän suoraa vuorovaikutusta, mutta muiden peliä kannattaa seurata että tietää koska loppupeli alkaa eli pitää keskittyä pistekortteihin.
Teema: Teema on varsin ohut, mutta toimii oikein hienosti ja peli on erittäin näyttävä.
Uudelleenpelattavuus: Tekee mieli pelata uudestaan ja uudestaan. Variaatiotakin riittää mukavasti. Splendor on osoittautunut kestäväksi klassikoksi.
Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä, mutta sääntöjä ei toistaiseksi ole saatavilla suomeksi.
Pelaajamäärä: 2–4. Hyvä kaikilla pelaajamäärillä.
Pituus: 30 minuuttia.