Kategoriat
Peliarvostelut

Raccoon Tycoon

Kickstarterissa julkaistu Raccoon Tycoon on kevyt rautatie- ja eläinteemainen bisnespeli, jossa pelaajat ostavat ja myyvät tuotteita sekä perustavat rautateitä ja kaupunkeja.

Raccoon Tycoon on Kickstarter-kampanjana vuonna 2018 julkaistu lautapeli. Raccoon Tycoonissa kukin pelaajista on eräänlainen eläinhahmoinen rautatieparoni, joka yrittää muiden kanssa kilpaillessaan kerätä voittopisteitä hankkimalla rautateitä, rakennuksia ja kaupunkeja, kilvoitellen Astorian kullatulla ajalla.

Raccoon Tycoonin kansi

Pelin kulku

Raccoon Tycoonissa kukin pelaaja saa alussa rahaa $10 ja kolme hinta- ja tuotantokorttia, joten monissa tämänkaltaisissa peleissä tavalliseen lainanottoon ei tarvitse ryhtyä. Varsinainen pelaaminen on hyvin suoraviivaista ja vuorot etenevät nopeasti.

Raccoon Tycoonissa kullakin pelaajalla on vuorollaan valittavana yksi toiminto viidestä. Ensimmäinen toiminnoista on pelata hinta- ja tuotantokortti. Kortilla saa ottaa kortissa luetelluista raaka-aineista tai tuotteista kolme ja lisäksi pelaajan tulee nostaa kortin yläosassa mainittujen raaka-aineiden ja tuotteiden hintoja. Jokainen raaka-aineen tai tuotteen kuva yläreunassa nostaa hintaa yhdellä pykälällä.

Toinen vaihtoehtoinen toiminto on tuotteiden myyminen markkinahintaan. Kun tuotteet on myyty, lasketaan markkinahintaa myytyjen tuotteiden verran pykäliä. Jos tuotteen hinta on esimerkiksi $6 ja myydään kolme tuotetta, saa pelaaja $18 ja tuotteen hinta laskee arvoon $3.

Kolmas vaihtoehto on rautatiekorttien huutokauppa. Pelaajalla on valittavanaan kaksi korttia, joista toisesta hän voi aloittaa huutokaupan. Huutokaupan aikana kukin pelaaja voi vuorollaan tehdä tarjouksen kortista tai passata. Jos huutokaupan aloittanut pelaaja häviää huutokaupan, hän saa tehdä toisen toiminnon.

Neljäs ja viides toimintovaihtoehto ovat rakennusten tai kaupunkien ostamista. Rakennuksia on useita erilaisia, joista saa bonuksia esimerkiksi voittopisteisiin pelin lopussa, enemmän käsikortteja tai vaikkapa tuotantokortista saatavien resurssien määrän nouseminen kolmesta neljään. Kaupunkien ostaminen taas puolestaan lisää lopussa saatavien voittopisteiden määrää. Pelin lopussa jokaisesta rautatie- ja kaupunkikorttiparista pelaaja saa kaksi lisävoittopistettä, joten niiden tavoitteleminen on hyvin kannattavaa.

Kaupunki ja rautatie
Vihreät ovat kaupunkikortteja, punaiset rautateitä. Taustalla näkyvät kolikot ovat Kickstarter-lisävaruste. Kuva: Tero Oksala

Toimiva kokonaisuus kevyeen pelailuun

Raccoon Tycoon on säännöiltään kevyt ja siinä on taktista ulottuvuutta riittävissä määrin mielenkiinnon ylläpitämiseen. Se soveltuu hyvin koko perheen peliksi ja myös tietynlaiseksi portiksi bisneslautapelien maailmaan. Säännöt eivät ole liian haastavat niillekään, jotka ovat pelanneet vähemmän lautapelejä. Kokeneemmille pelaajille peli tarjoaa nopeaa ja viihdyttävää pelaamista. Varsinainen filleri Raccoon Tycoon ei ole, vaan kestää noin tunnista puoleentoista tuntiin.

Pelissä ei varsinaisesti ole mitään uutta. Raccoon Tycoon kierrättää jo tutuksi tulleita elementtejä, mutta omalla tavallaan. Raaka-aineiden ja tuotteiden hintamekaniikka on kuitenkin varsin toimiva, jopa kaksinpelinä, sillä tavallisesti tämän tyyppisissä peleissä hintojen määräytyminen ei toimi hyvin pienemmillä pelaajamäärillä. Peli on kyllä parhaimmillaan kolmella tai neljällä pelaajalla, mutta kaksinpelinäkin toimii varsin mukavasti.

Raccoon Tycoon on toimiva paketti, jonka soisi yleistyvän laajemmallekin pelaajakunnalle.

Hinnat
Pelilaudan yläreunassa pidetään kirjaa tuotteiden hinnoista. Kuva: Tero Oksala

Faktat Raccoon Tycoonista

Suunnittelija:

Julkaisija: Forbidden Games (2018)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja suoraviivaiset, eikä niiden opettaminen ole vaivalloista.

Onnen vaikutus: Tuuria on mukana jonkin verran, mutta ei missään nimessä liikaa.

Vuorovaikutus: Mukana on kaupankäyntiä ja huutokauppaa, jotka tuovat maltillisen annoksen vuorovaikutusta.

Teema: Söpö eläinteema englantilaisella vaikutuksella toimii.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, pelissä on riittävästi vaihtelua pelikertojen välillä.

Kieliriippuvuus: Korteissa on jonkin verran tekstiä, apulapuilla selviää kyllä.

Pelaajamäärä: 2–5

Pituus: 60–90 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *