Kategoriat
Peliarvostelut

Sano suoraan

Sano suoraan on perinteinen seurapeli, jossa muut keksivät vastauksia, joista yksi pelaajista sitten valitsee mielestään parhaan. Ei siis mitään erityisen uutta tai freesiä, mutta Sano suoraan toteuttaa ideansa hyvin ja toimii erinomaisesti sopivassa seurassa.

Sano suoraan kilpailee täpötäysillä markkinoilla. Seurapelejä, joissa arvuutellaan, mitä pelaajat ajattelevat toisistaan ja miten he heidän ulkonäköään, makuaan tai luonteenpiirteitään kuvaisivat, on pilvin pimein. Moni tämänkaltainen peli on umpitylsä ja kaatuu siihen, että valmiit vastausvaihtoehdot ovat yhtä hurmaavia kuin syksyinen betonilähiö.

Sano suoraan (englanniksi Say Anything) pyrkii välttämään tämän ongelman antamalla pelaajien luoda vastaukset itse. Se lainaa vastausmekaniikkansa Tiedolla tai tuurilla -peliltä, mutta yksinkertaistaa sääntöjä hieman. Tämän ansiosta se on näppärä seurapeli ainakin tietyssä seurassa.

Pelin kulku

Sano suoraan -kansiJoka vuoro yksi pelaajista on Valitsija, joka valitsee kysymyskortistaan yhden kysymyksen. Tämän jälkeen muut pelaajat kirjoittavat kysymykseen sopivia vastauksia. Kysymykset ovat tuttuja muista seurapeleistä – “Mikä on kaikkien aikojen romanttisin elokuva” tai “Mikä olisi hyvä syy järjestää juhlat?”

Vastausten valmistuttua ne laitetaan esille ja Valitsija valitsee salassa sen pelaajan vastauksen, joka on hänen mieleen. Sitten on muiden vuoro arvata, mikä vastaus Valitsijaa miellytti eniten. Tätä varten jokainen pelaaja saa kaksi pelimerkkiä, jotka hän voi vapaasti keskittää tai jakaa eri vastausten välille.

Lopuksi lasketaan pisteet. Valitsijan valitsema vastaus saa automaattisesti yhden pisteen. Pisteen tienaa myös pelimerkistä, joka on suosikkivastauksen päällä. Valitsija tienaa pisteitä, jos hänen vastauksellaan on pelimerkkejä eli muut pelaajat ovat sitä arvanneet. Valitsija voi saada vuorollaan maksimissaan 3 pistettä, kuten jokainen muukin pelaaja. Tämän jälkeen Valitsija vaihtuu ja peli jatkuu tietyn kierrosmäärän verran. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Tabula rasa

Sano suoraan on genrensä tyypillinen edustaja. Se on löyhästi rajattu aktiviteetti, jonka päätehtävä on toimia keskustelunavaajana. Tässä peli onnistuu hyvin. Pelaajien vastaukset antavat keskusteltavaa sekä pelaajista itsestään, että sen kierroksen Valitsijasta. Toisaalta pelilliset elementit, kuten vastauksista panostaminen, estävät peliä lipsumasta pelkäksi aktiviteetiksi.

Pelaajien omat vastaukset ovat kaksipiippuinen juttu. Pidän siitä, että mukana toimitetaan pelkät tyhjät vastauslaudat, mikä eliminoi myötähäpeällisten tai mukahauskojen valmisvastauksien tuoman tuskan. Samalla ne voivat tutussa ja idearikkaassa porukassa synnyttää erittäin hauskoja hetkiä.

Tämä on samalla pelin heikkous, sillä ilman luovaa porukkaa vastaukset menettävät teränsä. Pelissä on parempi antaa mielikuvituksen virrata, eikä pelkästään miettiä, mikä kuvaa Valitsijaa parhaiten. Muuten osa pelin potentiaaliasta jää käyttämättä. Suurin osa pelin vahvuudesta jää myös hyödyntämättä pienellä porukalla – kyseessä on ison porukan peli.

Sano suoraan
Kuva Tacticin englanninkielisestä laitoksesta. Suomenkielinen on saman näköinen. Kuva: Tactic

Passeli seurapeli isolle porukalle

Muulta habitukseltaan peli on kelpo yksilö. Pistelaudat ja vastausalustat ovat uudelleenpyyhittäviä, kysymyksiä on monta sataa ja graafinen toteutus on neutraalin selkeää. Mukana on myös Select-o-Matic 5000 -nimellä ristitty pahvilärpäke, jolla Vastaajan valitsee suosikkivastauksensa. Kaikessa turhuudessaan tämäkin vempele on varsin hauska lisä.

Kestoksi luvataan noin 45 minuuttia, mikä on hieman yläkanttiin. Toki jos porukka oikein innostuu miettimään vastauksiaan ja keskustelemaan niistä, peli voi venyä luvatusta. Tällaisessa pelissä kesto ei onneksi ole ongelma, sillä se on helppo alittaa tai ylittää kierrosmäärää muokkaamalla.

Minulle Sano suoraan oli positiivinen yllätys ja sitä on helppo suositella isompien porukoiden illanistujaisiin, joissa luovuus kukkii. Lapsetkin voivat peliin osallistua, vaikka pisteitä eivät välttämättä keräisikään. Lautapelaajille peli ei tarjoa mitään uutta, mutta heillekin sitä on helppo suositella. Ainakin jos pelin asettaa vastakkain muiden vastaavien kyhäelmien kanssa, valinta on turhankin helppo.

Faktat Sano Suoraan -pelistä

Suunnittelija: ,

Julkaisija: North Star Games (2008), Tactic (2012).

Mutkikkuus: Peli ei säännöillä pröystäile.

Onnen vaikutus: Onnea ei tarvita, vain mielikuvitusta ja leppoisaa mieltä.

Vuorovaikutus: Suurta, sillä pelin tarkoitus on saada ihmiset keskustelemaan.

Teema: Värit ovat kirkkaita ja kuviot pelkkiä näppäimistön erikoismerkkejä. Teema on siis mitäänsanomattoman neutraali.

Uudelleenpelattavuus: Kysymyksiä on niin paljon, ettei niitä kaikkia ehdi koskaan käymään läpi.

Kieliriippuvuus: Kysymykset vaativat hieman kielipäätä, mutta ulkomaisen version pelaaminen ei ole mahdoton ajatus.

Pelaajamäärä: 3–8, mutta kolminpeliksi tätä ei kannata hankkia.

Pituus: 30–40 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *