Kategoriat
Peliarvostelut

Savernake Forest

Talvi on tulossa ja eläimet valmistautuvat siihen keräämällä ruokaa varastoon. Kenen pesäkoloon mahtuu eniten ja kuka löytää runsaimmin ruokaa? Voittaja on se, joka on kerännyt eniten eläinten lempiruokia. 

Savernake Forest on espanjalaisen Devirin julkaisema Rodrigo Regon peli, jonka söpö kuvitus on Núria Aparicion käsialaa. Peli tarjoaa kepeää ja helppoa ruudukontäyttöä sympaattisella luontoteemalla.

Savernake Forestin kansi

Nopeasti alkuun

Savernake Forestin alkuvalmistelut hoituvat nopeasti. Jokainen pelaaja saa alkuun yhden eläinlaatan (me olemme pelanneet omalla variantilla, jossa alussa saa kaksi, joista valitsee yhden) ja yhden pelaajamerkin. Eläinlaattojen pino sekoitetaan omaksi pakaksi ja ruokalaatat omakseen. Peli voi alkaa!

Omalla vuorollaan saat asettaa pelaajamerkkisi yhteen vapaana olevaan ruutuun. Ruutuja on neljä: kukko auttaa sinua heräämään ennen muita, vuohi opettaa sinua nesteyttämään paremmin, vyötiäinen opettaa kaivamaan parempia pesäkoloja  ja kani opettaa sinua houkuttelemaan metsääsi uusia eläimiä. Kukkoruudusta saat aloitusmerkin, vuohiruudusta saat vesipisaran, joka nostaa yhden ruoan arvoa yhdellä ja vyötiäisruudusta saat yhden kiven, joka lisää ruokavaraston kokoa yhdellä. Näistä ruuduista saat myös laatan, jossa on ruokaa sisältäviä polkuja. Kaniruudusta saat uuden eläinlaatan.

Pelin aikana keräät laatoista itsellesi 4×4-kokoisen alueen. Ruokalaatta tulee asettaa aina jonkun toisen laatan viereen. Kaksi eläintä ei voi jakaa samaa pesäkäytävää, eli jokaiselle eläimelle pitää muodostaa oma käytävänsä. Käytävät saavat loppua seinämää vasten eli kaikkien polkujen ei tarvitse jatkua.

Savernake Forestin pelilauta ja laattoja
Pelilaudalla on kuvattuna toiminnot ja sen vierestä löytyvät laatat, joita toimintoja valitsemalla saa kerättyä. Kuva: Vilma Vihervaara

Pienet metsät

Peli päättyy, kun kaikkien metsässä on 16 laattaa. Pelin päätyttyä lauta käännetään ja laudan kääntöpuolelle lasketaan pisteet. Pisteenlaskun aikana voit aina kääntää lasketun eläimen ympäri, näin et vahingossa pisteytä yhtä eläintä kahdesti. Eläimet tuottavat pisteitä keräämästään ruoasta. Eri ruoat tuottavat eri määrän pisteitä ja eläinten ruokavaraston koko vaihtelee. Eläin kerää pesäänsä johtavalta polulta niin hyviä ruokia niin paljon kuin pystyy.

Eläinten tuottamat pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa. Yhdellä eläimellä et pärjää loppuun asti ja kaksikin on aika vähän. Toisaalta jos eläimiä on kovin paljon, yksittäisten eläinten mahdollisuudet kerätä ruokaa ja tuottaa pisteitä heikkenevät.

Meillä Savernake Forest on perhepeli, kuusi- ja kahdeksanvuotiaat pitävät kumpikin pelistä. Laatikon kannessa lukee hyvin hämäävästi +10. En keksi, miksi viisivuotias ei tätä peliä pystyisi pelaamaan. Lisäksi peli pääsee pöydälle myös aikuisten fillerinä. Pelaan tätä myös ystävien kanssa, joille lautapelit eivät vielä ole niin tuttuja.

Núria Aparicion kuvitus on söpö ja selkeä. Ainoastaan munat tuovat haasteen, kun kuvituksessa munia on kaksi, mutta tuplapisteitä niistä ei silti saa.

Esimerkki eläinkortista
Tämä lintu antaa suoraan kaksi pistettä. Sen varastoon mahtuu kolme ruokaa. Munat on sen lempiruokaa ja ne tuottavat kaksi pistettä. Tammenterhot ja madot maistuvat myös ja niistä saa aina pisteen. Vadelmat eivät maistu. Vesipisaran avulla voit nostaa ruokien arvoa yhdellä. Kuva: Vilma Vihervaara

Faktat Savernake Forestista

Suunnittelija: Rodrigo Rego

Julkaisija: Devir (2023)

Mutkikkuus: Yksinkertainen laattojenasettelu peli, tätä voi pelata kaikenlaisten pelaajien kanssa.

Onnen vaikutus: Laatat tulevat pakasta ja siinä on toki onnea, mutta pelkällä tuurilla tätä peliä ei voiteta. Laattojen oikeanlainen asettelu on tie voittoon.

Vuorovaikutus: Aloittava pelaaja saa valita neljästä vaihtoehdosta, seuraava kolmesta. Voit hyvin katsoa, mitä muut pelaajat tarvitsevat ja hakea juuri sen.

Teema: Suloiset metsän eläimet hakevat syksyn tullen talvivarastoon ruokaa. Teema on mukava ja helposti lähestyttävä.

Uudelleenpelattavuus: Lasten kanssa peli pääsee hyvinkin usein pöydälle. Aikuisten kesken satunnaisemmin. Jokaisella kerralla pesäkoloista tulee erinäköisiä.

Saavutettavuus: Pelaamiseen ei tarvitse kielitaitoa. Jokainen symboli on selvästi eri muotoinen, joten värinäöllä ei ole merkitystä 

Pelaajamäärä: 2–4. Kaksinpelissä on mahdollista pelata tuplakokoinen peli, jos haluaa lisää haastetta.

Pituus: 15–30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *