Kategoriat
Peliarvostelut

Richelieu

Richelieu on säännöiltään yksinkertainen, mutta luonteeltaan kiero aluehallintapeli, jossa on runsaasti vuorovaikutusta. Peli on sijoitettu Ranskan kuninkaan Ludvig XIII:n hoviin. Pelaajat ovat aatelisia, jotka yrittävät saada mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa hovissa juonittelemalla joko kardinaali Richelieun puolella tai tätä vastaan.

Pelin kulku

Richelieun kansiPelaajilla on joka vuorollaan valittavinaan neljä toimintoa. Pelin alkuvaiheessa toimintoja saa suorittaa kaksi vuorossa, mutta ohitettuaan pisteradalla kardinaali Richeliun merkin, saa toimintoja suorittaa vuorossa vain yhden.

Pelin keskiössä on juonittelevien agenttien sijoittelu laatoille, joita voittamalla kerätään pisteitä.  Pelaajilla on käytössään 10 agenttia, joiden arvo vaihtelee kolmen ja miinus kahden välillä. Agentit sijoitetaan laatoille pistearvo piilotettuna, joten bluffaaminen on yleistä ja suositeltavaa. Käytetyt agentit saa takaisin vasta kun jokaista agenttia on käytetty kertaalleen.

Agenttien sijoittelun lisäksi voi toimintonaan kerätä rahaa, käydä kauppaa jalokivillä tai parantaa sotilasarvoaan. Rahaa tarvitaan sekä sotilasarvon parantamiseen että agenttien sijoitteluun.

Kerättävät laatat on jaettu pareihin. Toisella parin laatoista kannatetaan kardinaali Richelieuta ja toisella vastustetaan. Laattapari ratkeaa, kun toisessa laatoista on kaikki viisi agenttiruutua täynnä. Siinä vaiheessa tarkistetaan sijoiteltujen agenttien arvot ja korkeammat pisteet saanut laatta voittaa. Laatalle eniten panostanut pelaaja saa laatan itselleen. Parin hävinnyt laatta poistetaan pelistä.

Kerätyistä laatoista saa pisteitä sekä pelin lopussa että joissakin tapauksissa jo välittömästi laatan voittamisen jälkeen. Laatoista saa pisteiden lisäksi myös muita etuja, kuten rahaa tai ilmaisia agentteja toisille laatoille. Myös ratkenneelle laatalle toiseksi suurimmalla pistearvolla agentteja sijoittanut pelaaja pääsee bonuksiin käsiksi. Näiden pienempien bonusten kyttääminen halvalla on olennainen osa peliä.

Peli loppuu, kun viimeinen 13:sta laattaparista on ratkennut. Richelieun puolella olevista laatoista saa lopussa pisteitä kaksi niitä eniten kerännyttä pelaajaa. Richelieuta vastaan suunnatut laatat on jaettu neljään ryhmään, joista jokainen tuottaa pelaajille pisteitä sitä enemmän, mitä enemmän saman ryhmän laattoja pelaajalla on. Laattojen lisäksi pisteitä saa lopussa muun muassa sotilasarvosta ja pelin aikana kauppatavarana olleista jalokivistä.

Pelitilanne. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Peli meneillään. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Näennäisen yksinkertaista

Sääntöjensä puolesta Richelieu on yksinkertainen peli, mutta pelatessa käy hyvin pian ilmi, että peli aiheuttaa mukavasti päänvaivaa. Olennaista pelissä on pitää oma agenttien sijoittelu hyvin kontrollissa ja seurata muiden pelaajien käytössä olevien agenttien määrää. Tarkkana oleva pelaaja voi saada kahmittua itselleen laattoja helpolla ajoittamalla iskunsa oikein.

Piristävän erilainen peli

Richelieu on siinä mielessä onnistunut peli, että ainakaan allekirjoittaneella ei tule heti mieleen peliä, joka muistuttaisi tätä liiaksi. Peli onnistuu usein miten säilyttämään jännityksen loppuun saakka ja kaikkien vuorojen toiminnot tuntuvat tärkeiltä. Kolmella hengellä pelatessa voi peli olla toisinaan epätasapainossa, kun pelaajia on pariton määrä. Kaksi pelaajaa voi toimillaan pelata yhden ulos haluamiltaan laatoilta. Ratkaisevan häiritsevältä tämäkään ongelma ei tunnu.

Lähikuva pisteradalta. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Lähikuva pisteradalta. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Faktat Richelieusta

Suunnittelija: 

Julkaisija: White Goblin Games (2012)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot, mutta menestyksekäs taktikointi kuormittaa aivoja mukavasti.

Onnen vaikutus: Juonittelulaatat nostetaan tarjolle satunnaisessa järjestyksessä. Muuten satunnaisuutta ei ole lainkaan.

Vuorovaikutus:  Voimakas vuorovaikutus on hyvin keskeistä pelissä.

Teema:  Teema on melko pinnallinen. Tärkeämpää on toimiva mekaniikka.

Uudelleenpelattavuus: Voittavia taktiikoita on useita. Kestänee hyvin runsastakin pelailua.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä

Pelaajamäärä: 2–4

Pelin kesto: 60 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Richelieu”

Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tuota olisi mukava päästä kokeilemaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *