Kategoriat
Peliarvostelut

Qwixx

Qwixx on nopea ja näppärä noppafilleri, joka korvaa vanhan Yatzyn. Tässä pelissä rastitetaan pistelomakkeen ruutuja noppia heittämällä. Mikä tärkeintä, myös toisten pelaajien vuoroilla on oltava hereillä.

Spiel des Jahres -voittajina ei pieniä pelejä ole nähty. Vuoden 2013 finaalissa oli kuitenkin kaksikin pikkuboksia. Hanabi voitti ja Qwixxin oli tyytyminen finaalisijaan. Peli on kuitenkin mainio pikku täytepeli, johon kannattaa tutustua, etenkin nyt kun Competo on julkaissut pelin suomeksi ja sitä löytyy suomalaisista kaupoista.

Katso Tuomon videoesittely Qwixxistä.

Pelin idea

Qwixxin kansi

Jokaisella pelaajalla on lomake, jossa on neljässä värissä numerot 2–12. Punainen ja keltainen ovat kasvavassa järjestyksessä, sininen ja vihreä laskevassa. Tavoitteena on saada nopanheitoilla rastittua mahdollisimman monta numeroa.

Vuorossa oleva pelaaja heittää kaikki nopat: rivien mukaiset värilliset ja kaksi valkoista. Ensin saa käyttää valkoisten noppien summan mille tahansa riville, sitten valkoisen ja värillisen nopan nopan väriselle riville.

Vuorossa oleva pelaaja saa käyttää molemmat tavat (ja aina mainitussa järjestyksessä), mutta muutkin pelaajat saavat rastittaa valkoisten noppien tuloksen omalta lapultaan. Näin kaikki pysyvät aktiivisina koko ajan.

Vuorossa olevan pelaaja on pakko pelata rasti johonkin ruutuun. Jos muuhun ei pysty, on rastitettava sakkoruutu, joka tietää pelin lopussa viiden pisteen menetystä.

Rasti ruutuun

Numeroiden rastittamisen säännöt ovat yksinkertaiset. Numeroita rastitaan järjestyksessä vasemmalta oikealla, eikä ohitettuihin numeroihin saa enää palata. Rivin viimeisen numeron saa rastia vain, jos rivillä on ennen sitä vähintään viisi rastia. Rivin pistemäärä riippuu rastien määrästä ja kasvaa rastien määrän mukaan kolmiolukujen sarjana: 1, 3, 6, 10, 15…

Kun joku saa rastittua rivin viimeisen numeron, rivi menee lukkoon kaikilta. Noppa poistetaan pelistä, eikä valkoisillakaan nopilla saa pelata tälle riville. Peli päättyy, kun kaksi riviä menee lukkoon tai kun joku rastittaa neljännen sakkoruutunsa.

Rasti ruutuun. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Rasti ruutuun. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Helppo, nopea ja hauska

Qwixx on helposti opetettu peli, joka tarjoaa nopeaa viihdettä. Pienen laatikkonsa ja lyhyen peliaikansa vuoksi se on ihanteelline täytepeli. Se sopii niin perhepeliksi kuin aikuisten kesken pelattavaksi. Varsin oivallista Spiel des Jahres -materiaalia, siis.

Pelilaatikossa on rajallinen määrä pisteenlaskulomakkeita. Niiden kestävyyttä voi parantaa laminoimalla muutaman ja käyttämällä pyyhittäviä tusseja. Älypuhelinten omistajille suosittelen tekemääni selaimella toimivaa pisteenlaskulomaketta.

Qwixx on yksinkertainen ja tuuripitoinen peli, joka tarjoaa hetkeksi hauskaa viihdettä. Yksinkertainen idea toimii. Tämä peli kannattaa ehdottomasti napata omaan kokoelmaan filleritarpeita täyttämään. Kannattaa tutustua myös Qwintoon.

Qwixx: Das Kartenspiel

Pelistä on olemassa myös korttipeliversio, jota ei ole julkaistu (ainakaan vielä) suomeksi. Korttipeli-Qwixxin perusidea on sama, mutta ruutuja rastitetaan nopanheittojen sijasta pelaamalla kortteja. Lopputulos ei ole aivan yhtä elegantti kuin noppapelissä, mutta korttipeli on omalla tavallaan kiehtova, ja vähintään kertakokeilun arvoinen.

Faktat Qwixxistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Nürnberger-Spielkarten-Verlag (2012), Competo (2014)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset ja ne opettaa nopeasti kenelle tahansa.

Onnen vaikutus: Qwixx on pitkälti tuurista kiinni, mutta siinä on sopivasti tilaa omille päätöksille, jotta pelaaminen on mielekästä.

Vuorovaikutus: Peliä piristää paljon se, että toistenkin vuoroilla on oltava hereillä; noppapelien helmasynti on tylsä odottelu toisten vuoroilla, ja se tässä on vältetty.

Teema: Peli on abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Fillerikäytössä peli kestää kulutusta oivallisesti.

Kieliriippuvuus: Peli on sääntöjä lukuunottamatta kielivapaa (ja tässä arvostelussa on selitetty jokseenkin kaikki säännöt).

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 10–15 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *