Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Port Royal

Alexander Pfisterin Port Royal on näppärä pieni korttipeli, jossa voi koetella onneaan Karibialla merirosvojen ja kauppalaivojen keskellä. Hyvällä tuurilla pärjää, mutta myös tekemällä oikeita valintoja.

Alexander Pfister voitti Itävallassa pelisuunnittelukisan vuonna 2013 pelillään Händler der Karibik. Korttipeli nautti sen verran suosiota, että se pääsi laajempaankin jakeluun, kun Pegasus otti pelin julkaisuohjelmaansa. Uudesta laitoksesta hiottiin vielä särmiä pois ja tuloksena on Port Royal, joka on ilmestynyt myös suomeksi.

Merirosvojen Karibialle sijoittuvassa pelissä kerätään vaurautta ja yritetään saada kokoon pisteitä ostamalla kortteja ja suorittamalla tutkimusmatkoja. Pelissä pääsee kokeilemaan onneaan.

Port Royal voitti Vuoden perhepeli -palkinnon Suomessa vuonna 2015.

Port Royalin kansi

Videoarvostelu

Vieläkö uskallat?

Vuorollaan pelaaja nostaa pakasta niin monta korttia kuin haluaa. Sen jälkeen pelaaja saa valita korteista yhden ja sitten muut pelaajat voivat vuorollaan ottaa yhden kortin maksamalla aktiiviselle pelaajalle yhden rahan korvausta.

Kortteja on neljänlaisia. Kerättäviä kortteja ovat laivat, jotka tuottavat 1–4 kolikkoa rahaa, ja erilaiset henkilöt, jotka tuottavat pisteitä ja erikoiskykyjä. Lisäksi on tutkimusmatkoja, joista saa paljon pisteitä ja vähän rahaa, mutta jotka pitää maksaa luopumalla kahdesta tai kolmesta sopivasta henkilöstä, ja verotuskortteja, jotka iskevät rahaa hamstraaviin pelaajiin.

Laivoihin liittyy onnenkoetusmekanismi. Laivoja on viittä eri väriä ja jos pöytään nousee toinen samanvärinen laiva, kierros päättyy siihen paikkaan, eikä kukaan saa ottaa mitään. Asiaan kuuluu, että onnenkoettelusta palkitaan: jos pöydässä on korkeintaan kolmenvärisiä laivoja, aktiivinen pelaaja saa valita vain yhden kortin, mutta jos värejä on esillä neljä, kortteja saa ottaa kaksi ja viidellä värillä kolme. Kolmen kortin ottaminen on mukava onnenpotku, mutta myös hyvin riskialtis yritys.

Pelin voittaa, kun saa kokoon 12 pistettä. Runsaammin pisteitä tuottavat tutkimusmatkat ovat tässä pelissä vapaaehtoisia, toisin kuin alkuperäisessä Händler der Karibikissä, mutta kyllä ne tässäkin fiksu idea ovat.

Port Royalin kortteja
Kuva: Mikko Saari

Toimiva peli

Port Royal on näppärä korttipeli, joka tarjoaa melko tiiviillä peliajalla fiksun pelin. Rahankeruu ja korttien haaliminen ei ole maailman omaperäisin idea, mutta jotain omintakeista tässä pelissä kuitenkin on. Onnenkoetusmekanismi on mielenkiintoisesti vähän sivuseikka – joskus se haukkaa pelaajaa ikävästi, vaikka tämä ei liiemmin riskiä ottaisi, mutta halutessaan riskiä voi ottaa rankastikin.

Riskinottamisen palkinto, useamman kortin ottaminen, voi sysätä pelaajan voittoon, mutta kolmen kortin ostaminen on kyllä harvinaista herkkua – ellei sitten tankkaa itselleen kunnon valikoimaa miekkakortteja, joilla vääränlaisia laivoja voi sysiä pois satamasta. Nämä miekkakortit taas ovat muuten vähän epäkäytännöllisiä, niitä kun ei tutkimusmatkojen suorittamiseen tarvita.

Pelin kuvitus on minusta vähän vaisua, mutta en ole koskaan ollut suuri Klemens Franzin kuvitusten ystävä. Kortit kuitenkin toimivat, olennainen tieto erottuu selvästi ja korttien toiminnot on selitetty selkein symbolein. Kun kerran oppii, mitä kortit tekevät, toiminnot muistaa symbolien avulla helposti. Peli on muutenkin aika helppo oppia, kovin paljon ei ole tilaisuuksia mennä vikaan.

Kevyiden korttipelien ystäville Port Royal on kelpo valinta. Kevyt filleri on helposti opetettavissa, melko nopeasti pelattu ja sopivasti omanlaisensa.

13 pistettä eli voittajan kortit. Kuva: Mikko Saari
13 pistettä eli voittajan kortit. Kuva: Mikko Saari

Opi pelaamaan

Faktat Port Royalista

Suunnittelija:

Julkaisija: Pegasus Spiele (2014), Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat melko yksinkertaiset ja korttien toiminnot on helppo muistaa. Strategiatkaan eivät ole kovin syvällisiä tai haastavia.

Onnen vaikutus: Korttipelissä on aina tuuria mukana. Tuuripitoisuuteen voi vaikuttaa, riskejä ei ole pakko ottaa, mutta jos riskinotto onnistuu, se palkitaan hyvin.

Vuorovaikutus: Kilpajuoksua tavoitetta kohden. Suoraan toisia pelaajia ei voi kiusata.

Teema: Ovatko pelaajat merirosvoja vai kauppiaita? Samapa tuo, teema on melko yhdentekevä ja olisi aika helposti vaihdettavissa joksikin muuksikin.

Uudelleenpelattavuus: Eiköhän tätä 15 euron edestä jaksa pelata, ennen kuin kyllästyy.

Kieliriippuvuus: Korteissa ei ole muuta tekstiä kuin nimet.

Pelaajamäärä: 2–5, toimii kahdestaankin. Viisinpeli on kokeilematta, mutta voi olla pitkänpuoleinen.

Pituus: 20–50 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

45 vastausta aiheeseen “Port Royal”

Hieman jäi säännöistä epäselväksi, että miten päin kortit poistopakkaan laitetaan. Säännöissä kun sanotaan rahakorteista seuraavaa: ”Nostettujen korttien kuvapuolta ei saa koskaan katsoa.”

Ajattelin, että onko siis koko poistopakka kuvapuoli alaspäin, vaiko vain rahakortit poistopakassa, vai käännetäänkö rahakortit poistopakkaan laitettaessa kuvapuoli ylöspäin?

Tämä vain tarkoittaisi sitä, että poistopakan suuntaan ei sitten vilkuiltaisi… ;)

Muuttaisihan se pelin luonnetta, jos ei tietäisi mitä kortteja pakassa kiertää, meneekö kaikki tietyn väriset laivat kokoajan poistopakkaan ja missä ne papit oikein luuraa…

No, selvisihän se sitten Pegasus Spielen esittelyvideosta ja englanninkielisistä säännöistä. ”Leave a little space next to it for an open discard pile.” Maaginen sana ”open” tarkoittaa minulle = kuvapuoli ylöspäin.

Suomentaja oli vaan huomaamattaan on unohtanut tuon pikku sanan. ;)

Ihan hyvä pointti, mutta jäähän korttien kierto sittenkin vähän mysteeriksi, jos ei kaikkia poistopakkaan meneviä kortteja erikseen selaa läpi – enkä tiedä, antaisinko itse tehdä noin, oli avoin poistopakka tai ei.

Kelpo peli tämä on ja hyvinkin hintansa väärti.
Meilläpäin päädyttiin nopeasti laittamaan kortit poistopakkaan väärinpäin emmekä taida tavasta vieläkään luopua;-)
Suomenkielisissä säännöissä on muutenkin hieman tulkinnanvaraa… Samassa kappaleessa saatetaan puhua aktiivisesta ja vuorossa olevasta pelaajasta ja tarkoitetaan kuitenkin samaa. Toisaalla, jälleen samassa kappaleessa, ottaa vuorossa oleva pelaaja ensin kortin ja sitten kortin ottamisen vuoro kiertää pöydän. -> Saakos tutkimusmatkan sitten ottaa sekä korttien nostovuorolla että kortin ottovuorolla? Jossakin kohdassa loput kortit heitetään pois, toisaalla laitetaan poistopakkaan… Omia kortteja en ole raaskinut pois heittää ;-)
Muunnelmasta pelin lopetussäännöksi tuli hiljattain melkein riita. Tarvitaanko 12 pisteen lisäksi yksi tutkimusmatka vai sisältyvätkö tutkimusmatkan pisteet tähän 12:een?
Jesterillä tiukkaan tulkiten ei saa rahaa, jos ei ole vuorossa oleva pelaaja ja vaihetta kaksi ei pelata. Liekö tarkoitus näin? Olemme tähän asti ottaneet rahan tuossakin tilanteessa.
Enpä ole saanut aikaiseksi etsiä alkukielisiä sääntöjä, kun niitä ei pakkauksessa ollut.
Tulkinnoista huolimatta olen erittäin tyytyväinen hankintaani, tavallisimpaan peliporukkaani vaan on sattunut tavallista kriittisempiä sääntöfriikkejä;-)

Alkuperäiset suomenkieliset säännöt ovat vähän sekavat, koska alkuperäisetkin olivat. Niitä on sittemmin uudistettu selkeämmiksi.

Poisheittäminen ja poistopakkaan heittäminen ovat sama asia, noin yleensäkin ottaen, aika väkinäisen kirjaimellisesti saa tulkita jos tuon jotenkin muuten ymmärtää.

Jos tutkimusmatka vaaditaan, niin sen pisteet saa kyllä laskea mukaan tusinaan, eli pistevaatimus ei muutu mihinkään, pitää vain olla yksi tutkimusmatka, muuten ei kelpaa.

En nyt ihan tajua, miten Jesteristä tuollaisen tulkinnan saat, säännöissähän kuitenkin lukee, että ”Jos vuorossa olevan pelaajan vuoro päättyy vaiheessa yksi eikä toista vaihetta pelata, jokaisesta Jesteristä saa yhden kultarahan.” Eli kyllä, Jesteristä saa rahan jos kakkosvaihe ohitetaan täysin.

Alkukieliset säännöt ovat mm. täällä.

Sen verran kiharainen peli näinkin yksinkertaiseksi tämä on, että tarkoitus olisi tehdä tästä sääntöjenopetusvideo, kunhan saan oman kappaleeni takaisin lainasta.

;-) ;-)
Kiitos vastauksesta! Kirjoituksessani selkeämpi kappalejako olisi tuonut silmäniskut paremmin esiin (esim. poisheittäminen). Puhelimeni ruudulla teksti näytti vähän erilaiselta.

Jester-säännön olin siis itsekin tulkinnut oikein. Joitakin lukijoita hieman hämää se, kun Jester-kohdan kappale alkaa ”Jos et ole vuorossa oleva…, saat…” ja kappaleen toinen lause alkaa ”Jos vuorossa oleva…”. Tästä jää joillekin mielikuva, että jälkimmäinen koskee vain vuorossa olevaa pelaajaa (ja vuoro-käsitettä aiemmin on käytetty hieman tulkintoja mahdollistavalla tavalla). Etsintä-kohdan lopussahan tämä tosin sanotaan selvästi; voisi kai se tässäkin lukea, että jokainen tai kaikki?

Tutkimusmatkan ottamisen ajankohdasta olen tosissani epävarma. ”Pelaaja voi ottaa tutkimusmatkan missä vaiheessa vuoroaan tahansa”. Pitääkö siis olla korttien nostovuoro vai riittääkö korttien ottamisvuoro?

Hyvän tuntuinen peli. Voiko laivoja myydä yhden vuoron aikana vain yhden, vaikka olisi oikeus kolmeen korttiin vai voiko kaikki oikeudet käyttää laivoihin?

Jouni, jos saat ottaa kolme korttia, voit ottaa haluamasi sekoituksen laivoja ja henkilöitä. Ota siis vaikka kaikki laivoja, jos siltä tuntuu.

Meillä oli pelin mukana vain kahdet ruotsin kieliset ohjeet. Saisikohan jostain ladattua suomen kieliset ohjeet? Englannin kieliset ohjeet löysin ja niilläkin kyllä pärjätään, mutta nopeampi olisi tietysti tarkistaa aina suomen kielisistä ohjeista.

Kiitos vastauksesta! Oli vaan vähän hämäävä tuo ilmaisu ohjekirjassa, kun oli oikein tummennettuna kohdassa myy, että ”pelaaja ottaa yhden laivan” satamasta ja laittaa sen poistopakkaan.

Emmi, ota yhteyttä Lautapelit.fi:in, pelisi on viallinen ja saat kyllä varmasti suomenkieliset säännöt itsellesi.

Nyt olen valmis nostamaan peliarvioni 5:een.
Tuli viikon aikana pelatuksi n 50 peliä ja aiemmin n 100 peliä samalla porukalla, johon kuuluu kolme strategianluojatyyppiä. Viikko sitten nostimme pysyvästi pistemäärän 15:een ja pidämme aina tutkimusmatkavaatimuksen mukana. Peliasetelmat pyörähtivät aivan ympäri ja olemme tähän ainakin kolminpelissä erittäin tyytyväisiä. Hyvin usein siinä 10 pisteen hujakoilla aavisteltu voittaja jääkin nyt kolmanneksi 13-15 pisteellä, kun voittaja saattaa saavuttaa lähelle 20. Useimmiten pistemäärät ovat 1-2 pisteen haarukassa kaikilla ja vielä viimeiselläkin nostovuorolla järjestys muuttuu aivan erilaiseksi. Viimeksi suunniteltiin jo pulssimittarien ostoa pelaajille; niin hyvin jännitys säilyy viimeiseen ostoon asti.

Peli tuli meille joululahjaksi ja olikin tosi kiva löytö :) Verotuksesta kysymys: jos kenelläkään ei ole 12 rahaa, niin päteekö kuitenkin toinen kohta eli kilvillä ja miekoilla saatava kolikko?

Ja kuvernööri, maksetaanko tuo yksi kultaraha jokaisesta nostetusta kortista vielä sen rahan lisäksi, joka maksetaan vuorossa olevalle pelaajalle joka tapauksessa? Ja maksetaanko tuokin siis vuorossa olevalle?

Anne, pätee verotuksen bonuskolikko, sen saa vaikka ketään ei verotettaisi. Kuvernöörillä maksellaan vuorossa olevalle pelaajalle, ihan niinkuin yleensäkin. Se on perussääntö, joka pätee koko ajan: aina kun toisen pelaajan vuorolla otat kortin pöydältä, maksat kolikon vuorossa olevalle pelaajalle. Jos kuvernöörit antavat sinun ottaa useamman kortin, maksat useamman kolikon.

Joululahjapeli. Hieman tuli erimielisyyttä että voiko miekkoja käyttää vain omalla virallisella vuorollaan. Toinen tulkitsi että miekoilla voisi karkottaa laivoja myös toisen pelaajan ”puolesta” tai kortin nostajan mielipiteestä välittämättä.

Hanna, missään nimessä miekkoja ei saa käyttää toisten vuorolla. Vuorossa oleva pelaaja tekee kaikki päätökset korttien nostamisen ja laivojen karkottamisen suhteen käyttäen ainoastaan omia miekkojaan.

Kuvernööri antaa ylimääräisen kortin, onko tästä muuten hyötyä kuin laivoja otettaessa? Korttejahan saa ostaa, niin paljon kuin haluaa ja tällöin kuvernööristä ei hyötyä ole? Vai ollaanko pelattu aivan mönkään ;)

Me pelasimme tuota joulunpyhät vaihtelevalla porukalla viiden aikuisen ja kahden lapsen kesken. Viihdyttävä peli, jossa kortit rupesivat ja saamaan lempinimiä (Mademoisellesta tuli Madeleine tai Madde ja Jack of all Trades’istä tuli Kaikkien Alojen Jaska jne.). Kaksinpeli oli vähän tylsä, viidestään peli oli parhaimmillaan.
Kuvernöörin sääntöä emme oikein hahmottaneet ja sen käyttö jäi vähäiseksi. Sillä saa nostaa omalla vuorolla kaksi korttia, mutta Kuvernöörin käyttäminen toisen vuorolla jäi epäselväksi. Jos toisen vuorolla nostaa pöydästä ylimääräisen kortin, onko se joko joko laiva tai henkilö vai aina henkilö? Miten maksu suoritetaan, vuorossa olevalle henkilölle vai poistopakkaan? Saako sääntöjen mukaisen yhden kortin nostaa ilman ylimääräistä maksua, vai maksetaanko siitä kaksi kolikkoa? Selventäisikö joku.
Pelin päättyminen oli monesti mielenkiintoinen. Kun joku sai kaksitoista pistettä kasaan ensimmäisenä, kävi monesti niin, että kaksi muutakin pääsi loppukierroksella tasoihin ja ohi.

Janne, kortteja ei saa ostaa vapaasti, vaan ainoastaan yhden – ellei sitten ole kuvernööriä. Säännöissähän sanotaan, että satamasta saa ottaa 1–3 korttia, erittelemättä sen tarkemmin, onko kyse laivoista vai muista korteista. Rajoitus koskee siis kaikkia kortteja.

Olli, minä pidän Port Royalista oikeastaan sitä enemmän, mitä vähemmän pelaajia on, mutta makuja on monia…

Kuvernöörillä saa aina ylimääräisen kortin. Myös toisen pelaajan vuorolla. Kortti voi olla laiva tai henkilö, mutta siitä pitää maksaa vuorossa olevalle pelaajalle normaali kolikko. Ei siis mitään lisäkolikoitakaan. Jos otat yhden kortin, maksat yhden kolikon ja jos otat kaksi korttia, maksat kaksi.

”Säännöissähän sanotaan, että satamasta saa ottaa 1–3 korttia, erittelemättä sen tarkemmin, onko kyse laivoista vai muista korteista.”

Mikko, eikös varsinaisella vuorolla, molemmat vaiheet huomioiden ensin myydä laivoja ja sitten palkata henkilöitä. Ei siis joko-tai vaan sekä-että. Ensin otetaan laiva myytäväksi ja sitten palkataan pappi eli otetaan aina vähintään kaksi korttia?

Olli, ei, ei se noin mene. Satamasta saa ottaa 1–3 korttia, jotka voivat olla laivoja tai henkilöitä. Molemmat tapahtuvat samassa vaiheessa 2: Myy ja palkkaa.

Säännöissä on tällainen esimerkki: ”On Annin vuoro. Hän on nostanut viisi korttia satamaan vuoron ensimmäisessä vaiheessa. Korteista neljä on erivärisiä laivoja, joten Anni saa ottaa kaksi korttia. Hän ottaa ensin kahden rahan arvoisen laivan. Sitten hän käyttää rahat ja palkkaa yhden henkilön.”

Tuossa otetaan kaksi korttia, eli myydään laiva ja palkataan henkilö, koska esillä on neljä laivaa. On vähän sekoittavaa, että puhutaan myymisestä ja palkkaamisesta erikseen, kun molemmissa on pohjimmiltaan kyse siitä, että otetaan kortti pöydästä.

Hyvä peli ja yllättävänkin taktinen loppuvaiheessa! Pegasus Spielen nettisivuilla on jo maininta lisäosasta, onkohan tulossa Suomeen ja millä aikataululla?

Sami, tuota kannattaa kysellä Lautapelit.fi:ltä. Näkyy olevan saatavuus toistaiseksi melko heikkoa, mutta eiköhän tuota ensi vuoden puolella Suomestakin saa.

Todella hyvä peli, mutta meillä oli epäselvyyksiä siitä, kun muut pelaajat ostavat jäljelle jääneistä korteista. Pitääkö ensiksi maksaa kortin hinta + yksi kolikko vuorossa olevalle pelaajalle vai voiko ostaa minkä tahansa kortin maksamalla vuorossa olevalle pelaajalle yhden kolikon.

Ja vielä sellainen täsmennys, että jos sinulla ei ole lainkaan rahaa, voit silti ”ostaa” laivakortin (josta saa rahaa) ja vasta rahat saatuasi maksaa vuorossa olevalle pelaajalle.

Hyvä peli! Harmillisen epäselvät säännöt tosin. Jouduimme tavailemaan alkuperäisiä saksankielisiä sääntöjä (ja englanninkielistä käännöstä), että joihinkin kohtiin tuli selvyyttä. Tästä pitäisi kyllä kustantajan antaa palautetta kääntäjälle.

Antti, asiasta julkaisija ja kääntäjä ovat kyllä käyneet pelin ohjeiden laadusta keskustelua, ja uudempiin painoksiin sääntökirjaa on korjailtu selkeämmäksi.

Meneekö tämä helposti yli 30 minuutin?
Etsin kevyttä korttipeliä pelattavaksi suunnilleen kolmessakymmenessä minuutissa, ja tuo arvostelun 50 minuuttia näyttää aika yliampuvalta verrattuna kaikkiin muihin arvosteluihin jota olen tästä lukenut.

Ja kuinka paljon kestää siinä viidellä pelaajalla, tuleeko paljon lisää peliaikaa?

Jelle, se on suunnilleen ajatuksella 10 minuuttia pelaajaa kohden. Kaksinpelin pelaa helposti hyvinkin nopeasti, viisinpelinä tämä voi venyä pidemmäksikin. Mutta kokeneet ja ripeät pelaajat pelaavat viisinpelinkin kyllä tuohon puoleen tuntiin.

Paras puoli tässä pelissä on setupin olemattomuus: riittää että ottaa korttipakan esiin ja alkaa pelata. Mitään alkuvalmisteluja ei tarvita.

Onko lisäosasta kokemuksia? Peruspelin kun sai Lautapelit.fi kampanjasta alle kympillä, niin lisäosa maksaa 50% enemmän kuin se.

Tuli lainattua kirjastosta tämä ja olikin ihan kelpo perhepeli! Pelattiin reilu 10 peliä, useimmiten 4 pelaajalla, 2 aikuista ja 2 lasta, 4-v ja 7-v. Uskomatonta kyllä, 4-vuotias voitti melkein kaikki pelit! Muut vain naureskelivat, kun kuopus osteli typerän tuntuisia kortteja ja otti rahat pienistäkin laivoista, mutta yks kaks sillä olikin aina se 12 p kasassa, kun muut vasta keräilivät pappejaan ekaa tutkimusmatkaa varten…

Jesterin käyttö jäi mietityttämään ja sai aikaan erimielisyyksiä. Missä kaikissa tilanteissa Jesterillä saa rahan? Jos jonkun toisen nostovuorolla tulee kaksi samanväristä laivaa, eikä vaihetta 2 tule, Jesterin omistaja saa rahan. Ok? Entä jos omalla vuorolla tapahtuu sama, eikä vaihetta 2 tule, saako silloin omasta Jesteristä rahan? Entä jos jonkun toisen vuorolla vaihe 2 toteutuu, mutta omalla osto/myyntivuorolla ei satamassa ole enää kortteja, saako silloin Jes terillä rahan?

Jester toimii vain silloin, kun ei ole oma vuorosi. Eli esimerkeissäsi ensimmäisessä ja viimeisessä saa rahan, mutta ei toisessa.

Hei! Vaikka tässä onkin ollut juttua kuvernöörin käytöstä, ei se siltikään meille ihan auennut.. eli jos minulla on kuvernööri, niin saanko ”ottaa” ylimääräisen kortin (esim.madamoiselle), vai pitääkö minun ”palkata” tämä madamoiselle ja maksaa siitä näkyvillä olevat kolikot?
Ja onko kuvernöörin käytössä muuta eroa aikaisempaan (kuin toiselle pelaajalle annettava kolikko) jos toteuttaa kuvernöörin muuten kuin omalla vuorolla?

Spelaaja, ei saa kuvernöörillä ilmaiseksi kortteja. Se antaa ottaa ylimääräisen kortin ja jos ottaa henkilön, palkka maksetaan normaalisti. Jos ei ole sinun vuorosi, maksat tavalliseen tapaan yhden kultarahan jokaisesta ottamastasi kortista aktiiviselle pelaajalle.

Kirpputorilöytö suuntasi kokeilemaan onnea Port Royalin satamaan. Varsin näppärä kevyt filleri. Itselleni säännöt olivat varsin selkeät (Mikon käännös 2015). Kiitos myös Mikolle opetusvideosta. Kahdella pelaajalla pelattu ja toimii meillä varsin hyvin. Korttien symbolit ovat myös selkeät. Peli on nopeasti ohi ja revanssi on helppo ottaa. Uudelleenpelattavuutta tuntuu olevan ja voihan sitä sitten myöhemmin lisäosan hankkia. Laatikkoa piti hieman modifioida, jotta kortit suojineen mahtui (näin monesti joutuu).

Kyllähän tätä siis mielellään lätkii :). Jester tosiaankin toimii aina, myös omalla vuorolla…

Amiraalista ollaan nostettu kaksi korttia heti kun pöytään on ilmestynyt viisi. Pitäisi vissiin odottaa siihen, että lopettaa nostamisen.

Siis: jos kuudes on toinen laiva, ei tule omaa ostovuoroa, joten amiraalista ei saa kahta korttia.

Toisen vuorolla tietysti odotetaan, kunnes pääsee itse nostamaan. Jos silloin on viisi, saa kaksi rahaa.

Toinen:
Kuvernööri tai Mademoiselle on sääntöjen mukaan heti voimassa. Eli kun ostaa kuvernöörin, saa ostaa toisen heti perään jos rahat riittää. Eikö?

Mika, Kuvernööri ja Amiraali eivät toimi heti samalla vuorolla kuin ne ostaa, koska korttien kohdalla säännöissä mainittu ”Whenever it is your time to take a card/cards during Phase 2” katsotaan ostovaiheen alussa, eli kortin on oltava silloin pelattuna (katso Alexander Pfisterin selitys).

Amiraali on ymmärretty ihan oikein, eli kortti toimii vasta vaiheessa kaksi, joten jos vaihetta kaksi ei tule, ei tule myöskään kortteja.

Olen muutaman kerran pelannut lisäosaa. Se on osastoa ”Ihan kiva, muttei pakollinen”. Lisärissä on muutamia uusia ammatteja (esim. saat rahan, jos pöydässä on tasan 3 tai 4 korttia) ja uusia laivoja (saat kolme rahaa ja anna lisäksi yksi raha jollekin toiselle pelaajalle).

Kokonaan uutta ovat tehtäväkortit, joita pelaajat voivat pelin aikana suorittaa. Kussakin kortissa on jokin ehto, joka tulee täyttää, ja näistä saa palkinnoksi rahaa ja pisteitä. Mukana on myös soolo- ja yhteistyövariantti, jossa pitää saada suoritettua tehtävät kierrosaikarajan puitteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *