Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Oregon

Oregon pääsi ilmestyessään 2007 livahtamaan ihan ohi tutkan. Ohitin sen yksinkertaisena perhepelinä täysin. Tarvittiin sattuman apua: peli-ilta baarissa jonka pelihyllystä Oregon löytyi ja sopiva tilaisuus. Kuinka ollakaan, Oregon osoittautui kerrassaan erinomaiseksi peliksi.

Ei pitäisi kai olla niin yllättynyt. Pelin taustalla on suunnittelijapariskunta Henrik ja Åse Berg, joiden työtä on myös mainio Rattus. Oregonin on alunperin julkaissut tasaisesta laadusta tunnettu Hans im Glück. Pelin on julkaissut suomeksi Lautapelit.fi. Peli on päässyt Vuoden peli -finalistiksi Suomessa ja Norjassa.

Oregonin kansi

Uudisasutusta

Pelaajat ovat uudisasukkaita Oregonissa. Pelin teemalla ei ole mitään merkitystä, se voisi olla oikeastaan mitä tahansa. Oregonia kuitenkin asutetaan pelaamalla laudalle uudisasukkaita ja rakennuksia, kuten kirkkoja, satamia, kauppoja, postitoimistoja, kaivoksia ja rautatieasemia.

Pelaaminen tapahtuu korttien avulla. Kortteja on kahdenlaisia: on rakennuskortteja ja koordinaattikortteja. Koordinaattikorteissa on kuvia, jotka vastaavat laudan vyöhykkeitä. Jos pelaa vaikkapa kotka- ja nuotiokortin, saa pelata uudisasukkaan ruutuun, joka on pystysuunnassa kotkavyöhykkeellä ja vaakasuunnassa nuotiovyöhykkeellä – tai toisin päin, sillä samat koordinaatit kulkevat laudan molemmilla reunoilla.

Jokainen korttipari osoittaa siis kaksi erillistä aluetta pelilaudalla (paitsi jos kortit ovat samanlaisia) ja antaa mukavasti mahdollisuuksia pelaamiseen. Korttijärjestelmä on kätevä, mutta aiheuttaa joillekin pelaajille päänsärkyä, kun korttikäden tarjoamia mahdollisuuksia yrittää kartoittaa.

Rakennuksia pelataan laudalle pelaamalla rakennuskortti ja yksi koordinaattikortti, jolloin saa pelata kortin osoittaman rakennuksen toisen kortin osoittamalle paikalle. Vuoron lopussa saa nostaa kumpaakin lajeja kortteja, kunhan neljän kortin kädessä on vähintään yksi kortti kumpaakin lajia.

Pisteitä!

Uudisasukkaatkin himoitsevat pisteitä. Niitä kertyy pääasiassa sijoittamalla omia uudisasukkaita rakennuksien viereen. Yksinkertaisimmat rakennukset antavat tietyn määrän pisteitä jokaiseen viereiseen kahdeksaan ruutuun. Hiilikaivoksista saa 1–3 pistettä, kultakaivoksista 3–5 pistettä – pieni yllätystekijä muuten avoimeen pisteytykseen siis. Kirkko antaa sitä enemmän pisteitä, mitä enemmän uudisasukkaita sen viereen on pelattu.

Uudisasukkaista voi lisäksi saada pisteitä rakentamalla niistä kolmen nappulan pituisia ketjuja. Lopputuloksena on parhaassa tapauksessa reilusti yli sata pistettä, tosin toisinaan näkee myös huomattavasti vähäpisteisempiä pelejä.

Nelinpeli menossa Lautapelaamaan 2011 -tapahtumassa. Kuva: Mikko Saari
Nelinpeli menossa Lautapelaamaan 2011 -tapahtumassa. Punainen pelaaja voitti. Kuva: Mikko Saari

Taktikoinnin mahdollisuuksia

Oregon on varsin taktinen peli, jossa pitää tarttua tilaisuuksiin. Lisää tilaisuuksia saa jokeri- ja lisävuorolaatoista, jollaiset jokaisella pelaajalla on. Jokerilaatan kääntäminen vastaa minkä tahansa koordinaattikortin pelaamista, lisävuorolaatalla saa pelata samalla vuorolla toisen kerran (mutta nostamatta lisäkortteja).

Näiden laattojen juju on siinä, että sopivilla rakennuksilla ne voi kääntää takaisin auki. Rautatieaseman viereen pelattu uudisasukas kääntää lisävuorolaatan auki ja kauppa kääntää jokerimerkin. Nämä ovat tietysti muuten vähäarvoisimmat laatat.

Ovela pelaaja käyttääkin laatat mahdollisimman monta kertaa ja tienaa siten paljon lisävuoroja ja ylimääräisiä mahdollisuuksia. Koska peli päättyy, kun joltakulta loppuu uudisasukkaat, lisävuoroilla on hyvä varmistaa, että on itse se, joka saa pelata kaikki uudisasukkaansa laudalle – sehän on selvä etu.

Peli menossa. Kuva: Gary James / BGG
Kuva: Gary James / BGG. CC BY-SA 3.0.

Oivallinen peli moneen käyttöön

Oregon on kevyt peli, mutta sellaisena se on erinomainen. Pelin pelaa aika helposti puoleen tuntiin, eikä sen parissa hitaatkaan pelaajat saa tuntia enempää kulumaan. Peli toimii erittäin hyvin kaikilla pelaajamäärillä kahdesta neljään ja toimii hyvin niin leppoisana perhepelinä kuin peliharrastajien superfillerinä.

Oregon on jännittävä ja mielenkiintoinen loppuun asti. Suosittelen lämpimästi moneen käyttöön, etenkin kun Lautapelit.fi:n suomenkielistäkin laitosta on vielä saatavilla.

Cowboy-meeplet auringonlaskussa. Kuva: Mikko Saari
Oregonissa on kauniita auringonlaskuja. Kuva: Mikko Saari

Sadan pelikerran jälkeen

Oregon kuuluu harvalukuiseen joukkoon pelejä, joita olen pelannut yli sata kertaa. Tästä kiitos kuuluu Yucata-nettipalvelulle, jossa yhteen aikaan pelasin peliä paljon. Mukaan on laskettu vain käytännössä reaaliaikaiset pelit, kaikkiaan pelikertoja on jo pitkälle yli 200.

Myös pöydän äärellä Oregonia on tullut pelattua. Kotona sen pariin palataan säännöllisesti, koska peli toimii hyvin kaksinpelinä – mielestäni se on paras niin – ja pelikerhossakin se on usein noukittu Tavernan hyllystä kun on kaivattu vielä illan viimeistä nopeaa peliä.

Oregon on yksinkertaisen toimiva peli. Se on nopea, kaksinpelinä kokeneiden pelaajien kesken vain vartti tai korkeintaan 20 minuuttia, ja pakkaa lyhyeen kestoon mukavasti päätöksentekoa. Luonteeltaan peli on muutenkin melkoinen pikajuoksu: usein ensimmäisenä kaikki uudisasukkaansa pelannut vie voiton, mutta toisinaan peli tarjoilee myös yllätyksiä. Huippuluokan peli!

Faktat Oregonista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Lautapelit.fi, Hans im Glück (2007)

Mutkikkuus: Melko yksinkertainen, mutta rakennusten pisteytys kannattaa opetella huolella.

Onnen vaikutus: Tuuri ja taito sopivasti tasapainossa, kokenut pelaaja voittaa aloittelijat melko varmasti, mutta parin pelin jälkeen tilanne on jo tasaisempi.

Vuorovaikutus: Toisten maille saa tunkea ja muiden peliä on huomioitava, jotta ei häviä uudisasukaskisassa.

Teema: Täysin merkityksetön, mutta harmiton ja toimiva.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä.

Pituus: 30–45 min.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Oregon”

Pakko kompata Mikkoa – Oregon on todellinen yllärihitti myös meillä. Kuten arvostelussa mainitaan, soveltuu nopea ja hyvin skaalautuva peli vaikka minkälaisiin tilanteisiin. Kerrassaan hurmaava tapaus!

Voisko joku selittää Oregonin kirkkojen pisteytyksen mahdollisimman selkeesti. Mikä on esim. maksimipistemäärä mitä pelaaja voi saada per kirkko?
Ei ihan auennut ohjekirjasta, tai en ole täysin varma pelattiinko oikein…

Pietek, erotetaanpa ensin kaksi eri tapausta.

Jos ukko pelataan kirkon viereen, ukko tuottaa yhden pisteen jokaisesta kirkon ympärillä olevasta ukosta, pelattu ukko mukaan lukien. Eli jos tyhjän kirkon viereen aletaan pelaamaan ukkoja, ensimmäinen on yksi piste, toinen kaksi, kolmas kolme, neljäs neljä ja niin edelleen aina kahdeksaan asti.

Jos taas kirkko pelataan ukkojen viereen, lasketaan kuinka monta ukkoa kirkon ympärillä on, ja jokainen näistä ukoista tuottaa sen verran pisteitä.

Näin ollen teoreettinen maksimäärä pisteitä kirkosta on 64, mikäli kirkko pelataan kahdeksan ukon keskelle: 8 x 8 pistettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *