Pistesalaatti on lautapeleistä puhuttaessa monille tuttu käsite: pistesalaateissa kerätään voittopisteitä moninaisilla keinoilla, jotka eivät usein liity toisiinsa. Pisteitä voi saada esimerkiksi sarjojen keräämisestä, toimintoja käyttämällä ja mittaamalla omaa edistymistään toisiin pelaajiin.
AEG:n Point Salad pyrkii kiteyttämään pelialan konseptin nimensä mukaisella teemalla. Lautapelit.fi:n pohjoismaisen julkaisun myötä pistesalaattiin pääsee tutustumaan myös kotimaisella kielellä, vaikka pelin komponentit ovatkin melkein kielivapaita.
Pistetorille mars!
Point Saladissa kerätään vihanneksia ja pisteytyskortteja. Kortit ovat kaksipuolisia, eli jokaisen pisteytyskortin takana on jokin pelin kuudesta vihanneksesta. Pelin alussa pelaajamäärästä riippuva määrä kortteja sekoitetaan kolmeen pinoon pisteytyspuoli ylöspäin. Tämän jälkeen kaksi päällimmäistä korttia käännetään ympäri pöydälle, ja yhdeksän kortin tori on valmis.
Pelaaja voi vuorollaan ottaa joko kaksi salaattiainesta tai yhden pisteytyskortin. Poimittujen vihannesten tilalle käännetään aina vuoron lopussa uusia, eli pelaajilla on aina sama määrä vaihtoehtoja. Peli päättyy, kun pöytä on tyhjä, jonka jälkeen toteutetaan pisteytys.
Pisteiden keräämiseen onkin sitten runsaasti keinoja. Pisteitä voi saada esimerkiksi keräämällä eniten tai vähiten tiettyä vihannesta, tiettyjen vihannesten pareja, isompia sarjoja tai jopa välttämällä tiettyä vihannesta kaikin voimin. Joissakin korteissa voi myös olla miinuspisteytyksiä tasapainottamaan samasta kortista saatavia isompia pisteitä.
Turvallinen vihersalaatti
Pelinä Point Salad tarjoaa kirjaimellisesti pistesalaatin. Voittokeinojen poimiminen vihannesten ohella tarjoaa pelaajille mahdollisuuden pelata peliä omalla tavallaan, ja on tärkeää poimia kumpiakin kortteja hyville pisteille päästäkseen. Kiinteiden voittokeinojen puuttuessa on toisaalta vaarana, ettei korttituuri yksinkertaisesti tue omaa strategiaa, jolloin muista on helppoa jäädä jälkeen.
Point Salad on pelinä yksinkertainen, ja teema kiinnittyy hyvin nimeen. Kovin syvällistä pelikokemusta tästä ei saa irti, mutta perhepelinä tämä toimii silti mainiosti erityisesti voittokeinojen monipuolisuuden ansiosta. Pelin pohjoismaisesta laatikosta täytyy mainita vielä se, että 108 kortin pakalle on saatu aikaan turhan suuri laatikko, kun kaikki olisi mahtunut huomattavasti pienempään lootaan.
Faktat Point Saladista
Suunnittelija: Molly Johnson, Robert Melvin, Shawn Stankewich
Julkaisija: AEG (2019), Lautapelit.fi (2022)
Mutkikkuus: Pelin idea ja säännöt ovat yksinkertaisia, ja peli esittelee pistesalaatin konseptin mainiosti.
Onnen vaikutus: Pisteytysehtojen moninaisuus tekee tästä melko reippaan tuuripelin, mutta etenkin kaksinpelissä tuurilla on pienempi vaikutus.
Vuorovaikutus: Yhteisistä nostopinoista nostaminen antaa mahdollisuuksia häiritä kaveria, ja eniten- ja vähiten-voittoehtoja kannattaa pitää silmällä.
Teema: Pistesalaatin, noh, salaatittaminen on hauska idea, mutta teemasta ei saa sen kummempaa irti.
Uudelleenpelattavuus: Pisteytysehtoja on 108, eli strategioita on monia, mutta yksinkertaisuus voi tuntua tylsältä pidemmän päälle.
Kieliriippuvuus: Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, ja pisteytysehdot on selitetty auki sääntökirjassa.
Pelaajamäärä: 2–6. Pakka laajenee pelaajamäärän mukana, ja tuurin osuus lisääntyy pelaajamäärän kasvaessa.
Pituus: 15–20 minuuttia riippuen pelaajamäärästä ja erien määrästä.