Inka ja Markus Brandin kevyesti temaattinen noppapeli Saint Malo otti nimensä Ranskan luoteisrannikolla sijaitsevalta historiallisesti merkittävältä linnoituskaupungilta. Pelissä kerätään pisteitä lisäämällä kaupunkiin rakennuksia ja henkilöitä. Miinuspisteitä välttääkseen on kaupunkia puolustettava merirosvoilta muureilla ja sotilailla.
Pelin idea
Peli on eräänlainen Yatzy-variantti, jossa kaikki toiminta tapahtuu noppia heittämällä. Juuri muita komponentteja peliin ei kuulukaan. Rakennukset ja henkilöt lisätään omaan kaupunkiin piirtämällä. Pelaajalla on käytettävissään viisi noppaa, joita saa vuorolla heittää maksimissaan kolme kertaa. Viimeisen heiton jälkeen voi tuuria tasapainottaa vaihtamalla yhden tai useamman nopan symbolin toiseksi. Jokainen vaihto maksaa kaksi rahaa.
Jokaisella pelaajalla on oma pelilauta täytettävänä. Laudassa on 45 ruutua. Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja saa kaikki ruudut täyteen. Käynnissä oleva kierros pelataan kuitenkin loppuun siten, että kaikki ovat pelin lopussa saaneet yhtä monta pelivuoroa.
Noppien symbolit
Noppien jokaisella sivulla on eri symboli. Valitsemalla muurisymbolin saa lisätä kaupunkiinsa muureja. Kokonaisesta ehjästä linnoituksen seinästä saa kaksi puolustuspistettä ja lisäksi bonuksena joko rahaa, pisteitä tai uuden henkilön kaupunkiinsa. Tukkisymboleista saa tukkeja, joilla voi rakentaa kaupunkiin taloja. Tavaralaatikkosymbolilla saa lisätä kaupunkiin tavaroita, joita kauppias voi hyödyntää. Näitä kolmea symbolia yhdistää se, että jokaista vuorolla saatua symbolia kohden lisätään kaupunkiin yksi objekti.
Kirkkosymboleilla rakennetaan kirkkoja. Kirkkoja lisätään vuorossa vain yksi riippumatta saatujen kirkkosymbolien määrästä. Rakennetun kirkon sisään merkitään saatujen symbolien lukumäärä. Mitä isompi luku, sitä enemmän pisteitä kirkko tuottaa.
Viides symboli kuvaa henkilöitä. Yhdellä symbolilla saa kansalaisen, joka tuottaa välittömästi yhden pisteen. Kahdella symbolilla saa joko sotilaan tai papin. Sotilas antaa yhden puolustuspisteen. Pappi saa pisteen jokaisesta viereisestä kirkosta.
Kolmella symbolilla voi valita arkkitehdin tai kauppiaan. Arkkitehti rakentaa tukeista taloja. Yhdellä arkkitehdilla voi rakentaa maksimissaan kolme taloa. Jokaisesta talosta saa kolme pistettä. Kauppiaalla voi hankkia rahaa. Kauppias saa yhden rahan jokaisesta viereisestä tavaralaatikosta. Rahaa käytetään heittotulosten modifioimiseen ja tukkien kuljetukseen.
Neljällä symbolilla saa jonglöörin. Jonglöörilla saa kaksi pistettä jokaisesta viereisestä ihmistyypistä. Saamalla viisi symbolia voi hankkia aatelisen, joka tuottaa välittömästi seitsemän pistettä.
Kuudennella nopan sivulla on merirosvosymboli. Merirosvosymboleja ei voi vaihtaa heittojen jälkeen. Jokainen merirosvosymboli kirjataan ylös yhteiseen taulukkoon. Pelaajamäärästä riippuvan rajan ylityttyä merirosvot hyökkäävät. Hyökkäys koskee muitakin kuin vuorossa olevaa pelaajaa. Ensimmäisen merirosvohyökkäyksen voimakkuus on yksi. Tällöin pelaajalla täytyy olla vähintään yhden vahvuinen puolustus tai hän menettää tykin. Tykin menetys tuottaa pelin lopussa viisi miinuspistettä. Jokainen merirosvohyökkäys on aina edellistä voimakkaampi. Viimeisen torjumiseen tarvitaan kahdentoista vahvuinen puolustus. Puolustuspisteitä saa sotilaista ja muureista.
Poikkeuksellinen toteutus
Kaupunginrakennuksessa käytettävä piirtämissysteemi on hyvin poikkeuksellinen. Jokaiselle henkilölle, tarvikkeelle ja rakennukselle on oma symbolinsa, joka piirretään kaupunkiin hankinnan yhteydessä. Pelilaudan pinta on kiiltävää materiaalia, josta tussi irtoaa helposti. Piirtämällä toteutettavaan rakentamissysteemiin lienee syynä kustannussäästöt. Saint Malo on simppeli pikkupeli, johon kuitenkin olisi tarvinut tehdä paljon erilaisia komponetteja, jos peli olisi toteutettu muovi- tai puuosilla. Pelilaudan kokoakin olisi luultavasti pitänyt kasvattaa.
On selvää, että kaikkia pelaajia tällainen toteutus ei miellytä. Piirtäessä sotkee kätensä helposti varsinkin pelin loppuvaiheessa, kun kaupunki on täynnä ja piirtämiselle on vähemmän tilaa. Itse koin piirtämisen kuitenkin ihan hauskaksi vaihteluksi.
Toteutustavan vuoksi pelissä ei ole noppien ja tussien lisäksi muita komponentteja kuin pelilaudat viidelle pelaajalle ja yhteinen lauta, johon merkitään merirosvojen hyökkäykset. Yhteisessä laudassa on myös muistutustaulukko henkilöiden tuomista eduista. Pelilaudat ovat varsin tyylikkäitä ja käytännöllisiä. Pieneen tilaan on saatu mahtumaan tiivistelmä kaikista keskeisistä mekaniikoista ja pisteytyksistä. Laudan kuvitus on myös varsin onnistunut.
Ihan mukava peruspeli
Erikoista piirtämissysteemiä lukuun ottamatta Saint Malossa ei ole varsinaisesti mitään kovin persoonallista. Peli yhdistää Yatzyn resurssienhallintapelien tavanomaisiin mekaniikkoihin. Onnistunutta pelissä on pisteytyksen tasapaino. Voittaminen näyttäisi olevan mahdollista monella erilaisella taktiikalla. Pelaaja voi pyrkiä saamaan paljon pisteitä pelin aikana tai tähdätä suuriin loppubonuksiin panostamalla kirkkojen rakennukseen. Puolustaminen on tärkeää, mutta toisaalta voi riskeerata laiminlyömällä puolustusta ja käyttää tähän menevät vuorot muiden toimintojen suorittamiseen. Onnen merkitys pelissä voi toisinaan olla suurikin, mutta toisaalta pitämällä huolta siitä, että käytettävissä on rahaa, voi vaikuttaa noppatuuriin.
Saint Malo on suositeltava peli kaikille noppapelien ystäville. Jos noppapelit taas eivät kuulu suurimpiin suosikeihin, tämä peli tuskin sitä mielipidettä muuttaa. Pelissä on melko yksinkertaiset ja nopeasti opetettavat säännöt, joten se sopii mainiosti pelattavaksi myös lautapeleihin tottumattomien ystävien kanssa. Kaikki Yatzya pelanneet ymmärtävät pelin hengen helposti, ja vaikka pelissä menestyminen yleensä vaatii taktikointia, saattavat aloittelijatkin toisinaan voittaa.
Faktat Saint Malosta
Suunnittelijat: Inka Brand, Markus Brand
Julkaisijat: Alea (2012)
Mutkikkuus: Peli on varsin kevyt, mutta tarjoaa silti mukavasti toimintavaihtoehtoja.
Onnen vaikutus: Noppapeleissä tuurilla on aina vaikutusta. Mahdollisuus vaikuttaa rahalla heittojen tulokseen kuitenkin tasapainottaa peliä hyvin.
Vuorovaikutus: Ainoa vuorovaikutus pelissä syntyy merirosvoista, jotka vaikuttavat kaikkien pelaajien toimintaan. Toki muiden pelaajien kaupunkien valmistumista on seurattava, jotta tietää milloin pelin loppu on lähellä.
Teema: Pelin teema on aika pinnallinen. Komponenttien korvaaminen piirtämisellä lisää abstraktiuden tuntua.
Uudelleenpelattavuus: Menestykseen on sen verran monta vaihtoehtoista reittiä, että ei tähän ihan heti kyllästy.
Kieliriippuvuus: Pelin mukana tulee englannin-, saksan- ja ranskankieliset säännöt. Pelissä itsessään ei ole juurikaan tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–5
Pelin kesto: Pelaajamäärästä riippuen 45–75 minuuttia
2 vastausta aiheeseen “Saint Malo”
45 minuuttia peliajaksi on kyllä pahasti yläkanttiin, eka kaksinpelimme kesti alle puoli tuntia. Siinä ajassa Saint Malo on oikein mainiota viihdettä ja tulee varmasti saamaan pelikertoja. En minäkään toisaalta tätä yli tuntia jaksaisi vääntää.
Veikkaan kyllä, että pelaan tätä pääasiassa kahdestaan pojan kanssa, peli näyttää vahvasti fixed fun -osastolta, eli useammalla pelaajalla kivaa riittää vähemmän ja peliaika venyy.
Piirustelu toimii ja minusta on parempi kuin hirveä läjä pahvilätkää ja puukuutiota.
Muistaakseni testikaverinani kaksinpelissä oli melko hidas ja tottumaton pelaaja, joten tuo on monille varmaan yläkanttiin.