Kategoriat
Peliarvostelut

Nox

Nox on aloittelevan pelisuunnittelijan Steffen Brücknerin kolmas julkaistu peli. Kyseessä on kevyt abstrakti korttipeli, joka on häiritsevän kaoottinen, mutta tarjoaa viihdykettä kiusantekoon mieltyneille pelaajille.

Pelin kulku

Noxin kansiPelissä on 90 korttia, joiden arvo vaihtelee välillä 1–15. Jokaista numeroa on pakassa kuusi kappaletta. Kortit on jaettu kolmeen eri väriin siten, että kaikki saman numeron kortit ovat samanvärisiä. Esimerkiksi kaikki ykköset ovat sinisiä, kaikki kakkoset vihreitä ja kaikki kolmoset punaisia.

Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Kaikille pelaajille jaetaan alussa kolme korttia. Aina pelattuaan kortin pelaaja ottaa pakasta uuden kortin tilalle. Kortin voi pelata joko itselleen tai jollekin toiselle pelaajalle. Vaihtoehtoina on pelata kortti omaksi pinokseen tai asettaa se samanvärisen aiemmin pelatun kortin päälle, jolloin uusi kortti kumoaa vanhan. Pelaajalla ei voi koskaan olla kahta samanarvoista korttia edessään pöydässä. Kaksi samanarvoista pinoa pelaajan edessä yhdistyvät välittömästi yhdeksi pinoksi.

Pelikierros päättyy, kun jollakin pelaajalla on edessään kuusi korttipinoa, tai kun nostopakka on pelattu loppuun. Jokainen pelaaja saa pisteitä kaikkien pinojensa päällimmäisistä korteista. Siinä tapauksessa, että pelaajalla ei ole edessään kaikkia kolmea väriä, hän jää kuitenkin kokonaan ilman pisteitä. Kierroksia pelataan siihen saakka, että joku pelaajista saavuttaa 150 pistettä.

Tuuripitoista ja kaoottista

Taktisten mahdollisuuksien kannalta arvioituna Nox ei ole kovinkaan onnistunut peli. Omaa seuraavaa vuoroa on vaikea suunnitella, koska tilanne pöydässä voi mennä täysin uusiksi kierroksen aikana. Korttien vähäinen määrä kädessä hankaloittaa suunnittelua entisestään. Usein järkeviä toimintavaihtoehtoja ei ole yhtä enempää.

Tylyä pelissä on se, että oikein huonon tuurin osuessa kohdalle pelaaja ei edes saa käteensä kaikkia kolmea väriä pelin aikana. Siinä tapauksessa on mahdotonta saada pisteitä kierrokselta. Lisäksi saavutettu hyvä asema voi romahtaa hetkessä, jos muut pelaajat liittoutuvat torpedoimaan johdossa olevaa pelaajaa.

Jos kierros venyy pitkäksi, taktiikan merkitys kasvaa. Siinä vaiheessa hyötyvät pelaajat, jotka ovat painaneet mieleensä mitä numeroita on pelattu paljon ja mitä pakassa vielä on jäljellä.

Noxin kortit. Kuva: HUCH & Friends
Kuva: HUCH & Friends

Hyviä puoliakin löytyy

Taktisen puolen keveydestä ja onnen suuresta vaikutuksesta huolimatta Nox ei ole täysin kelvoton peli. Sen hyviksi puoliksi voi laskea ainakin edullisen hinnan ja korttien hienon kuvituksen.

Voimakkaan vuorovaikutuksen korttipeleihin mieltyneet pelaajat voivat saada pelistä yllättävän paljon hupia. Oma peliporukkani havaitsi pelin puutteet välittömästi, mutta silti peli on päätynyt pöytään useamman kerran. Noxin parissa voi olla hauskaa, jos pelin heikkouksiin suhtautuu armollisesti. Jotain viehättävää pelin kiusantekoon perustuvassa luonteessa on.

Faktat Noxista

Suunnittelija:

Julkaisija: HUCH! & Friends (2012)

Mutkikkuus:  Peli on todella nopea opettaa ja omaksua. Muistettavia sääntöjä on vain muutamia.

Onnen vaikutus: Melko suuri.

Vuorovaikutus:  Peli on kaoottisuuteen saakka interaktiivista. Tämä on sekä pelin vahvuus että sen heikkous.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus:  Pelin taktinen keveys alkaa varmasti kyllästyttää usein pelattaessa.

Kieliriippuvuus:  Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6. Kaksinpeli tuskin toimii kovin hyvin.

Pelin kesto: Kesto riippuu valitusta voittopistemäärästä. Säännöissä ilmoitetulla 150 pisteen rajalla noin 30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *