Kategoriat
Peliarvostelut

Onirim

Yksinäinen lautapelaaja on surullinen näky. Tai ainakin ennen oli, nykyään useita elektronisia lautapelejä voi pelata netissä kellon ympäri. Myös perinteisten fyysisten lautapelien joukkoon on ilmestynyt lyhyessä ajassa muutama yksinpeli, josta yksi tunnetuimmista on Onirim.

Onirimissa pelaaja etsii pakoreittiä ulos unilabyrintista keräämällä maagisia ovia. Matkalla kohdataan niin erilaisia huoneita kuin painajaisiakin. Peli eroaa muista yksinpeleistä (kuten Fridaysta) erikoisen teeman lisäksi sillä, että peliä on mahdollisuus pelata myös kahdestaan.

Pelin idea

Onirimin kansiPelissä pyritään pelaamaan käsikortteja riviin, joka edustaa pelaajan etsintää labyrintissa. Kortteja saa pelata rivin jatkoksi vapaasti, kunhan sama symboli ei toistu kahta kertaa peräkkäin. Näin ollen kuusymbolikortin jatkoksi ei saa laittaa uutta kuukorttia.

Kun pelaaja laittaa kolmannen peräkkäisen samanvärisen kortin riviin, hän saa korttien väriä vastaavan oven. Oven voi myös saada, jos se nousee pakasta ja pelaajalla on väriä vastaava avainkortti. Jotta pelaaja voittaa, hänen on kerättävä kaikki 8 ovea, kaksi jokaisesta 4 väristä.

Peliä mutkistavat pakasta nousevat painajaiskortit. Painajaisen noustessa pelaaja saa valita, minkä ikävän vaikutuksen saa päällensä – vaihtoehtoja on useita. Pelaaja voi esimerkiksi pelata riskittömästi ja poistaa avain- tai ovikortin, tai pelata riskillä ja poistaa 5 korttia nostopakasta.

Silmitöntä sekoittamista

Onirimin kortitOnirim on kevyt peli. Eteen tulevat valinnat ovat selkeitä tai niin tuuripitoisia, että miettimiseen ei kulu juuri aikaa. Lautapelin sijaan pelaaminen muistuttaa pasianssin tapaisia ajantappopelejä.

Peruspeliä ei jaksaisi kauaa pelailla, joten onneksi mukana on 3 lisäosaa, joita voi yhdistellä peruspelin kanssa vapaasti. Tiivistettynä jokainen lisäosa tarjoaa pelaajalle kortteja, jotka lisäävät ongelmia ja vaikeuttavat peliä ja kortteja, joilla voi puolustautua uusia haasteita vastaan. Ongelmat eivät ole edelleenkään kovin monimutkaisia, mutta antavat lisää syvyyttä yksinkertaiseen peliin.

Onirimissa on todella paljon sekoitettavaa. Aina kun pelaaja saa väärässä tilanteessa painajais- tai ovikortin, ne sekoitetaan takaisin pakkaan. Kun pelaaja saa riviin 3 samaa väriä ja etsii väriä vastaavan oven, pakka sekoitetaan. Jopa useimmat pakanrakennuspelit kalpenevat sekoitusvertailussa ja parhaimmillaan puolet peliajasta kuluu kortteja sekoittaen.

Unenomaista ajantappoa

Onirim on kaksinpelinä yhteistyöpeli eli pelaajat pyrkivät voittamaan pelin yhdessä. Pelaajien välisen keskustelun määrästä annetaan eri ehdotuksia täydellisestä hiljaisuudesta täysin avoimeen peliin, mutta ilman minkäänlaista puhetta pelaaminen on melkoista pasianssia. Kaksinpelinä Onirim hieman helpottuu, sillä pelaajilla on käsikorttien lisäksi yhteinen pakka, jonka välillä kortteja voi vaihdella. Vaikka molempien pelaajien on kerättävä 4 eriväristä ovikorttia, yhteinen pakka helpottaa käsikorttien järjestelyä.

Onirim on peli, jota läiskitään aikaa tappaakseen. Pasianssin korvaajana peli onkin parhaimmillaan, sillä se tarjoaa muutamia kevyitä valintoja, joiden vuoksi päätään ei kuitenkaan tarvitse suuresti vaivata.

Olen varma, että peli toimisi huomattavasti paremmin digitaalisessa muodossa. Tällöin jatkuva sekoittaminen ei veisi tuhottomasti aikaa ja yhden pelin pelaisi alle 10 minuuttiin. Mutta jos kaipaa yksinpeliä fyysisessä muodossa, kokeilisin ensin Fridayta, joka tarjoaa hieman enemmän haasteita ja lautapelimäisemmän yksinpelikokemuksen.

Faktat Onirimista

Suunnittelija:

Julkaisija: Z-Man Games (2010)

Mutkikkuus: Hyvin simppelit säännöt. Lisäosat lisäävät mutkikkuutta hieman, mutta niidenkin kanssa peli on helppo pelata.

Onnen vaikutus: Pelin vaikeustasoon ja lopputulokseen korttien oikea järjestys vaikuttaa, vaikka peliään voi myös osittain hallita.

Vuorovaikutus: Kaksinpelissä keskustelua löytyy, jos pelaajat niin päättävät.

Teema: Unenomainen. Kuvitus on omalla persoonallisella tavallaan hellyttävä.

Uudelleenpelattavuus: Peruspeli on liiankin yksinkertainen, mutta lisäosat tuovat vaihtelua. Lisäksi jokaisessa lisäosassa on kaksi vaikeusastetta.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 1–2

Pituus: 20–30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *