Kategoriat
Peliarvostelut

Runewars

Vuonna 2010 Fantasy Flight Games julkaisi Terrinothin fantasiamaailmaan sijoittuvan eeppisen miniatyyripelin nimeltään Runewars. Runewars saavutti suuren suosion ja nyt on uuden painoksen vuoro. Jos etsit esimerkiksi sankareita, epäkuolleita, demoneita, maagisia aseita, resurssien keräämistä, taistelevia armeijoita ja linnoitusten rakentamista, tässä on peli sinulle.

Pelin kulku

Runewarsin kansiRunewarsin tarkoituksena on saada haltuun lohikäärmeriimuja. Peliä pelataan vuosissa ja kokonaiskesto on rajoitettu seitsemään vuoteen. Jokainen vuosi taas koostuu neljästä vuodenajasta. Peli voi myös loppua ennen seitsemännen vuoden talvea, jos joku pelaajista kerää kuusi lohikäärmeriimua ja suorittaa tehtävän ennen tätä.

Vuorollaan pelaajalla on lukuisia vaihtoehtoja tehtäväksi. Pelaaja voi esimerkiksi kerätä resursseja, palkata lisää joukkoja, taistella, suorittaa tehtäviä tai rakentaa linnoituksia. Näiden pelaamiseksi pelaaja valitsee kädessään olevista korteista toiminnon. Toiminnot ovat kahdeksan erilaisen käskykortin muodossa. Käskykortteja voi pelata yhden kaudessa ja käskykorttien pelaamisjärjestys on tärkeä: jos pelaa pöytään suuremman numeron käskykortin kuin edellisenä kautena saa käyttöönsä kortin erikoiskyvyn, jolla saattaa saada esimerkiksi lisää resursseja.

Yksinkertaiset, mutta toimivat taistelut

Taistelut on toteutettu suhteellisen yksinkertaisesti, mutta niissä on mahdollisuuksia taktikointiin. Pelaajat asettavat hyökkäävät ja puolustavat joukot riveihin ja jokaisella yksiköllä on käytettävissään yksi toimintokortti. Pelaaja valitsee, mitkä yksiköt toimivat milloinkin. Kun jokainen yksikkö on toiminut, katsotaan jäljellä olevien yksiköiden yhteenlaskettu voima ja se puoli jolla on suurempi yhteenlaskettu voima, voittaa taistelun. Sankarit voivat tukea taisteluita, mutta eivät osallistua niihin suoraan.

Sankareiden rooli on pienehkö, mutta tärkeä. Sankarit suorittavat tehtäviä ja taistelevat toisia sankareita vastaan. Tehtävien suorittaminen on pelin voittotavoitteen saavuttamiseksi tärkeää. Sankareiden liikkuminen on rajoitettu yhteen kertaan vuodessa.

Pelin mekaniikka on hyvin tasapainossa ja mukavaa on se, että samalla taktiikalla ei aina pärjää. Monissa peleissä taktiikat tahtovat jossakin vaiheessa mennä samanlaisiksi. Rodutkin ovat sopivan erilaisia, eikä niillä pelaaminen pakota tiettyyn ja parhaaksi havaittuun taktiikkaan. Eri rotujen käyttäytyminen taistelukentällä on myös erilaista.

Kaksinpeli menossa. Kuva: Tero Oksala
Kaksinpelissäkin sälää on käytössä kiitettävä määrä. Kuva: Tero Oksala

Eeppinen tekele

Runewars on mahtava peli. Selkeä pelimekaniikka ja monipuoliset säännöt, eeppisyys ja suuri uudelleenpeluu arvo ovat Runewarsin selkeästi vahvimmat puolet. Eeppisyydessä ei ylletä aivan Twilight Imperiumin tasolle, mutta toisaalta peliaika on kolmasosa tai neljäsosa Twilight Imperiumin kestosta.

Runewarsista olen saanut innostumaan jopa sellaisen henkilön, joka ei ole sotapeleistä aiemmin pitänyt. Kiitos tästä kuuluu myös sille, että pelissä voi tehdä muutakin kuin sotia. Miinuksen annan siitä, että sankareita ei voi ottaa mukaan taisteluihin, sillä se olisi antanut Heroes of Might & Magic -tietokonepelin henkisen tunnelman, kun sankarit johtavat armeijaa taistelukentällä maagiset aseet käsissään. Sepä vasta olisi ollut jotakin.

Peli on pitkähkö ja venyy helposti, ainakin alussa, neljän tai viiden tunnin mittaiseksi… toisaalta eeppisiä sotia ei käydä tunnissa, eikä välttämättä kahdessa. Sellaisina peleinä toimivat pienemmän mittaluokan pelit, joissa liikutellaan yksittäisiä hahmoja.

Sääntöjä on paljon, tosin niiden määrässä ei ylletä ihan pahimpien sääntöhirviöiden tasolle. Säännöissä on jonkin verran samaa kuin Starcraft-lautapelissä, mutta onneksi niitä on hieman hiottu. Alussa sääntökirjaa joutuu varmasti selaamaan ja se pidentää peliä huomattavasti, siihen kannattaa varautua jo etukäteen.

Vaikka peli on pitkä, pelaajia ei eliminoida kuin harvoin. Jokainen pelaaja on mukana pelissä yleensä loppuun saakka. Vaikka tilanne jossakin vaiheessa näyttäisi epätoivoiselta, voi onni kääntyä tulevien vuorojen aikana. Mahdollisuus voittoon on, vaikka lähes kaikki armeijat olisivat tuhottu, jos vain sankareita on vielä jäljellä.

Kaupungin valloitusta. Kuva: Tero Oksala
Taistelu kaupungista käy kuumana. Kuva: Tero Oksala

Runsaasti tavaraa, mutta enemmänkin saisi olla

Toivottavasti peli saa suuren suosion, sillä se kaipaa kipeästi lisää rotuja pelattavaksi. Peruspaketilla pelaamista riittää aktiivisessakin porukassa varmasti pitkäksi aikaa. Pelissä voi käyttää myös Runeboundin ja Descentin figuureja, joten yhteensopivuuttakin löytyy muihin sarjan peleihin. Uudistettuun painokseen on otettu mukaan joitakin sääntöjä aiemman version lisäosasta, joten ihan puhtaasta vanhan pelin kierrättämisestä ei ole kyse.

Paketilla on paljon hintaa, mutta laatikosta löytyy niin paljon tavaraa, että keskikokoinen Hong Kong -myymälä jää auttamatta toiseksi. Pelilaatikosta löytyy 196 muovifiguuria, 235 tokenia ja merkkiä, 13 karttapalaa, 204 korttia, neljän rodun tiedot (erilaisina lehtisinä) ja tukeva sääntökirja. Laatikko on pienempi kuin aikaisemmassa painoksessa, mikä on hyvä asia. Sisältö muuten on jokseenkin sama, paitsi että muoviset vuoret puuttuvat.

Taide on hienoa ja uskollista muille sarjan peleille. Komponentit ovat laadukkaita, eivätkä tarjoa yllätyksiä Fantasy Flight Gamesin peleihin tutustuneille.

Jos fantasia ei iske, ei Runewars välttämättä ole sopiva vaihtoehto. Peli ei yritä simuloida sivilisaation rakentamista eikä historiallisia taisteluita, vaan resurssien kerääminen, sotiminen ja linnoitusten rakentaminen tukevat pelin fantasiaelementtejä.

Faktat Runewarsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2013)

Mutkikkuus: Sääntökirja on paksu. Pelin opettelemiseen on syytä varata paljon aikaa ja ohjekirjaa joutuu pläräämään ensimmäisten pelien aikana paljon.

Onnen vaikutus: Onnea on mukana hieman nostettavien korttien muodossa.

Vuorovaikutus: Peli on pelaajien välistä sotimista, eli vuorovaikutusta on paljon.

Teema: Terrinothin fantasiamaailma on tuttu muista peleistä ja teema on pelissä vahvasti mukana.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä, pelissä riittää vaihtelua. Pelattavia rotuja saisi kuitenkin olla enemmän.

Kieliriippuvuus: Pelissä on paljon tekstiä englanniksi.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 3 tuntia, alussa selkeästi enemmän.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Runewars”

Tätä peliä tuli viikonloppuna testailtua ja aivan mahtava. Mukaansa tempaava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *