Kategoriat
Peliarvostelut

Rapido

Ikä: 3+. Kuka kerää kuulat bambuputkeen nopeimmiten? Vuoden peli -finalisti Rapido on nopeuspeli kolmevuotiaille.

Ekologisten arvojen kannattaminen on aina hienoa. Rapidon valmistaja Hape International on ympäristön puolella ja niinpä tämän pelin puuosat ovat bambua, se kun kasvaa ripeästi takaisin. Viehättävää ja varmasti omiaan vetoamaan pienten lasten vanhempiin, joille tämäkin peli pitäisi saada myydyksi. Bambu on kieltämättä varsin miellyttävä materiaali, joten sikälikin materiaalivalinta on onnistunut.

Rapido pääsi finaaliin Vuoden peli -kisassa 2012 lastenpelien sarjassa.

Pelin idea

Rapidon kansiPelialue rajataan lattialta köydellä. Läjä puukuulia kootaan bambuputken sisälle odottamaan pelin alkamista. Pelaajat ottavat omat putkilot ja liuskat, jotka kertovat, millaiset kuulat putkilon sisälle on saatava. Sitten joku nostaa putken niin, että kuulat leviävät pelialueelle, pelaajat kääntävät liuskansa esiin ja alkavat kerätä kuulia putkiloihinsa.

Putkiloiden alapäässä on kuminauha, jonka ansiosta kuulia voi keräillä painamalla putkilon kuulan päälle. Kuula menee putkeen, mutta ei pääse enää pois. Näin pelaajien on haalittava kahdeksan oikeanväristä kuulaa oikeassa järjestyksessä.

Ensimmäisenä valmis pelaaja lopettaa pelin ja jos kuulat on kerätty oikein, peli päättyy tämän pelaajan voittoon. Yhteen peliin menee pari minuuttia, joten Rapido on nimensä mukaisesti nopea peli.

Helppoa touhua

Rapido on erittäin helppo peli. Kunhan hoksaa, kummasta suunnasta liuskaa pitää lähteä lukemaan, että kuulat saa putkiloon oikein päin, kuulien keräämisessä ei ole mitään vaikeaa. Toki jos pelaajia on täydet neljä, homma on vaarassa mennä hosumiseksi. Kaksinpelinä touhussa ei ollut minkäänlaista jännitystä ja kuusivuotias koepelaaja valitti, että pelaaminen on liian helppoa.

Aika köykäinen peli Rapido kieltämättä on. Pelin ikäsuositus on 3+ ja sieltäpä se totuus löytyy, eli sopiva kohderyhmä lienee 3–4-vuotiaat ja sittenkin ehkä enemmän leluna kuin pelinä. Aikuisten ja lasten keskinäiseen pelaamiseen Rapido ei sovi ensinkään, sillä aikuiselle tehtävä on tosi helppo, kuulat ovat putkessa noin 15 sekunnissa. Parhaimmillaan peli lienee päiväkotien ja kerhojen pelikokoelmissa ja päiväkotien henkilökuntahan ne Vuoden peli -kisan lastenpelisarjan voittajat valitseekin.

Sinänsä hauska ristiriita tässä on – juuri Mato Mato -pelin kohdalla valitin, ettei pelissä ole mitään päätöksentekoa ja peli on silkkaa tuuria, mutta nyt ongelma on se, että pelissä ei ole riittävästi tuuria, vaan kaikki on taidosta kiinni. Mites se nyt näin? No joo. Tällaiset nopeustestipelit ovat aina siitä haastavia, että pelaajien on oltava melko samantasoisia, jotta pelit ovat mielekkäitä. Rapidon haaste on vieläpä sen verran helppo, että se rajoittaa pelin kohderyhmää aika lailla. Jos pelaajat ovat sen verran nuoria, että pelissä on haastetta, se tarjoaa varmasti jännittäviä hetkiä, etenkin jos pelaajia on neljä. Kaksinpeli oli vähän turhan leppoisaa menoa.

Ekologisesta ajattelusta eli ympäristöystävällisen näköisestä ruskeasta pahvilaatikosta ja miellyttävistä bambuosista kuitenkin pisteet tekijälle.

Faktat Rapidosta

Julkaisija: Hape International (2005), suomeksi 2012.

Mutkikkuus: Peli on erittäin yksinkertainen, säännöt ovat hyvin helpot.

Onnen vaikutus: Lopputulos on pelaajien nopeudesta ja keskittymiskyvystä kiinni.

Vuorovaikutus: Kuvittelisin, että neljällä pelaajalla kuulista voi tulla jo vähän kiistaakin.

Teema: Ei ole, komponentit ovat kyllä muuten mukavat.

Uudelleenpelattavuus: Yksi peli on niin äkkiä pelattu, että kyllä tätä useampi kierros on kerralla pelattava, mutta pidemmän päälle en voi ennustaa pelille pitkää ikää, sen verran heppoinen se on.

Kieliriippuvuus: Säännöt on monella kielellä, pelaamiseen ei tarvita lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 3–5 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Rapido”

Tämä peli ei kyllä varmasti ole parhaimmillaan kahdella pelaajalla vaan nimenomaan neljällä, jolloin kuulien metsästys ei ole ihan niin helppoa kuin mitä luulisi. Meidän testiryhmässämme (neljä pelaajaa) kuulista joutui kirjaimellisesti taistelemaan, mikä oli oikein mukava interaktiivinen elementti. Uskoisin, että lasten kanssa tilanne on hyvin samankaltainen ja hauskoja tilanteita kyllä tulee vastaan.

Itse koen, että pelin suurin ongelma on uudelleenpelattavuudessa erityisesti siitä syystä, että pelin mukana tulee kahdeksan tehtäväliuskaa, josta neljä on helppoon peliin (ja käytännössä aivan pienimpien lasten kanssa pelaamiseen) ja neljällä vaikeammalla tehtävällä peliä voi käytännössä pelata muutaman kerran ennenkuin tehtävät oppii ulkoa.

Jep – hieman rajoittaa se, että tarkastelen lastenpelejä toistaiseksi nimenomaan sellaisesta näkökulmasta, että pelaan yhden lapsen kanssa. Jahka tytär tuosta vähän kasvaa, saadaan varmasti yksi pelaaja lisää mukaan peleihin ja ehkä paremmin lapset pelaamaan keskenään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *