Varmastikin äärimmäisen harva on onnistunut välttymään koskaan pelaamasta erää Monopolia. Vaan tiesitkö, että 1970-luvun tienoilla sillä oli vakavasti otettava haastaja, nimittäin Algan Finanssi? Tätä (ja varsinkin sen myöhempää versiota Uutta Finanssia) monet muistelevat lämmöllä.
Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, peli on tehnyt paluun kauppojen hyllyille uusitulla ulkoasulla ja uudella nimellä Pelaa kuin miljonääri.
Heitä ja liiku
Lähtökohdiltaan peli kuulostaa hyvin tutulta. Noppia heittämällä liikutaan ympäri pelilautaa. Osuessaan kaverin omistamalle tontille joutuu tälle maksamaan vuokraa, ja korttiruudusta nostetaan pakan päältä ruutua vastaava kortti. Korttipinoja on kaksi: Pörssivihje esittää yleensä jonkin heti tapahtuvan toiminnon (kuten mene suoraan vankilaan tai kaksi rakennuksistasi on palanut), kun taas Finanssilehti jää usein voimaan seuraavan Finanssilehden nostoon asti (kuten rakennuskielto tai tonttien hinnannousu).
Pelilaudan viimeinen neljännes on pyhitetty pankille. Pankin sisään- ja uloskäynneille on pakko pysähtyä, vaikka nopat antaisivatkin jatkaa pidemmälle. Sisäänkäynnillä heitetään noppia, ja niiden mukaan tienataan pankilta käteisbonusta. Pelin aikana voi ottaa pankista lainaa, mutta jokaista otettua lainaa kohti joutuu maksamaan pankin uloskäynnillä korkoa. Lisäksi uloskäynnillä nostetaan Pörssivihje.
Pankki on pelin tärkein paikka, sillä vain siellä ollessaan pelaajat voivat ostaa tontteja ja osakkeita. Näitä on seitsemässä eri värissä, ja omistaessaan jonkin värin kaikki tontit ja osakkeet muodostuu näistä yritysryhmä. Tällöin vuokrat saa kaksinkertaistaa, eivätkä monet ikävät tapahtumat koske yritysryhmiä. Peli päättyy, kun jollakin pelaajista on kaksi yritysryhmää sekä miljoona käteistä tai muut pelaajat ovat tehneet konkurssin.
Valintojen maailma
Vaikka pelaajat noppien armoilla ovatkin, on pelissä silti mahdollista tehdä jonkin verran valintoja. Ensinnäkin pelaaja voi milloin tahansa ostaa tai myydä auton. Autollisena hän saa liikkua kahdella nopalla, jalankulkijat tyytyvät yhteen. Toisinaan autolla voi puliveivata hankalien ruutujen ohitse tai yrittää päästä lähellä olevaan osinkojenjakoruutuun.
Toisekseen tulee miettiä lainojen hankintaa. Lainoja pankissa on tarjolla kuusi, ja yhdellä pelaajalla voi olla näistä vain kolme. Varsinkin alkupelissä lainat katoavat pankista hyvin nopeasti. On kuitenkin tärkeää pitää huolta siitä, että kykenee tarvittaessa jollakin keinolla maksamaan lainan takaisin (tähän voi pakottaa niin Pörssivihje kuin pelilaudan ruutukin). Myös korkoihin on syytä varautua, ja mahdollisesti maksaa lainat pois ennen kuin joutuu pulittamaan itsensä koroista kipeiksi.
Kolmanneksi on syytä pohtia, keskittyykö tontteihin vai osakkeisiin. Tontit ovat pääosin halvempia, mutta varsinkin rakennuksien kanssa niillä alkaa nopeasti tienata vuokratuloja. Osakkeet puolestaan maksavat enemmän, mutta niistä tienaa osinkoja. Osinkoja voi tienata pankista (esimerkiksi ”pankki jakaa osinkoja kaikista 30 % osakkeistasi”), mutta niitä voi saada myös toisilta pelaajilta (”maksa 20 % osinkoa osakkeista, joista omistat tontin”).
Yritysryhmien kerääminen on äärimmäisen tärkeää, mutta joskus on hyödyllistä hankkia tontteja tai osakkeita myös muiden pelaajien ryhmistä. Pankissa voi näet järjestää yhtiökokouksen, jossa pyrkimyksenä on hankkia yritysryhmä ostamalla orvot kortit muilta pelaajilta pois. Tämä tapahtuu latomalla rahaa tiskiin muiden pelaajien omistamien tonttien ja osakkeiden verran. Tähän summaan lisätään haluttu määrä välityspalkkiota 30 000 ja 120 000 väliltä. Sitten heitetään noppia, ja jos noppien silmäluku kerrottuna kymmenellä tuhannella ei ylitä välityspalkkiota, yhtiökokous onnistuu ja pelaaja maksaa muut pelaajat ulos yritysryhmästä. Muutoin välityspalkkion menettää pankille.
Pelissä on myös mahdollista tienata obligaatioilla, joita voi ostaa tietyissä pelilaudan ruuduissa. Obligaatiot on numeroitu 1–12, ja kortin tai pelilaudan ruudun niin komentaessa järjestetään obligaatioarvonta. Arvonnassa heitetään kahta noppaa, ja voittoja saa näiden numeroiden perusteella. Esimerkiksi nopilla 1 ja 5 voitot menevät numeroille 6, 5 ja 1.
Halpa kopio vai hiotumpi timantti?
Pelaa kuin miljonääri kuulostaa äkkiseltään hyvin samankaltaiselta kuin Monopoli, mutta pelatessa erot huomaa nopeasti. Pelaajilla on tässä pelissä selvästi enemmän päätäntävaltaa, kun he saavat itse ostaa halumiaan tontteja ja osakkeita eivätkä ole samalla tavalla täysin noppien orjia kuin Monopolissa.
Finanssilehtien pysyvät vaikutukset tuovat osaltaan mielenkiintoa peliin, sillä ne pakottavat pelaajia tekemään erilaisia toimintoja. Jos pankki esimerkiksi ei myy osakkeita, on syytä siirtyä tonttikauppojen kimppuun.
Vaikka pelissä onkin mahdollista tehdä valintoja, on siinä myös paljon satunnaisuutta. Olen kerran mennyt vartissa konkurssiin, kun nopat vain eivät suostuneet yhteistyöhön ja tapahtumakortit iskivät alavatsaan kerta toisensa jälkeen. Peliä ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa strategiapeliksi, vaikka on se silti tässä suhteessa Monopolia valovuosia edellä.
Pelin kesto on myös suuri arvoitus, ja hyvin todennäköisesti se kestää pihviinsä nähden aivan liian pitkään. Pelaajaeliminaatio konkurssin kautta on myös ominaisuus, jota en haluaisi nykyaikana nähdä yhdessäkään pelissä. Lisäksi on täysin mahdollista jäädä jo alkumetreillä niin pahasti jälkeen, ettei sieltä ole enää minkäänlaista nousumahdollisuutta.
Yksi kritiikin aihe on myös pelilaudalla olevat kolme ”Siirry ruutuun x” ruutua. Näistä yksi on pankin sisällä, ja siitä joutuu takaisin pankin sisäänkäynnin liepeillä olevalle sahalaitokselle. Jos onnistuu tämän tontin hankkimaan pelin alussa ja vieläpä rakentamaan siihen tehtaan, on hyvin todennäköisesti mitalisijoissa kiinni.
Kannattaako peliä sitten kokeilla? Se riippuu paljon siitä, mikä on suhteesi Monopoliin. Jos pelkkä sen mainitseminen saa hammaslääkärin kuulostamaan nautinnolta, pysy tästäkin erossa. Jos sen sijaan kaipaisit Monopolin kaltaista finanssirallia, jossa pystyisit kuitenkin itse vaikuttamaan peliin edes jollain tasolla – tässä sellainen olisi tarjolla. Modernista pelistä ei voi kuitenkaan millään muotoa puhua, vaan kyseessä on todellakin pelisuunnittelua vuosikymmenten takaa.
Vertailua Finanssiin
Omistan itse Finanssin 1980-luvulla ilmestyneen painoksen, ja Pelaa kuin miljonääri on lähestulkoon sama peli. Suurin muutos on tietenkin uusittu ulkoasu, ja on pakko todeta, että tässä nostalgia vie kyllä voiton. Ei uusi painos mitenkään kamala ole, mutta omaan silmääni vanhan pelin grafiikat olivat huomattavasti selkeämmät.
Monet tärkeät numerot ovat uusissa korteissa melko pienellä, ja pelilaudan ruudut ovat kaikki kovin samannäköisiä. Varsinkin nyttemmin samanväristen pankkiruutujen tekstejä saa tihrustaa, kun aiemmin ruudut olivat selkeästi erivärisiä ja tekstit isommalla fontilla. Eritoten silmään sattui pelilaudan teksti ”Obligaatio eniten tarjoavalle pankki myy”.
Eriskummallisena yksityiskohtana Pörssivihjeiden ja Finanssilehtien selkäpuolella on alalaidassa kortin numero. Periaatteessa korttien sisällön voi siis opetella ulkoa, jolloin tietää täsmälleen, mikä kortti pakan päällä on!
Pelin sääntöihin on tehty pari pientä hienosäätöä. Pankissa saa nyt ostaa sekä yhden osakkeen että tontin, kun aiemmin näistä on saanut ostaa vain toisen. Tämä toki nopeuttaa peliä, ainakin jos pelaajien käteisvarat antavat myöten. Toisaalta tämä korostaa entisestään alkupelin lainojen tärkeyttä, jolloin vuorojärjestyksessä ensimmäisillä on lähtökohtaisesti enemmän etumatkaa. Yhtiökokouksen voi nykyään järjestää myös pankin sivukonttorissa.
Lähes kaikkien tonttien ja yritysryhmien nimet on muutettu, ja tärkeimpänä Autokorjaamo on siirtynyt pelilaudan ensimmäiseksi tontiksi. Joitakin ruutuja on vaihdettu keskenään, jolloin laudalle on syntynyt pari kolmen tontin rykelmää. Lisäksi ruutu ”Mene vankilaan, jos heität nopalla 1 tai 2” ei aktivoidu, jos olet juuri tullut vankilasta. Pieni, mutta mukava yksityiskohta.
Pelissä on yhä pari samaa puutetta kuin vanhassakin versiossa. Paperirahaa on yhtä hankalaa käsitellä kuin ennenkin. Lainojenoton porsaanreikää ei myöskään ole tukittu: mikään ei periaatteessa estä pelaajaa maksamasta lainoja pois ennen nopanheittoa, menemästä pankin uloskäynnille ja ottamalla lainoja takaisin tämän jälkeen. Näin välttyy korkojen maksulta. Oma kotisääntömme onkin, ettei lainoja saa samalla vuorolla sekä ottaa että maksaa pois. (Päivitys 8.1.2023: pelin säännöt on itse asiassa korjattu tässä kohtaa, korot pitää nykyään maksaa aina lainoja poismaksaessa.)
Koska muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, on mielenkiintoista, että peli on Vuoden perhepeli 2022 -finalisti. Onhan peli kuitenkin päässyt jo kunnioitettavaan seitsemänkympin ikään (vaikkakin eri nimellä)! Noh, kyllähän nostalgia edelleen puree, ja itsekin kyllä nostan pelin pöydälle kerran pari vuodessa.
Päivitys 28.9.2022: Pelaa kuin miljonääri valittiin Vuoden perhepeliksi.
Faktat Pelaa kuin miljonääristä
Suunnittelijat: Martin Marte
Julkaisija: Alga (2022), alunperin 1949.
Mutkikkuus: Osinkojen jako ja yhtiökokoukset vaativat hieman matematiikkaa, mutta pohjimmiltaan peli on hyvin yksinkertainen.
Onnen vaikutus: Suuri. Nopat ja nostettavat kortit määräävät varsinkin alkuvaiheessa peliä hyvin pitkälle. Päätöksiä pääsee tekemään pääosin pankkiruuduissa.
Vuorovaikutus: Pelaajien on tarkkailtava muiden ostoksia ja pyrittävä pääsemään osingoille oikeisiin yritysryhmiin.
Teema: Pörssi- ja tonttikeplotteluteema toimii kuten tämän sorttisessa pelissä kuuluukin.
Uudelleenpelattavuus: Riippuu pääosin siitä, kuinka hyvin kestää perinteistä nopparumbaa. Vuosikymmeniä tätä on kuitenkin pelailtu, joten jotain vetovoimaista tässä on.
Kieliriippuvuus: Korteissa on paljon tekstiä. Ne kuitenkin luetaan ääneen, joten periaatteessa riittää, että yksi pelaajista tietää, mitä niissä sanotaan.
Pelaajamäärä: 2–6.
Pituus: Voi vaihdella hyvinkin villisti puolesta tunnista useampaan tuntiin.
10 vastausta aiheeseen “Pelaa kuin miljonääri”
Tämä tuli joululahjaksi. Mielestämme lainoista pitää kyllä maksaa korko lainan poismaksun yhteydessä.
Eniten hämmennystä aiheuttaa selvä ajatusvirhe: miksi ihmeessä tontin omistajan pitää maksaa osinkoa yritykselle joka tonttia käyttää? Aivan ilmeisesti yrityksen omistajan pitäisi maksaa tontin omistajalle vuokraa.
Yhtiökokouksen onnistumisen pitäisi myös olla enemmän tuurista kiinni. Näillä säännöillä jos on riittävästi rahaa saa aina ostettua osakkeet/tontit muilta pelaajilta.
Mielestäni parempi tapa olisi halutun osakkeen/tontin hinta omistajalle ja 50% sen arvosta välityspalkkioksi pankille. Heittää kahta noppaa ja saat parittoman luvun onnistut kaupoissa. Parillisella luvulla et onnistu ja menetät välityspalkkion pankille, mutta jos heität tuplat saat pitää rahat.
Perhepeliksi melko vaikeaselkoinen oloinen peli. Meitä jäi ainakin mietityttämään, miksi ostaa osakkeita, onko joku muu funktio kuin se että niitä saa tietyissä ruuduissa rahaa? onko merkitystä mitä osakkeita kannattaa ostaa, omaa tonttiryhmää vai onko tällä mitään merkitystä?
Mielenkiintoinen peli. Emme ymmärrä yhtä pankin ruutua ”Maksa vastapelaajillesi osinkoa 20 % yritysryhmissä joissa sinulla on tontteja”. Muutenkin sääntöihin kaipaisin lisää tarkkuutta. Saako esim. osakkeita ostaa mistä vaan vai pitääkö sinulla olla omistuksessa kyseistä väriä?
Ei lainan takaisinmaksulla voi jutun mukaisesti keplotella, koska siinä yhteydessä pitää maksaa korko.
Tarkistin vielä tuon lainojen takaisinmaksun säännöistä, ja korkojenmaksu oli sittenkin paikattu. Vanhemmassa versiossa korot tosiaan täytyy maksaa vain ruuduissa 1 ja 43, mutta uudessa ne täytyy maksaa aina takaisinmaksun yhteydessä. Tässä hämäsi muistikuva vanhasta versiosta ja se, että säännöissä puhuttiin edellisessä virkkeessä juurikin tuosta Maksa takaisin yksi lainasi -ruudusta.
Kirsikka, osakkeista saa nopeasti rahaa osinkojen muodossa, ja niitä tarvitaan yritysryhmän muodostamiseen. Yritysryhmä koostuu yhtä monesta osakkeesta ja tontista, ja pelin voittamiseen tarvitaan kaksi yritysryhmää. Yritysryhmä on turvassa monelta ikävältä tapahtumalta, ja sen vuokrat saa kaksinkertaistaa.
Kaisa, osakkeita ja tontteja saa ostaa mistä väristä vain. ”Maksa vastapelaajillesi osinkoa 20 % yritysryhmissä joissa sinulla on tontteja” tarkoittaa sitä, että jos sinulla on vihreitä tontteja ja vastapelaajalla on samanvärinen 50000 osake, sinun pitää maksaa hänelle tuosta 20% eli 10000.
Pelissä on tosiaan pahoja suunnitteluvirheitä, jotka pitää korjata omilla sääntömuunnoksilla jotta mielekkyys säilyisi. Esimerkki ”hyvät ajat” kortti kaksinkertaistaa noppien silmäluvun, jolloin finanssilehti-ruutuihin ei voi osua koskaan (jos kaikilla on auto) ja siten hyvät ajat voi jatkua tuntikausia. Riittäisi, että bonukset kaksinkertaistuvat.
Epäkohta on myös pankkilainojen vapaa nosto-oikeus. Esimerkiksi kuuden pelaajan pelissä kahden ensimmäisen pelaajan kannattaa nostaa heti kaikki pankkilainat ensimmäisellä vuorollaan, jotta muut pelaajat eivät pääse nostamaan lainoja. Sääntöä pitäisi muuttaa siten, että lainoja voi nostaa vain yhden per vuoro.
Kolmas muutos kannattaa tehdä saha-ruutuun: jos joudut siihen pankkiruudusta, sinun ei tarvitse maksaa omistajalle vuokraa ainakaan rakennuksesta. Ilman tätä muutosta Saha-tontti on liian ylivoimainen muihin verrattuna.
Kokonaisuutena peli voittaa Monopolyn mennen tullen. Pelin loppuminen jonkun pelaajan osalta konkurssin kautta on epätodennäköistä. Pelin kulku on niin sattumanvaraista, että siihen on helppo suhtautua rennosti silloinkin kun menestystä ei tule.
Erinomainen pelì. Muistan lämmöllä. Hienoa että on vielä parannettuna markkinoilla. Tuli vietettyä tuon kanssa mökillä päiviä. oli koukuttava. Minusta paljon opettavampi kuin monopoli, joka on enemmän lasten peli. Nyt kun on oikeata pelirahaa itselläkin muistuu mieleen peli.
Täytyy vielä kerran korjata sanomisiaan, bongasin nimittäin tällaisen tänään pelatessani.
Pankkilaina-kortissa itsessään lukee selkeästi: ”Maksa lainasta korkoa 5000 myös, kun maksat lainan takaisin Maksa takaisin yksi lainasi -ruudussa. Jos maksat lainasi takaisin jossain toisessa ruudussa, sinun ei tarvitse maksaa korkoa.”
Säännöissä tämä siis kerrotaan melko epäselvästi, mutta kortti on yksiselitteinen asian suhteen.
Hauska peli. Vaikka säännöt ovatkin melko monimutkaiset, perussäännöt ovat loogiset ja ne oppii nopeasti. Pörssivihjeet ja finanssilehdet tuovat kuitenkin toisinaan eteen tulkinnanvaraisia tilanteita. Joihinkin sääntöihin kaipaisin selvennystä:
– Mitä tarkoittaa “Tonttien kiinnitys pelaajien kesken ei ole sallittua”?
– Mitä tapahtuu rakennuksille, jos pelaaja myy rakennetun tontin takaisin pankille?
– Koskevatko “hyvien aikojen” kaksinkertaiset osingot myös pelaajien toisilleen maksamia osinkoja? (Ei ole hyvät ajat maksajalle jos näin on).
– Yksi finanssilehti määrää maksamaan veroa 10% omaisuudesta. Mitä lasketaan omaisuuteen? Käteisvarat tietysti, mutta lasketaanko myös osakkeet, tontit ja rakennukset ostohinnallaan? Entä miten huomioidaan autot tai pankkilainat?
– Voiko pakkoluovutuksessa luovuttaa kiinnitetyn tontin?
– Voiko yhtiökokouksen kutsua koolle, jos osa yritysryhmän tonteista tai osakkeista on vielä pankin hallussa?