Kategoriat
Peliarvostelut

Roll Through the Ages: The Bronze Age

Roll Through the Ages kuuluu sivilisaatiopelien joukkoon, mutta muista sen erottaa pelimekaniikka, joka perustuu yksinomaan noppiin. Peli on lainannut nimensä Through the Ages –lautapeliltä, vaikka peleillä ei teemaa lukuunottamatta olekaan mitään tekemistä keskenään. Roll Through the Ages muistuttaa ennemminkin vanhaa Advanced Civilization -lautapeliä.

Pelin idea

Roll Through the Agesin kansiPelin mukana tulee seitsemän puista noppaa, neljä puista pelilautaa sekä tuhti nippu paperisia pistelaskulomakkeita. Kullekin pelaajalle annetaan yksi pelilauta ja pistelaskulomake. Pelilautaa käytetään viljan ja erilaisten hyödykkeiden määrien kirjaamiseen. Pistelaskulomakkeella pidetään kirjaa kehitetyistä teknologioista, rakennetuista maailman ihmeistä, kaupunkien lukumääristä sekä tuhojen aiheuttamista vaurioista.

Peli päättyy, kun joku pelaajista on kehittänyt viisi teknologiaa tai kukin maailman ihme on rakennettu ainakin kertaalleen. Pelin voittaa pelaaja, jolla on lopussa eniten pisteitä.

Tuotantoa nopilla

Roll Through the Agesin nopat
Pelin nopat. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Aluksi pelaajan sivilisaatiossa on kolme kaupunkia, ja pelaaja saa vuorollaan heittää yhtä montaa noppaa. Ajan kuluessa kaupunkeja voi rakentaa lisää, kuitenkin korkeintaan seitsemän. Nopilla arvotaan sivilisaation tuotanto. Tuotanto voi koostua viljasta, työläisistä, tuotteista, rahasta ja tuhoista. Noppaheittoja saa uusia korkeintaan kolme kertaa samaan tapaan kuin yatzy-peleissä.

Tuotanto on käytettävä kokonaisuudessaan samalla pelivuorolla, eikä tuotteita lukuunottamatta tuotantoa voi siirtää tuleville vuoroille. Tuotteita ja rahaa voi käyttää uusien teknologioiden ostoon, viljaa käytetään kaupunkin ylläpitoon ja työläisillä voidaan rakennuttaa uusia kaupunkeja tai maailman ihmeitä.

Peli on nopea ja suhteellisen yksinkertainen, mutta voittamiseen on silti useampia reittejä, eivätkä pelikerrat toista itseään kovin nopeasti. Alkupelissä joutuu usein pähkäilemään esimerkiksi, suojautuako tuhoilta, kuten tulvalta tai kulkutaudilta, hankkimalla sopivia teknologioita, vai säästääkö tuotteita enemmän pisteitä antavien korkeamman tason teknologioiden ostoon.

Peli kulkee helposti mukana, sillä sen pakkaus on pieni ja kevyt, eikä peli vaadi suurta pöytäpintaa pelaamista varten. Peliä voi pelata myös yksinpelinä.

Lisäosa

Pelin kotisivulta voi ladata ilmaiseksi laajennuksen The Late Bronze Age. Se pidentää peliä siten, että peli päättyy, kun yksinkin pelaaja on kehittänyt seitsemän teknologiaa tai kun kaikki maailman ihmeet on rakennettu kertaalleen. Lisäksi laajennus lisää peliin kaupankäynnin ja neljä uutta teknologiaa, jotka muun muassa helpottavat kaupunkien ylläpitoa ja kalliiden teknologien hankkimista.

Laajennus on niin pieni, että mietityttää miksei sitä lisätty peliin alunperinkin. Laajennuksen käyttö nimittäin vaatii uusien pistelaskulomakkeiden tulostamista, sillä lisätiedot eivät helposti mahdu pelin mukana tuleville suppeammille lomakkeille. Laajennus pidentää peliaikaa, mutta tekee pelistä tyydyttävämmän, koska loppupelistä tulee alkuperäisversiota hieman pidempi.Roll Through the Ages -sivilisaatio rakenteilla

Faktat Roll Through the Agesista

Suunnittelija:

Julkaisija: Gryphon Games (2009)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta pelissä on mukavasti syvyyttä ja se tarjoaa yllättävän paljon vaihtelua pelikerrasta toiseen.

Onnen vaikutus: Vaikka peli onkin noppapeli, pelkkä onni ei sanele menestystä. Tärkeämpää on osata varautua ennalta mahdollisesti huonoon noppatuuriin, esimerkiksi säästämällä aiemmilla vuoroilla ruokaa kaupunkien ruokkimiseen.

Vuorovaikutus: Pelaajien välistä vuorovaikutusta ei käytännössä ole, sillä vastapelaajan peliin ei voi juuri puuttua muutamien tuhojen vaikutuksia lukuunottamatta.

Teema: Sivilisaatiopelille uskollinen ulkonäkö vahvistaa teeman tuntua, vaikka se jääkin ohueksi noppiin ja pistelaskulomakkeisiin perustuvassa pelissä.

Uudelleenpelattavuus: Peli ei ole alkanut vakavasti toistaa itseään vielä tusinan pelin jälkeen. Alkupelin valinnat ovat tosin muovautuneet pelistä toiseen melko samoiksi, mutta etenkin laajennussäännöillä loppupeleissä on edelleen runsaasti vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Säännöt on selitetty englanniksi, ja pistelaskulomakkeen tekstit ovat samaa tavaraa.

Pelaajamäärä: 1-4

Pituus: 20-60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

3 vastausta aiheeseen “Roll Through the Ages: The Bronze Age”

Jos tykkää Yatzysta, Roll through the Ages on ehottoman hyvä valinta. Ittelleni uppoaa molemmat.

Tulipa hommattua ketjuvaihdosta, tämä kun oli juuri sensorttinen peli, etten raaski ostaa, mutta vaihtamalla toki… Ehdottomasti oli vaihdon arvoinen, on tämä vaan varsin nokkela peli. Tykkään kyllä.

Mutta mites, onko parempi Late Bronze Agella vai ilman? Lisärissä on muutama varsin kiehtova development, mutta onko se pelin pidentymisen arvoinen?

moikka, olisikohan kyseiseen peliin mahdollista saada suomen tai englanninkielisiä käyttöohjeita sähköisesti tai jopa ihan paperiversiona postitse? Itse peli löytyy saksaksi veljen tuomana tuliaisena ja aiheuttaa sinänsä hankaluuksia, kun ei veljet sen enempää, kuin minäkään juurikaan ymmärrä kyseistä kieltä.

Tuomas kuusela

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *