Kategoriat
Peliarvostelut

Quantum

Quantum on vauhdikasta avaruustaistelua ja avaruuden valloitusta. Pelaajat taistelevat avaruusaluksillaan ja kilpailevat kvanttikuutioiden rakentamisessa. Yksinkertaiset säännöt tekevät pelistä nopeimmillaan melkein fillerin, mutta pelissä on myös sijaa strategioille.

Quantum on sähäkkä avaruusteemainen valloitus- ja sotapeli, jossa pyritään pääsemään eroon omista kvanttikuutioista ennen muita pelaajia. Pelissä on runsaasti vuorovaikutusta ja vuorot etenevät nopeasti. Kun peliaikakin on nopeimmillaan puolen tunnin luokkaa, voi Quantumia pitää varsin laadukkaana fillerinä.

Pelin kulku

Quantumin kansiQuantumin pelilauta muodostetaan pienemmistä laatoista, joissa jokaisessa on keskellä planeetta ja sen ympärillä kahdeksan peliruutua. Pysty- ja vaakasuunnassa planeetan vieressä olevat ruudut ovat planeetan kiertorataruutuja, joista käsin planeetalle voi sijoittaa omia kvanttikuutioitaan ja joihin voi lisätä omia avaruusaluksiaan planeetan valloitettuaan.

Peruspelissä pelilauta koostuu yhdeksän pienen laatan muodostamasta neliöstä. Jokaisella pelaajalla on oma aloitusplaneetta, johon pelaaja asettaa yhden kvanttikuution. Loput kvanttikuutiot yritetään saada toisille planeetoille pelin aikana. Peruspelissä pelaajilla on alussa viisi kuutiota.

Kaikki pelaajat aloittavat pelinsä kolmella avaruusaluksella, jotka asetetaan oman aloitusplaneetan kiertorataruutuihin. Avaruusaluksina toimivat nopat, joita siirrellään pelilaudalla. Aluksia on kuutta eri tyyppiä. Nopan ylöspäin näkyvä silmäluku kertoo, mikä alus on kyseessä. Silmäluku kertoo myös aluksen nopeuden ja sen taisteluvoiman. Ykkösen alukset ovat hitaimpia, mutta niiden taisteluvoima on suurin. Pelaajan aloitusalukset määräytyvät nopanheiton mukaan. Aloitusheiton saa uusia kerran.

Jokaisella aluksella on joku erikoisominaisuus, jota saa käyttää kerran vuorossa menettämättä toimintoja. Ykkösen alus voi hyökätessään liikkua yhden ruudun normaalia pidemmälle. Kakkosen alus voi hinata mukanaan viereisessä ruudussa olevaa alusta. Kolmosen alus voi vaihtaa paikkaa minkä tahansa laudalla olevan oman aluksen kanssa. Nelosen alus voi vapaasti muuttaa itsensä kolmosen tai vitosen alukseksi. Vitosen alus voi liikkua nurkittain, mikä ei ole mahdollista muille aluksille. Kuutosen alus voi vaihtaa itsensä toiseksi alukseksi. Vaihto tapahtuu sattumanvaraisesti noppaa heittämällä.

Toiminnot

Pelaajalla on vuorollaan käytössä kolme toimintoa, jotka valitaan viidestä mahdollisesta toimintovaihtoehdosta. Samaa toimintoa voi käyttää vuorossa useamman kerran. Vaihtoehdot ovat:

  1. Pelaaja voi uudelleen ohjelmoida aluksensa tyypin heittämällä noppaa.
  2. Pelaaja voi ottaa varikolta peliin uuden aluksen, jos hänen varikollaan sellaisia on.
  3. Pelaaja voi liikuttaa yhtä alusta tai hyökätä vastustajan kimppuun, mikä tapahtuu liikuttamalla oma alus vastustajan aluksen ruutuun.
  4. Pelaaja voi rakentaa planeetalle kvanttikuution. Tämä vie kaksi toimintoa.
  5. Pelaaja voi kehittää tutkimustaan yhdellä pisteellä.

Suoritettuaan kolme toimintoaan pelaaja saa ottaa yhden kehityskortin jokaista vuorollaan rakentamaansa kvanttikuutiota kohti. Kehityskortteja on aina tarjolla kuusi. Puolet korteista antavat pelaajalle jonkin pysyvän hyödyn ja puolet antavat jonkin heti käytettävän edun.

Aluskuutioiden lisäksi pelaajan omalla pelaajalaudalla on kaksi noppaa, joista toinen kuvaa pelaajan sotilaallista voimaa ja toinen tutkimuksen tasoa. Tutkimusnopan silmälukua voi nostaa käyttämällä toimintoja. Kun noppa saavuttaa luvun kuusi, pelaaja saa välittömästi ottaa yhden kehityskortin. Tämän jälkeen noppa palautuu jälleen ykköseksi.

Sotilaallista voimaa kuvaavan nopan silmäluku nousee yhdellä aina, kun pelaaja tuhoaa vastustajan aluksen. Oman aluksen tuhoutuessa silmäluku laskee yhdellä. Kun luku nousee kuuteen, pelaaja saa välittömästi rakentaa kvanttikuution haluamalleen planeetalle. Tämän jälkeen luku laskee ykköseksi.

Quantum. Kuva: Eric Kouris / BGG
Quantum on värikäs ja tyylikäs peli. Kuva: Eric Kouris / BGG

Kvanttikuutioiden rakentaminen

Jokaisella planeetalla on oma numero, joka määrittää, mikä planeetalle kvanttikuutiota rakentavien alusten silmälukujen yhteissumman on oltava. Jos planeetan numero on seitsemän, pelaaja voi rakentaa kvanttikuution siirtämällä esimerkiksi alukset, joiden arvo on kaksi ja viisi, planeetan kiertorataruutuihin. Ruutuihin pääsemisen lisäksi pelaajan on käytettävä kaksi toimintoa kuution rakentamiseksi.

Toinen keino saada kvanttikuutioita planeetoille on nostaa sotavoimiensa arvo kuutoseksi. Jokaiselle planeetalle mahtuu yhdestä kolmeen kuutiota. Sama pelaaja ei voi rakentaa kahta kuutiota samalle planeetalle.

Taistelut

Toisen pelaajan aluksen kimppuun hyökätään liikuttamalla oma alus samaan ruutuun vastustajan aluksen kanssa. Tämän jälkeen heitetään noppaa. Kummatkin pelaajat lisäävät nopan silmäluvun oman aluksensa silmälukuun.

Jos hyökkääjän silmälukujen summa on pienempi tai yhtä suuri kuin puolustajan, hyökkäys on onnistunut. Tässä tapauksessa hyökkäyksen kohteena ollut alus tuhoutuu.

Tuhoutunut alus ohjelmoidaan uudelleen heittämällä noppaa. Uudelleen ohjelmoitu alus siirretään varikolle, josta sen voi palauttaa pelilaudalle käyttämällä toiminnon. Mikäli hyökkäys epäonnistuu, palaa hyökkääjä ruutuun, josta hyökkäys suoritettiin. Hyökkääjän alus ei voi koskaan tuhoutua.

Narinaa nopista

Quantum on hieno peli, mutta ennen kehuja on aihetta jakaa sille myös moitetta. Valittamista löytyy lähinnä nopista. Pelin nopat ovat selkeitä aluksina, mutta heittelyyn niitä ei kannata käyttää. Nopat ovat isoja eikä niiden kulmia ole juuri pyöristetty. Nopilla saa taatusti tuhoa aikaa heittelemällä niitä puiselle pelipöydälle.

Nopat ovat myös huonolaatuisia. Omassa kappaleessani nopat ovat epätasaisia ja pelifoorumien mukaan vaikuttaisi siltä, että oma pelini ei ole ainoa maanantaikappale.

Sinällään tämä ei ole iso ongelma. Nopanheittoa varten voi ottaa käyttöön paremmat nopat, mistä tahansa pelistä. Muuten pelin komponentit ovat laadukkaita. Kortit ovat tyylikkäitä ja pelaajien laudat sekä pelilaatat ovat paksua pahvia. Säännötkin ovat varsin selkeät.

Quantum. Kuva: Daniel Thurot / BGG
Nopat ovat näyttäviä, mutta heikkolaatuisia. Kuva: Daniel Thurot / BGG

Hektistä vilinää avaruudessa

Quantumissa vuorot kuluvat nopeasti ja pelissä tapahtuu koko ajan. Hyökkääjää suosivalla taistelumekaniikalla on varmistettu se, että pelaajat eivät ujostele toistensa kimppuun hyökkäilemistä. Kun pelilaudan voi vapaasti muodostaa haluamallansa tavalla, voi jokainen tehdä sellaisia pelejä, joista itse pitää. Pienellä laudalla soditaan ja isommalla keskitytään planeettojen valloitukseen. Pelin pituuttakin voi säädellä lisäämällä tai vähentämällä pelaajien kvanttikuutioiden määrää.

Quantum on mainio valinta pikaisista noppapeleistä pitäville. Peli toimii hyvin kaksinpelinä, vaikka peli onkin kahdestaan toisinaan turhan selvästi kilpajuoksua planeetoille sotimisen ollessa vähäisempää. Useammalla pelaajalla peli on kaoottisempaa, mutta myös hauskempaa. Sopivassa porukassa lentää avaruusalusten ja noppien lisäksi myös herjat. Minä pidän Quantumista ja suosittelen sitä kaikille noppapelien ystäville. Sen sijaan pelaajia, jotka kavahtavat kaaosta ja onnen suurta vaikutusta, en suosittele ostamaan peliä kokeilematta.

Lisäosa: The Void

The Void -minilisäosa sisältää vain yhden laatan. Laatta eroaa muista siinä, että sillä ei ole ollenkaan planeettaa. Pelaaja saa vuorollaan yhden tutkimuspisteen jokaisesta vuoron alussa Void-laatalla olevasta aluksestaan.

Faktat Quantumista

Suunnittelija:

Julkaisija: Funforge (2013)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot eikä niitä ole kovin paljon.

Onnen vaikutus: Taistelut ratkaistaan nopalla. Joskus noppa ratkaisee koko pelin voittajan.

Vuorovaikutus: Säännöt kannustavat hyökkäämään, joten taisteluja on paljon. Ahtaalla laudalla vuorovaikutusta on muutenkin paljon.

Teema: Onnistuneen kuvituksen ansiosta teema toimii oikein hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Pelilaudan muokattavuus lisää uudelleenpeluuarvoa, joka on muutenkin hyvä.

Kieliriippuvuus: Korteissa on hiukan tekstiä, mutta ei ole välttämätöntä, että kaikki osaisivat lukea niitä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pelin kesto: 30–60 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

6 vastausta aiheeseen “Quantum”

”Quantumia” ei näy olevan saatavilla Lautapelit-kaupasta eikä muualtakaan Suomesta. Kiitos tuoreesta arvostelusta, mutta saatavuuesta voisi huomauttaa jutussa.

Vähän resurssikysymys tämä: ei ole oikein aikaa seurata, milloin pelejä on saatavilla, niin parempi ettei sanota mitään. Voi myös olla, ettei asia vain tullut arvostelijalle mieleen.

Useamman kerran on käynyt niin, että peli jota ei ole arvostelun kirjoittamisen aikaan saanut Suomesta, on pian julkaisun jälkeen ilmestynyt jonkin suomalaisen pelikaupan kokoelmiin. Itse en tästä syystä mainitse saatavuudesta usein mitään arvostelujen yhteydessä.

Lautapelit ovat niitä ainoita tuotteita, joita isot ulkomaiset verkkokaupat eivät mieluusti postittele Suomeen saakka, joten uusien pelien saatavuus on sikäli uutisarvoista arvostelun yhteydessä, etenkin jos peli vaikuttaa lajissaan (scifi) erityisen onnistuneelta ja isoa harrastajaryhmää kiinnostavalta. Mutta tämä siis vain toiveena :-)

Naapurissa WorldofBoardGames mainostaa Quantumin olevan jo tulossa myyntiin:
http://www.worldofboardgames.com/quantum
Hinta on 449 kr + postimaksut 175 kr (=yht. 70 euroa), mutta jos samaan pakettiin ostaisi vaikkapa Tigris & Euphrates -pelin (jota ei saa enää Suomesta) niin ehkä sen saisi samaan rahtihintaan.
Myös Sf-bokhandelilla on ollut tarjolla sf/f-teemoiltaan edustava pelivalikoima Tukholman reissaajille…

Kotimaisilla kaupoilla on Funforgen pelejä valikoimissa, joten ehkä Quantumkin vielä saadaan valikoimiin. Tällä hetkellä pelin saa Suomeen edullisimmillaan noin 55 euron hintaan, mikä lienee noin 10-15 euroa enemmän, mitä peli tulisi täällä maksamaan. Ranskan Amazonissa ja Funforgen omassa verkkokaupassa peliä on ainakin saatavilla tuota ruotsalaista hintaa edullisemmin.

Kyllä minun kokemuksen mukaan ulkomailta saa käytännössä pelin kuin pelin, kunhan on vaan valmis panostamaan niihin postikuluihin. Oikeastaan kaikki suurimmat lautapelikaupat mitä mieleen tulee postittavat Suomeen. Milan-Spielellä on jotain tuotteita mitä myyvät vain Saksan sisällä, mutta saksalaisia pelejä saa niin monesta paikkaa ettei sekään ole erityisen huomionarvoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *