Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Roll for the Galaxy

Suositun Race for the Galaxy -korttipelin noppaversio Roll for the Galaxy on tuttu, mutta mukavasti erilainen peli. Race for the Galaxyn perusideat säilyvät, mutta kortinpeluu on vaihtunut näppärästi nopanheittelyyn.

Noppapeliversioiden tekeminen lauta- ja korttipeleistä on jo vanha juttu. Välillä versiot onnistuvat hienosti, kuten Nations: The Dice Game, välillä taas huonommin. Tällä kertaa vuorossa on Race for the Galaxyn noppaversio Roll for the Galaxy.

Nyt ei olekaan kyse mistään kevennetystä versiosta, vaan noppapeli onkin täysikokoisessa 30 × 30 cm boksissa eli siis tuntuvasti suurikokoisempi kuin alkuperäinen korttipeli.

Tuttua ja uutta

Roll for the Galaxyn kansiNoppaversio tuntuu yhtä aikaa tutulta ja uudelta. Kuvitus ja grafiikka on tutunnäköistä, mutta kortit on korvattu neliönmuotoisilla pahvilaatoilla ja nopilla.

Noppia pelissä on runsaasti: pieniä erivärisiä noppia on huikeat 111. Pelin alussa pelaajat saavat muutaman valkoisen perusnopan, matkan varrella noppavarastot karttuvat runsaammiksi ja monivärisiksi. Nopilla on luonnollisesti erilaiset profiilit: arvokkaissa keltaisissa on puolet sivuista jokereita, sotaisissa punaisissa on paljon Develop- ja Settle-toimintoja ja niin edelleen.

Ensimmäinen asia, mitä heitetyille nopille kierroksen aikana tehdään on lajittelu: ne lajitellaan pelin viiden vaiheen mukaan ja jokerit sijoitetaan haluttuihin vaiheisiin. Tässä vaiheessa on mahdollista jonkin verran venkslata noppia ja käännellä niitä, jos on valmis käyttämään siihen noppia tai on kerännyt sopivia erikoiskykyjä.

Noppia kupissa. Kuva: Mikko Saari
Noppia kupissa. Noppakupit pitävät mukavaa rapinaa, tämä ei ole hiljainen peli. Jotkut ovat rakennelleet kuppeihinsa äänenvaimentimia kankaasta. Kuva: Mikko Saari

Viisi vaihetta

Sen jälkeen pelaaja valitsee yhden viidestä vaiheesta (Explore, Develop, Settle, Produce ja Ship), jonka haluaa toteuttaa. Tämä valinta on pelin keskiössä ja yhdistää Roll for the Galaxyn vahvasti Race for the Galaxyyn.

Valinnan juju on siinä, että vain valitut vaiheet pelataan. Muut vaiheet jätetään väliin ja niihin liittyvät nopat palautetaan takaisin noppakuppiin (kaksinpelissä heitetään lisäksi nopalla yksi sattumanvarainen vaihe pelattavaksi). Jokainen valittuihin vaiheisiin sijoitettu noppa antaa yhden toiminnon kyseisessä vaiheessa.

Exploressa voi joko nostaa uusia laattoja tai ottaa rahaa. Laatat ovat kaksipuoleisia: toisella puolella on planeetta asutettavaksi, toisella development kehitettäväksi. Laatoista saa valita kumman puolen ottaa ja ne menevät pelaajan rakennuspinojen pohjalle. Pinoja on kaksi: toiseen tulevat planeetat, toiseen developmentit, ja päällimmäistä voi rakentaa. Heittämällä pinoissa olevia laattoja pois ennen nostamista, saa nostaa enemmän laattoja, eli valikoimaa saa kierrätettyä nopeasti.

Developissa ja Settlessä rakennetaan Explorella nostettuja laattoja. Nopat kasataan pinon päälle ja kun niitä on yhtä monta kuin mikä päällimmäisen laatan hinta on, laatta on valmis ja liitetään pelaajan imperiumiin ja nopat palaavat käyttöön.

Jokainen Produceen käytetty noppa tekee yhden tuotteen jollekin planeetalle ja jokainen Ship-noppa antaa mahdollisuuden muuttaa yksi tuote joko rahaksi tai pisteiksi. Rahaksi muutettava noppa maksaa kiinteän hinnan, 3–6 krediittiä väristä riippuen. Pisteiksi muutettava tuote on yksi piste ja lisäpisteitä, mikäli tuote on samanvärinen kuin planeetta, jolla se on ja jos alusnoppa on samanvärinen tai violetti.

Kierroksen päätteeksi siivotaan käytetyt nopat imperiumin asujaimistoon, mistä niitä voi ostaa takaisin kuppiin. Ostaminen maksaa krediittejä ja antaa hieman valinnanvaraa sen suhteen, millaisilla nopilla haluaa pelata, jos on onnistunut haalimaan imperiumiinsa erilaisia noppia.

Peli päättyy joko siihen, että jollakin pelaajista on 12 laattaa imperiumissaan tai siihen, että pistemarkkerit loppuvat kesken. Lopussa lasketaan kerätyt pisteet, pelattujen laattojen hintojen summa ja mahdolliset isojen developmentien bonuspisteet.

Avaruusimperiumi. Kuva: Mikko Saari
Pelaajan avaruusimperiumi. Laatoilla olevat nopat ovat myyntiä odottavia tuotteita. Kuva: Mikko Saari

Kuin korttipeli, mutta erilaisella tuurilla

Roll for the Galaxy on mainio peli. Perusidea on kestänyt muutoksen korttipelistä noppapeliksi. Peli tuntuu sopivasti tutulta, mutta on toisaalta raikkaan uudenlainen. Valinta siitä, minkä vaiheen valitsee, on edelleen pahimmillaan yhtä riipivä kuin korttipelissäkin.

Nopat tuovat oman tuurielementtinsä peliin. Aina ei voi tehdä sitä mitä haluaa, mutta joka vuoro on mahdollista vaihtaa vähintään yksi noppa osoittamaan haluamaansa kuviota, ja lisääkin mahdollisuuksia saa ostamalla sopivia laattoja.

Toinen tuurielementti on laattojen nostossa. Siinäkin on melko paljon mahdollisuuksia, sillä laatat ovat kaksipuoleisia ja jos toinen puoli on huono, toinen voi olla parempi. Huonojen laattojen nostaminen ei myöskään ole maailmanloppu, sillä huonot laatat voi palauttaa seuraavalla Explore-toiminnolla takaisin pussiin ja tilalle saa nostaa uusia laattoja. Tämä auttaa asiaa, mutta tuurielementti voi silti tökkiä.

Noppapeli tuntuu tuuripitoisemmalta kuin korttipeli. Se ei ole erityisen hyvä eikä huono asia. Roll on aloittelijoille jonkin verran Racea helpompi, koska Racen aloittelijoille vaikea symboliikka on enimmäkseen poistettu ja laatoissa lukee, mitä ne tekevät. Alkuun tämäkin vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin oikeastaan on, mutta etenkin jos mukana on kokenut pelaaja, peli on aika suoraviivainen.

Yksi merkittävä ero on, että Rollissa ei ole mitään salaisuuksia, vaan laatat ovat kaikki näkyvillä. Tämä helpottaa pelaamista aloittelijoiden ja kielitaidottomien kanssa.

Kelpo peli siis; minä ainakin nautin tästä. Taustalla oleva perusidea on toiminut tähän asti monessa pelissä (Race for the Galaxy, The City, San Juan) ja se toimii edelleen, jos vain kestää lisääntyneet tuurielementit.

Noppakansalaisia. Kuva: Mikko Saari
Tällä laudalla olevat nopat ovat työllistämistä odottavia kansalaisia. Maksamalla alareunan radalta löytyvällä rahalla saa kansalaiset kuppiin ja käyttöön. Kuva: Mikko Saari

Lisäosat

Roll for the Galaxy: Ambitionin kansiKorttipeliin on ilmestynyt runsaasti lisäosia. Peli onkin hyvin laajennettavissa ja noppapelikin on jo saanut ensimmäiset lisäosansa. Roll for the Galaxy: Ambition tuo peliin mittavan valikoiman uusia aloituslaattoja tuomaan peliin vaihtelua, uusia noppia ja tavoitteita, jotka antavat uusia mahdollisuuksia kerätä pisteitä.

Varsinaisesti lisäosalle ei ole kovin pikaista tarvetta, laattavalikoima on sen verran laaja, että samoja ei tarvitse joka pelissä katsella. Aloituslaatoissa tulee toistoa nopeammin, siksi niitä on lisäosassakin enemmän.

Faktat Roll for the Galaxystä

Suunnittelija,

Julkaisija: Rio Grande Games (2015)

Mutkikkuus: Peli vaikuttaa mutkikkaammalta kuin on. Peruskuvio on yksinkertainen ja jos mukana on kokenut pelaaja, pelaaminen käy näppärästi.

Onnen vaikutus: Tuuria on niin nopanheitoissa kuin pussissa vedettävissä laatoissa. Peli tuntuu korttipeliä tuuripitoisemmalta.

Vuorovaikutus: On ja ei. Vaiheiden valinnassa on hyvä, jos vähän tuumii muiden peliä ja onnistuu valitsemaan sellaisen vaiheen, jota muut eivät ole valinneet.

Teema: Aika geneerinen scifi-teema. Ei herätä suuria tunteita, pelin teema voisi olla lähes mitä tahansa.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, erilaisia laattoja on paljon. Vaihtelunhaluisille on julkaisu jo lisäosakin, mutta ilmankin pärjää pitkään.

Kieliriippuvuus: Laatoissa on hieman tekstiä, mutta yleensä myös selkeä ikoni. Laatat ovat julkisia, joten riittää, että yksi osaa lukea tekstit.

Pelaajamäärä: 2–5, toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Pituus: 30–45 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Roll for the Galaxy”

Yksi meidän lempipeleistämme ja se pääsee pöytään tasaisin väliajoin, kun tekee mieli lähteä avaruuteen rennosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *