Sequence on melkein 40 vuotta vanha peli ja saavuttanut tässä ajassa klassikon aseman. Pelin suurin vahvuus on aina ollut olemattoman matala oppimiskynnys ja yksinkertaiset säännöt.
Vaan löytyypä niistäkin säännöistä viilattavaa, koska pelistä on nyt julkaistu suomeksi myös lapsille paremmin soveltuva, hieman virtaviivaistettu versio. Alunperin lastenpeliversio on julkaistu englanniksi jo parikymmentä vuotta sitten nimellä Sequence for Kids ja suomeksikin vuonna 2015.
Voin myöntää, että odotukset eivät olleet alkuun ihan älyttömän korkealla, mutta Sequence Junior onkin yllättävän toimiva ja leppoisa lastenpeli.
Neljän suora
Sequence Junior on käytännössä neljän suora, mutta laudalla ja korteilla. Vuorollaan pelaaja pelaa yhden kolmesta käsikortistaan ja laittaa kyseiseen ruutuun oman nappulansa. Kun nappuloista muodostuu neljän suora joko pystyyn, vaakaan tai vinottain, peli on voitettu.
Pelikorteilla kuvitettu lauta on muuttunut Juniorissa eläinaiheiseksi. Mukana on 18 elukkaa, joista jokainen esiintyy laudalla kahdesti. Tämä antaa pelaajalle pientä pohdittavaa, sillä jos molemmat ruudut ovat tyhjillään, saa päättää kumpaan ruutuun nappulansa laittaa.
Peruseläinten joukossa on myös pari erikoisempaa veijaria. Yksisarvinen antaa laittaa nappulan mihin tahansa tyhjään ruutuun. Lohikäärmeellä taas saa poistaa jonkun toisen pelaajan nappulan.
Neljän suoran saaminen ei kauaa vie. Hyvällä tuurilla yksi peli on ohi jo neljän vuoron jälkeen, jos kortit osuvat kohdilleen. Tai itse asiassa kolmen, sillä laudan kulmissa on erikoisruudut, jotka vastaavat yhtä pelattua nappulaa. Toki pelit saattavat huonolla korttituurilla ja muiden estämisellä venyä, mutta yksi erä on yleensä taputeltu reilussa 10 minuutissa.
Eri kuin isoveli
Jos Sequence on suurimmaksi osaksi tuuria, on lastenpeliversio vieläkin tuurivoittoisempi. Omalla vuorolla voi ehkä päättää, kumpaan kahdesta ruudusta nappulansa laittaa, mutta nämäkin valinnat ovat välillä vain näennäisiä. Suorien tekemiseen on pienellä laudalla rajallisesti tilaa, eikä tuurin osuus edes ehdi tasoittua, kun erä on nopeasti ohi.
Mutta tässä huomaa kontekstin tärkeyden. Alkuperäinen Sequence on aika taskulämmin tapaus, mutta konsepti taipuu lastenpeliksi paljon paremmin. Tällöin tuuripitoisuuskin on helpompi antaa anteeksi.
Eikä peli täysin aivoton ole. Omat kortit ja lauta on ainakin pelin alussa tsekattava tarkemmin, jotta näkee, minne suoria voi helpoiten saada ja miten voi hieman parantaa omia voittomahdollisuuksia. Myös muiden peliä on seurattava, jotta voi napata tärkeän ruudun toisen nenän edestä tai poistaa kriittisen nappulan toisen rivistä.
Leppoisa lastenpeli
Ikäraja pelillä on 3+, mikä on jopa hieman alakanttiin. Vajaa viisivuotias tajusi muutaman erän jälkeen blokkaamisen tärkeyden ja pelin idean hyvin, ainakin avoimin kortein pelatessa, vaikka välillä fokus katoaakin. Vain vinojen suorien hahmottaminen on edelleen haastavaa.
Toisaalta kolmevuotias pitää pelistä erityisen paljon, vaikka pelaa täysin satunnaisesti. Ja tuurin ansiosta hän on joskus jopa voittanut. En kuitenkaan pelaisi tätä enää kouluikäisten kesken. Heille on muuta kivempaa tarjolla.
Aikuiselle Sequence Junior on mitä on, mutta yllättävän kivuttomasti pelin seurassa on viihdytty. Suurin syy tähän on keston lisäksi nappulat, jotka ovat muovisia chippejä. Niden kilistely käsissä on jotenkin todella rauhoittavaa. Muuten komponentit ovat selkeät, värikkäät ja toimivat, vaikka kuvaton mustavalkoinen sääntölappu on kuin suoraan kultaiselta 80-luvulta.
Meillä peliä on lasten toiveesta pelattu jo reilut 30 erää eikä loppua näy. Toisten estely voi joskus aiheuttaa hieman pahaa mieltä, mutta muuten peli on leppoista nappuloiden sijoittelua, jonka parissa aikuinenkin jaksaa sen kymmenen minuuttia. Se on jo ihan hyvän lastenpelin merkki.
Faktat Sequence Juniorista
Suunnittelija: Garrett J. Donner, Michael S. Steer
Julkaisija: Jax, Ltd. (2001), Asmodee Nordics (2021)
Mutkikkuus: Pelaamaan pääsee nopeasti ja pelaaminen on suoraviivaista. Vain kulmien erikoisruudut ja vinottaiset suorat aiheuttavat lapsilla alkuun pientä ihmetystä.
Onnen vaikutus: Toki taidolla on hieman väliä, mutta tuuria on rutkasti. Käytännössä kuka tahansa voi voittaa.
Vuorovaikutus: Toisilta viedään nappeja ja napataan sopivia ruutuja, mikä voi herkimmissä pelaajissa aiheuttaa suuttumusta.
Teema: Eläinteema on ihan ok ja ainakin selkeä ja värikäs.
Uudelleenpelattavuus: Ei tässä mitään uutta löydettävää ole ensimmäisen pelikerran jälkeen. Silti yllättävän helposti tätä on lasten kanssa jakasanut pelata.
Kieliriippuvuus: Kahdessa jokerikortissa on tekstiä, mutta lukutaidoton oppii korttien ominaisuudet yhden pelin jälkeen.
Pelaajamäärä: 2–4
Pituus: Noin 10 minuuttia.