Lautapelit.fi on uudelleenjulkaissut jo 40-vuotiaan Rage-korttipelin. Rage on perinteisiä korttipelejä harrastavalle tutunoloinen tikkipeli, jossa luvataan joka jaon aluksi montako tikkiä aikoo voittaa.
Kaupallisista peleistä se muistuttaa paljon toista 80-luvun peliä Wizardia, mutta Ragea pelataan pidemmällä pakalla ja useammilla erikoiskorteilla.
Mikä erottaa Ragen muista lupauspeleistä?
Erilaisia lupaustikkipelejä ja niiden muunnelmia on maailmalla lukemattomia: Contract Whist, Blackout, Elevator, Oh Hell!, Oh Shit!, Boerenbridge ja Suomessa suosittu lupaus.
Yhteistä peleissä on, että jaon alussa pelaajat katsovat korttinsa, arvioivat montako tikkiä niillä voittavat ja yrittävät sitten voittaa täsmälleen luvatun määrän. Onnistumisesta saa luonnollisesti pisteitä ja alituksesta tai ylityksestä sakkoa.
Pelejä erottavat erilaiset rajoitukset lupauksiin, eri pisteytysmallit, kierros- ja pelaajamäärät. Myös erilaiset tikkipelin normaalit säännöt eli maantuntopakot, ylimenopakot, valtit ja muut sellaiset vaihtelevat pelistä toiseen. Lisäksi kaupallisissa versioissa pakkaa on usein laajennettu uusilla mailla ja monenlaisilla erikoiskorteilla.
Ragen huomattavin erikoisuus on pitkä pakka: 96 kortin peruspakka (kuudesta maasta kortit 0–15) ja peräti 16 erikoiskorttia (2 × jokeri, 4 × valtinvaihto, 4 × valtinpoisto, 3 × -5p ja 3 × +5p). Iso korttimäärä tuo peliin paljon toimintaa, mutta etenkin kolmella tai neljällä pelattaessa tekee pelistä kovin kaoottisen.
Toinen Ragen kaoottisuutta lisäävä ominaisuus on vaihtuva valtti. Erikoiskorteilla voi vaihtaa valttia tai poistaa valtin pelattavasta tikistä. Varsinkin useamman pelaajan pelissä tällä voi vaihtua tikin voittaja yllättäen, jos myöhemmin vuorossa oleva vaihtaa valtin väriä ja joku aiemmin kortin pelannut ottaakin kiinnityksen tikkiin.
Hieman erikoisesti Ragessa ei valttia voi valita vaan vaihtaessakin se käännetään pakasta satunnaisesti. Vaihtaminen ei myöskään suoraan auta vaihtajaa itseään, koska vaihtokortilla ei tikkiä voita. Erikoiskorteista +5 ja -1 ovat sen sijaan selkeitä ja toimivia, koska tikkipeleissähän on aina hauska heittää vähän ”maustetta” tikkiin.
Satunnaisempaan pelailuun
Ragen ensimmäisessä jaossa kaikki saavat kymmenen korttia käteen, ja myöhemmillä kierroksella käsikortteja on aina yksi vähemmän. Viimeisellä kierroksella pelataan vain yksi tikki.
Aluksi siis on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa jaon tulokseen, mutta loppua kohti lupaukset ovat enemmän arvauksia kuin lupauksia koska jakaumasta ei voi sanoa yhtään mitään. Tämä on siis päinvastainen ongelma kuin Wizardissa, jossa ensimmäisellä kierroksella on vain yksi kortti ja joka kierroksella kortteja lisätään.
Yksittäinen jako on aina nopea, joten peli etenee vikkelästi ja loppua kohti jokainen jako on entistä nopeampi – ja kaoottisempi. Toisaalta pisteitä on jaossa melkein yhtä paljon myös loppukierroksilla ja isotkin erot voi saada kiinni parissa kierroksessa.
Rage sopiikin parhaiten vähemmän vakavaan kortinlyöntiin, koska se on kaoottinen peli ja painottuu enemmän tuuriin kuin taitoon. Säännöt ovat yksinkertaiset ja peliin pääsee sisälle parissa jaossa, etenkin jos tikkipelit ovat entuudestaan tuttuja.
Useammalla pelaajalla pelatessa pelissä on enemmän kortteja, eli vähän enemmän hallinnan tuntua. Koska pelin pituus on aina 10 kierrosta, peliin tulee selvästi lisää kestoa isolla pelaajamäärällä. Meidän kokemuksemme mukaan pitää varata ainakin kymmenen minuuttia pelaajaa kohden ja parhaimmillaan peli on neljällä tai viidellä pelaajalla. Isommalla pelaajamäärällä lupaukset myös jäävät helposti aina nollaan tai yhteen tikkiin ja peli muuttuu lähes tyystin laistoksi.
Rage sopii parhaiten tikkipelejä jo vähän pelanneelle. Toisaalta kokeneelle korttipelaajalle löytyy monenlaisia muitakin mielenkiintoisia tikkipelejä. Esimerkiksi David Parlettin Anarchy on hieno 10 jaon tikkipeli, jossa ei luvata tikkien määrää, mutta valitaan kyllä oma tavoite joka kierrokselle.
Faktat Ragesta
Julkaisija: Lautapelit.fi (2022), Amigo (1984)
Mutkikkuus: Säännöt lyhyet ja helpot, erikoiskortit tuovat vähän mutkikkuutta.
Onnen vaikutus: Korkea, varsinkin pienemmillä kierroksilla tuurilla on iso merkitys.
Vuorovaikutus: Oleellinen osa peliä on pilata toisten lupaukset. Suoraviivainen toisten kiusaaminen ei kuitenkaan onnistu.
Teema: Ei teemaa.
Uudelleenpelattavuus: Korttipelien tapaan pelissä on paljon vaihtelua. Neljänkymmenen vuoden ikäkin kertoo jo jotain.
Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.
Pelaajamäärä: 3–8, parhaimmillaan 4–5 pelaajalla.
Pituus: Noin 10 minuuttia pelaajaa kohden.