Kategoriat
Peliarvostelut

Sanasota

Sanasota on hauska seurapeli, jossa pitää keksiä sanoja annetusta aiheesta. Sehän on helppo juttu: kuka tahansa osaa nimetä ruokalajeja, julkkiksia, naisen nimiä tai muuta vastaavaa – mutta kun vastaus pitää tulla nyt heti, tehtävä muuttuukin vaikeammaksi, ja pelaajat saavat huomata kärsivänsä yllättävistä vaikeuksista nimetä asioita.

Pelin englanninkielinen nimi Anomia on erittäin osuva: se on afasian muoto, jossa on vaikeuksia muistaa sanoja tai nimetä asioita. Harmillisesti sana ei ole suomeksi riittävän tunnettu, jotta sitä olisi voinut käyttää pelin nimenä.

Pelin idea

Sanasodan kansiPelissä käytetään kortteja, joissa on kuvio ja aihe. Pelaajat kääntävät vuorollaan pakasta kortin eteensä pinoon. Kun kahdella pelaajalla on edessään kortti, jossa on sama kuvio, heidän välilleen tulee matsi. Silloin kummankin on mahdollisimman nopeasti sanottava joku esimerkki toisen pelaajan kortissa olevasta aiheesta.

Nopeammin toiminut saa toisen pelaajan kortin omaan voittopistepinoonsa. Kortin poimiminen paljastaa alta toisen kortin, joka voi johtaa uuteen haasteeseen. Välillä pakasta nousee jokerikortteja, jotka lisäävät haasteiden määrää yhdistämällä kaksi eri symbolia, jotka siitä eteenpäin katsotaan samoiksi.

Kun pakka loppuu, peli on ohi, ja eniten pistekortteja kerännyt voittaa.

Aivot solmuun

Sanasota toden totta pistää aivot solmuun. Pelin perusrakenne on tuttu Halli Gallista ja muista vastaavista peleistä, mutta sanoihin liittyvä haaste on uudenlainen ja mielenkiintoinen. Sanapelien ja seurapelien ystäville Sanasota on erinomainen valinta.

Pelin käytettävyydestä pitää hieman valittaa: alkuperäisissä korteissa oli selkeämpi musta teksti valkoisella taustalla, suomalaisissa on vähän paksulla kirjasimella valkoista tekstiä mustalla. Tällaisessa pelissä tekstin pitäisi olla mahdollisimman selkeää ja mahdollisimman nopeasti luettavissa.

Tämä peli ei todellakaan istu jokaiseen makuun: siinä on paljon elementtejä, joista kaikki eivät pidä. Jos palikat osuvat kohdalleen omien – ja peliseuran – mieltymysten suhteen, Sanasota on erittäin hyvä valinta. Minä pidän tästä paljon, valitettavasti tiedän, että omassa peliporukassani peli ei tule toimimaan, eikä tätä oikein lastenkaan kanssa voi pelata, joten peli tulee jäämään vähälle käytölle. Se on harmi, se.

Sanasodan kortteja. Kuva: Mikko Saari
Kortit ovat selkeitä, mutta paremmin toimisi musta teksti valkoisella taustalla ja vähän ohuemmalla kirjasimella. Kuva: Mikko Saari

Faktat Sanasodasta

Suunnittelija:

JulkaisijaCompeto (2013)

Mutkikkuus: Peli on yksinkertainen opettaa ja sääntölappu selittää pelin kulun helppotajuisesti.

Onnen vaikutus: Jonkin verran on tietysti sattumasta kiinni, kuka saa matseja ja miten helppoja aiheita kohdalle osuu.

Vuorovaikutus: Tässä pelissä on oltava koko ajan valppaana, jotta huomaa matsit ja keksii sanat nopeimmin.

Teema: Peli on abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Kolme pakkaa kortteja, jotka voi tarvittaessa sekoittaa keskenään, tarkoittaa että samat aiheet eivät toistu jatkuvasti.

Kieliriippuvuus: Peli vaatii lukutaitoa ja suomen osaamista.

Pelaajamäärä: 3–6, periaatteessa enemmänkin, etenkin jos ottaa useamman pakan.

Pituus: Noin 20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *