Bändin kiertueen suunnittelu on melkoinen logistinen haaste: keikkoja pitäisi saada buukattua riittävä määrä jokseenkin järkevän reitin varrelle. Tätä ongelmaa lähtee mallintamaan On Tour, mutta kovin syvällisestä simulaatiosta ei tällä kertaa ole kyse: On Tour on kepeä kupongintäyttöpeli.
Pelin suunnittelija ja julkaisija Chad DeShon pyörittää luksuslautapelipöytiä valmistavaa BoardGameTables.comia. Tämän tiedon valossa ei ole yllättävää, että On Tourin toteutus on melkoista luksusta. Peli majailee huomattavasti suuremmasta laatikossa kuin mitä tarpeen olisi ja kaikki komponentit ovat viimeisen päälle: pelilaudat on viimeistelty huolella, nopat ovat vauvan nyrkin kokoiset ja kortit isokokoisia. Vaan kuinka se toimii kaiken koristelun alla?
Numeroi osavaltiot
Peliä pelataan Yhdysvaltojen kartalla, johon on merkitty suurin osa osavaltioista. Joka kierros osavaltioihin merkitään numeroita 1–100 ja tavoitteena on saada pelin aikana muodostettua mahdollisimman pitkä reitti, joka kulkee osavaltiosta toiseen niin että numerot etenevät kasvavassa järjestyksessä.
Numerointi tapahtuu heittämällä kahta kymmensivuista noppaa. Näin saadaan kaksi numeroa: esimerkiksi nopista 4 ja 8 muodostuu 48 ja 84. Tarjolla on aina kolme korttia, jotka kertovat, minne numerot saa sijoittaa. Kortissa on kuvattuna alue (pohjoinen, etelä, länsi, keskialue tai itä) ja yksi osavaltio tältä alueelta. Valitsemalla kortin saa numeroida minkä tahansa osavaltion, joka kortin alueelle osuu, mutta jos numeroi nimenomaan kortissa mainitun osavaltion, numeron saa ympyröidä, mikä tietää lisäpistettä.
Jos käy niin, että molempiin noppiin tulee sama numero, saa johonkin osavaltioon sijoittaa tähden, joka on jokerimerkki. Jokerin pääsee tekemään myös silloin, jos jokaisessa kolmessa kortissa on sama alue. Jos taas ei pysty numeroimaan mitään ruutua – tämä on lähinnä loppupelin ongelma – joutuu rastittamaan jonkun osavaltion kokonaan pois pelistä.
Joka kierros kaikki pelaajat käyttävät samaa korttivalikoimaa ja samoja nopanheittoja. Peliä jatketaan, kunnes koko Yhdysvallat on peitetty numeroihin. Siihen menee noin 15–20 minuuttia. Sitten vain katsotaan, kuka saa pisimmän kiertueen aikaiseksi. Jokainen vierailtu osavaltio on yksi piste, jokainen ympyröity osavaltio reitin varrella on lisäpiste.
Yksinkertaista, mutta vaikeaa
On Tour on säännöiltään hyvin yksinkertainen peli – yllä on oikeastaan kerrottu jokseenkin kaikki säännöt. Pelaaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja laajan kiertueen sommitteleminen kartalle on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Noppa syöttää sellaisia lukuja kuin syöttää ja kortit rajoittavat sitä, minne numerot saa pelata. Järjestely, jossa kortti kattaa ison alueen maasta ja antaa bonuksen, jos osavaltiokin osuu kohdalleen, on hyvä, mutta toisinaan käy silti niin, että nopista tulisi toivottu numero, mutta kortit eivät salli pelata sitä oikeaan osavaltioon.
On Tour onnistuu siis kupongintäyttöpelien perusjutussa: tehtävä on yhtä aikaa yksinkertainen ja vaikea ja kun peli on ohi, jää halu kokeilla uudestaan, josko seuraavalla yrityksellä onnistuisi paremmin. Koukuttavuus on kunnossa.
Pelimekaniikka pitää kaikki pelaajat koko ajan mukana pelissä. Peli toimii siis aivan yhtä hyvin kaikilla pelaajamäärillä. Yhdellä paketilla voi pelata 1–4 pelaajaa, mutta laatikkoon mahtuu helposti vaikka kahdeksan lisälautaa, jolloin peliin sopiikin 12 pelaajaa. Lisälautoja voi ostaa erikseen, mutta lisäkarttoja voi myös tehdä itse, julkaisijan sivuilta ja BGG:stä löytyy tulostettava versio.
Mainio kupongintäyttöpeli
Omat tunteeni On Touria kohtaan ovat hivenen ristiriitaiset. En ole suuri kupongintäyttöpelien ystävä, mutta tämä toimii kyllä genressään ihan mukavasti. Boksi tuntuu aivan liian isolta näin pienelle fillerille, mutta toisaalta – ovathan pelin komponentit huomiota herättävän tyylikkäät ja tieto siitä, että boksiin mahtuu jopa kahdeksan lisälautaa perustelee kyllä ylikokoisia laatikkoa.
Omaan kokoelmaani On Tour ei kuitenkaan jää. Laatikko on siihen aivan liian iso. Oman kokoelmani kupongintäyttöpelit ovat pieniä fillereitä, kuten Qwixx ja Twenty One. Niin hauskaa kuin kiertueiden suunnittelu onkin, majatalossa ei ole sille sijaa. Innokkaampien kupongintäyttöpelien fanien kannattaa On Tour kuitenkin tsekata, etenkin jos mielenkiinto kohdistuu nimenomaan tällaisiin vähän temaattisempiin peleihin – onhan tämäkin toki pelkkää numeroiden pyörittelyä, mutta komponentit tuovat silti temaattista tuntua mukavasti.
Ongelmaksi muodostuu vain saatavuus. Tietääkseni On Touria ei näin Kickstarter-kampanjan jälkeen saa muualta kuin suoraan julkaisijalta BoardGameTables.comilta. Postikuluineen pelille tulee hintaa 43 dollaria ja verot päälle, kun toimitus tulee ilmeisesti Yhdysvalloista. Peli ei siis ole ihan edullisin tai helpoin hankittava. Se on harmi, koska olen varma, että peli löytäisi paljon ystäviä myös Suomesta.
Faktat On Tourista
Suunnittelija: Chad DeShon
Julkaisija: BoardGameTables.com (2019)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja ne on helppo opettaa kenelle tahansa. Kannatta sitten sanoa pelaajille suoraan, että peliä ei luultavasti ensimmäisellä kerralla tajua, toisella yrityksellä reitin rakentumisen ymmärtää jo paremmin. Ihan pienimpien lasten kanssa pelattavaksi perhepeliksi en On Touria tarjoaisi, sen verran hankalaa reitinrakennus on hahmottaa, isompien koululaisten kanssa tätä voisi jo hyvin pelata.
Onnen vaikutus: Tuuria on sen verran paljon, että häviöistään pääsee tarvittaessa syyttämään huonoa noppatuuria, mutta paljon on myös siitä kiinni, että osaa asetella tulokset järkevällä tavalla. Lopullinen onnistumisen taso riippuu kuitenkin asioista, joita ei voi valintoja tehdessään vielä tietää, joten lopulta tuuri ratkaisee.
Vuorovaikutus: On Tour on puhdas pasianssi, pelaajilla ei ole minkäänlaista vuorovaikutusta keskenään.
Teema: Komea ulkoasu auttaa hyvin unohtamaan sen, että On Tour on pohjimmiltaan täysin abstraktia numeroidenpyörittelyä.
Uudelleenpelattavuus: Koukuttavuus toimii, peli on sen verran vaikea että halu yrittää uudestaan syttyy melko suurella varmuudella.
Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole laisinkaan merkittävää tekstiä.
Pelaajamäärä: 1–4, lisälautojen tai tulostettujen karttojen kanssa teoriassa rajaton.
Pituus: 15–20 minuuttia.