Kategoriat
Peliarvostelut

Roskis

Roskiksen tyhjentäminen on ikävä kotityö, joka ei kiinnosta ketään, niinpä roskikseen kertyy helposti tavaraa kunnes se tulvii yli. Roskis on tälle teemalle rakentuva perhepeli, jossa heitetään tavaraa roskiin. Peli ei turhaan kierrätyksestä piittaa, vaikka saksalainen onkin, samaan roskikseen lentävät niin peltipurkit, lasipullot, maitopurkit kuin omenankaratkin.

Peliin voi tutustua myös Tuomo Pekkasen videoarvostelun avulla.

Pelin idea

Roskiksen kansiPelaajilla on kortit 1–10, jotka sekoitetaan pakaksi ja jokainen nostaa kolme korttia käteensä. Pelaajat valitsevat kädestään kortin ja valitut kortit paljastetaan yhtä aikaa. Sen jälkeen pelaajat laittavat tavaraa roskikseen korttinsa numeroarvon verran, järjestyksessä pienimmän kortin pelanneesta alkaen.

Jos roskiksesta putoaa roska yli laidan, pelaaja joutuu ottamaan miinuspisteitä. Jos – ja tämä on verrattain harvinaista – pelaaja onnistuu laittamaan viimeisenkin roskan roskikseen, tarjolla on plussapisteitä. Peli loppuu joko kymmenen kierroksen jälkeen kun kaikki kortit on pelattu tai kun roskis tulvii yli kuudennen kerran. Vähiten miinukselle joutunut voittaa pelin.

Ajatustenlukua vai näppäryyttä

Roskis on toisaalta näppäryyspeli, toisaalta arvailupeli, jossa pitää tulkita toisten aivoituksia. Näppäryyselementti ei ole useinkaan kovin jännittävä, sillä jos roskis on tyhjä, näppäryyselementti häviää, kun roskat voi vain kipata astiaan huoletta. Jos roskis alkaa täyttyä, pinoaminen käy nopeasti niin vaikeaksi, että se ei vain onnistu. Vielä en ole roskiksen täyttymistä nähnyt, mutta kaipa sekin on mahdollista – vaikeaa se kyllä on.

Menestys on siis enimmäkseen kiinni siitä, että osaa ajoittaa omat isot korttinsa sopivasti, siis niin, että joku pelaa vähän pienemmän alle ja täyttää roskiksen. Tämä taas on lopulta tuurista kiinni, sillä tarkkaanhan ei voi tietää, miten toiset pelaavat, pelatut kortit kun valitaan kolmesta tarjolla olevasta kortista. Jos huono tuuri käy, kädessä on vain isoja kortteja silloin kun tarvitsisi pientä tai toisin päin. Tuuria siis tarvitaan, että pelissä pärjää.

Kelpo perhepeli

Peliharrastajaporukassa Roskis tuomittiin turhan kepeäksi ja satunnaiseksi. Fillerinä se voisi ehkä mennä, mutta parempiakin on, ja Roskiksen laatikko on filleriksi varsin iso.

Perhepelinä Roskis on parempi. Lapset innostuivat hienoista puisista roskista välittömästi ja halusivat pelata peliä heti. Kortin valitseminen fiksusti on nelivuotiaalle vähän liian vaikeaa, joten nelivuotias ei pelissä oikein pärjää, mutta seitsemänvuotias pärjäsi jo ihan hyvin ja vähän harjoittelemalla varmasti vielä paremmin. Ikäsuositus 6+ tuntuu siis oikein sopivalta.

Peliharrastajille en siis suosittele, mutta kevyttä koko perheen peliä etsiville Roskis on nappivalinta. Roskis toimii varmasti myös viihteenä vähemmän pelejä harrastaneille aikuisille, jotka hakevat kevyttä, hauskaa pelattavaa. Peli toimii hyvin eri pelaajamäärillä, myös kaksinpelinä.

Roskis alkaa täyttyä. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Roskis alkaa täyttyä. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Faktat Roskiksesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2013)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset.

Onnen vaikutus: Voi Roskista huonostikin pelata, mutta ei välttämättä kovin hyvin – eli kunhan pelaa suunnilleen sinne päin, tuurilla on aika paljon merkitystä siinä, kuka voittaa.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien valitsemia kortteja ennakoimalla voi pärjätä.

Teema: Roskisteema toimii hienosti, vaikka kierrätys tästä nyt unohtuikin. Hienot puiset roskat ovat etenkin lasten mieleen. Peli myös suorastaan huutaa jatko-osaa, jossa voisi olla vaikka kalanruotoja tai banaaninkuoria…

Uudelleenpelattavuus: Roskis ei kestäne loputtomasti käyttöä, mutta satunnaisesti pelattuna fillerinä sitä kyllä jaksaa.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Roskis”

Tarkistakaa faktaboksin julkaisija. Laatikossa lukee lautapelit.fi ja linkki vie lautapelit.fi:n pelilistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *