Kategoriat
Peliarvostelut

Quoridor Kid

Ikä: 5+. Vuoden lastenpeli -voittaja vuodelta 2009 Quoridor Kid on söpö hiirien kilpajuoksu, jossa pitää ylittää lauta mahdollisimman nopeasti.

Hyvillä lastenpeleillä on yleensä ainakin seuraavia ominaisuuksia: niissä on komeat komponentit, niissä on teema, joka houkuttaa pelaamaan, ne ovat yksinkertaisia säännöiltään ja niiden pelaaminen ei kestä pitkään. Lastenpelien parhaimmisto soveltuu myös aikuisille pelattavaksi, mikä on tärkeää, koska aikuisten pitää jaksaa pelata pelejä lastensa kanssa.

Vuoden lastenpeli 2009 voittajaQuoridor Kid täyttää yllä esitetyt kriteerit mainiosti. Peli perustuu Quoridor-peliin ja on käytännössä hyvin samanlainen kuin isoveljensä. Suurimmat muutokset lasten versiossa liittyvät teemaan ja komponenttien ulkonäköön ja täytyy todeta, että Quoridor Kid todella näyttää hyvältä ja houkuttelee pelaamaan. Lapset pelaavat peliä myös hiukan pienemmällä laudalla, mikä nopeuttaa peliä merkittävästi.

Pelin kulku

Quoridor Kidin kansiJokaisen pelaajan tavoitteena on juoksuttaa oma hiiri vastapäisellä laudan sivulla odottavan juustonpalan luo. Liikkuminen tapahtuu pelaajan omalla vuorolla hyppäämällä pelilaudan ruudulta seuraavalle.

Omalla vuorollaan pelaaja voi myös, liikkumisen sijaan, asettaa seiniä pelilaudalle estämään toisen pelaajan liikkumista. Toisen pelaajan pääsyä oman juustonpalan luo ei saa estää kokonaan mutta mahdollisimman pitkän reitin luominen on täysin sallittua. Peli on siis oman hiiren liikkumisen ja vastustajan hiiren liikkumisen estämistä sopivassa suhteessa.

Quoridor Kid näyttää todella hyvältä ja söpöt hiiret ja juustonpalat houkuttelevat lapsia pelaamaan. Peli on yksinkertainen eikä se kestä pitkään, joten lapset jaksavat keskittyä peliin koko pelin ajan.

Quoridor Kid on myös peli, jota aikuiset jaksavat pelata, sillä peli on parhaimmillaan hyvinkin haastava ja voittaminen vaikeaa. Lasten kanssa peli on takuulla kaoottisempaa ja hiirten etenemisen estäminen on pelin pääasia, kun taas aikuisten kesken liikkuminen on harkitumpaa ja toisen pelaajan estäminen johtaa tehokkaampaan lopputulokseen.

Peli voitti Suomen Vuoden lastenpelipalkinnon vuonna 2009 eikä syyttä sillä peli on erinomainen esimerkki hyvästä ja nokkelasta pelistä lapsille.

Faktat Quoridor Kidistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Gigamic (2009)

Mutkikkuus: Sääntöjä on vain muutama ja ne on todella helppo oppia ja omaksua.

Onnen vaikutus: Kahdella pelaajalla pelissä ei ole satunnaiselementtiä ja vaikka neljällä pelaajalla peli onkin kaoottisempaa, niin menestymättömyyttä ei voi laittaa tuurin piikkiin.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien blokkailu tuo mukanaan reilusti vuorovaikutusta.

Teema: Koreat komponentit eivät poista sitä tosiasiaa, että kyseessä on abstrakti peli, jossa ei varsinaisesti ole teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Aikuisille satunnaiseen pelailuun muiden pelien ohessa ja lapsille varmasti vähän kestävämpäänkin kamppailuun.

Kieliriippuvuus: Komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 2 tai 4

Pituus: 10-20 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

7 vastausta aiheeseen “Quoridor Kid”

Pitäisiköhän tämäntyylisten pelien yhteydessä puhua ns. ”Kidult”-pelistä? Suunnattu vahvasti lapsille, mutta toimii aikuisillakin. Eläinpyramidin voinee laskea samaan sarjaan. Vai meneekö vielä perinteiseen lastenpeli /perhepelikategoriaan?

Empä itse laskisi Quoridoria lastenpeliksi. Sopii myös lasten pelattavaksi vain sääntöjen helppouden takia.

Ehkä ennemmin niin, että hyvät kevyet abstraktit pelit sopivat hyvin monenlaisiin tilanteisiin, olematta sen kummemmin lasten tai aikuisten pelejä. Quoridor Kid on lastenpeli, mutta sama peli eri kuosissa on aikuisten peli… Tulkintakysymys.

Monet hyvät lastenpelit ovat ehkä sitä vaikeustasoa, mitä monet satunnaisesti pelejä pelaavat haluavat – onhan joku LCR suosituimpia pelejä Yhdysvalloissa, ja sekin sopii vaikeustasoltaan lapsille hyvin, eihän siinä ole mitään valintoja tai mitään. Samaa vaikeustasoa ovat juuri nämä Gigamicin pelit, Pentagot ja muut – sitten taas joku Gipf-sarja on selvästi vähän haastavampaa tavaraa, eivätkä ne olekaan mitään massamarkkinapelejä.

Onko tässä sama määrä komponentteja kuin aikuisten versiossa? Varsin viihdyttävä ja helposti opittava peli.

Quoridor Kid miontako aitaa (keltaista estettä) on alkujaan ollut mukana.

Ainakin englanninkielisessä versiossa esteitä on kaiken kaikkiaan 16 kappaletta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *