Overseers on vuonna 2016 perustetun ThunderGryph Gamesin esikoispeli. Joukkorahoituksen avulla julkaistussa pelissä jokainen pelaaja ohjaa yhtä jumalattaren lähettämistä valvojista (overseers), joiden tehtävänä on muokata ihmisten luonteenpiirteitä ja luoda mahdollisimman hyvä tasapaino hyveiden ja paheiden välille.
Pelin tarina on hieman hölmö ja teema voisi sinänsä olla mikä tahansa. Pelinä Overseers on kuitenkin varsin onnistunut pieni filleripeli, joka on helppo ottaa pöydälle muiden pelien välissä.
Pelin kulku
Peli kestää kolme noin 5–10 minuuttia kestävää kierrosta. Jokaisen kierroksen aluksi jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi valvoja ja kuusi luonteenpiirteitä määräävää korttia, joista pidetään yksi ja annetaan loput seuraavalle pelaajalle. Tämä toistetaan, kunnes kaikilla pelaajilla on kädessään viisi korttia.
Jäljelle jääneet kortit muodostavat kierroksen roskakorin. Jokainen pelaaja järjestää kädessään olevat kortit kahteen riviin, ylempään riviin kolme korttia ja alempaan kaksi. Lopulta pelaajat paljastavat yhtäaikaa ylemmät kolme korttia.
Korttien paljastuttua alkaa pelin mielenkiintoisin osuus: vahvimman pelaajan äänestys. Tässä vaiheessa pelaajat keskustelevat ja analysoivat muiden pelaajien mahdollisia pistemääriä. Kortteja on yhteensä kuutta eri lajia, joista neljä antaa suoraan tietyn määrän pisteitä jokaista samanlaista korttia kohden. Jäljelle jääneet rohkeus- ja toivo-kortit tulevat sitä arvokkaammaksi, mitä enemmän kyseistä korttia pelaajalla on, enimmillään kuitenkin kolme korttia. Tämän ylittävät kortit ovat arvottomia ja siksi ainoastaan haitallisia pelaajalle.
Äänestysvaiheen lopuksi jokainen pelaaja äänestää pelimerkillä omasta mielestään vahvinta pelaajaa.
Vahvin tuomiolle
Äänestyksen jälkeen pelaaja, joka sai eniten äänestysmerkkejä joutuu tuomittavaksi. Jos hän myöntää olevansa vahvin pelaajista, hän menettää kaksi edessään olevista korteista, mutta hän saa itse valita kortit, jotka menettää. Jos pelaaja taas kieltää olevansa vahvin, asia tarkistetaan paljastamalla aiemmin piilotetut kaksi korttia.
Jos pelaaja paljastuu vahvimmaksi, hän menettää kaksi arvokkainta korttiaan. Toisen pelaajan ollessa äänestettyä pelaajaa vahvempi, saa äänestetty pelaaja valita yhden kortin kierroksen alussa roskakoriin joutuneista korteista itselleen. Tämän jälkeen pisteytystä sekoittavat vielä pienipisteiset ahneuskortit.
Ahneuskortit ovat itsessään pelin heikoin kortti pisteiden kannalta. Äänestyksen jälkeen pelaaja, jolla on eniten ahneuskortteja, saa pakottaa yhden pelaajan antamaan yhden varastuksen kohteena olevan pelaajan päättämän kortin itselleen. Tasatilanteessa edellisen kierroksen heikoin pelaaja päättää, saako kumpikaan pelaajista varastaa.
Äänestyksen jälkeen jokainen pelaaja laskee korteistaan pisteet yhteen ja ottaa vastaavan määrän pistemerkkejä. Näihin pistemerkkeihin liittyy pelin ainoa kritiikin aihe. Pelimerkit ovat varsin saman näköisiä ja pistemerkintä on varsin epäselvä. Varsinkin yhden ja viiden pisteen pelimerkit menevät helposti sekaisin. Asiaa ei helpota ollenkaan, että kaikkien pelimerkkien selkäpuoli on tismalleen samannäköinen.
Pisteenlaskun jälkeen jokainen pelaaja saa itselleen uuden valvojan ja valvojan antaman erityiskyvyn ja peli alkaa uudelleen korttien valitsemisesta. Kolmannen kierroksen jälkeen pelaaja, jolla on eniten pisteitä voittaa pelin.
Vähäeleinen väittelypeli
Overseersia on vaikea arvostella pelinä. Pelimekaniikka ja säännöt ovat varsin toimivat, mutta lopulta itse peliä on varsin vähän. Pelin sääntökirja saa kiitosta selkeydellään. Säännöissä kerrotaan pelin kaikki vaiheet yksityiskohtaisesti, kerrotaan missä pelin vaiheessa minkäkin valvojan kyky toimii ja hankalimpien valvojien kohdalla on jopa hieman tarkennusta kykyjen toiminnasta.
Pelissä kuitenkin on ehdottomasti hauskinta väittely muiden pelaajien kanssa. Varsinkin jos pelaajat huomaavat, ettei mikään estä heitä kertomasta muille pelaajille, mitä kortteja he ovat piilottaneet muilta. Peli on varsin hupaisa, kun neljä pelaajaa väittää omistavansa kaksi korttia, joita pelissä on vain kolme, joista yksi on jo näkyvillä.
Peli on ehdottomasti parhaimmillaan, jos sitä ei ota liian vakavasti ja nauttii muiden pelaajien huijaamisesta ja manipuloinnista. Jos kevyt korttienkeräily ja bluffaaminen kiinnostaa, peli on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Faktat Overseersistä
Suunnittelijat: Guan Chih Huang
Julkaisijat: ThunderGryph Games (2015)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat varsin yksinkertaiset, muutaman hahmon erikoiskyvyt vaativat hieman tarkennusta uusien pelaajien kohdalla. Muuten säännöt ovat selitettävissä muutamassa minuutissa.
Onnen vaikutus: Onnella on pieni vaikutus pelissä. Jos vastustajat onnistuvat nappaamaan kaikki arvokkaat kortit, voi pelissä olla varsin vaikea pärjätä.
Vuorovaikutus: Pelissä ei varsinaisesti muuta olekaan kuin vuorovaikutusta muiden huijaamisen merkeissä.
Teema: Pelin teema voisi hyvin olla mikä tahansa. Ohjekirjassa kerrottu tarina ihmisten luonteenpiirteiden muokkaamisesta on minusta hieman hölmö, mutta pelin kuvitus on varsin hienoa.
Uudelleenpelattavuus: Varsinkin puheliaan peliseuran kanssa peliä jaksaa pelata ajoittain.
Kieliriippuvuus: Ainoastaan hahmojen korteissa on tekstiä. Riittää, että joku pelaajista osaa kertoa hahmojen kyvyt muille pelaajille
Pelaajamäärä: 3–6. Peli toimii varsin hyvin erilaisilla pelaajamäärillä.
Pituus: Noin puoli tuntia. Pelikertojen välillä on hieman eroa, riippuen kuinka paljon pelaajat innostuvat väittelemään käsien vahvuudesta.