Kategoriat
Peliarvostelut

Next Station: London

Piirrä oma versiosi Lontoon metrosta. Next Station: Londonissa on vartin peliksi paljon sisältöä ja se näyttää poikkeuksellisen hyvältä kynä- ja paperipeliksi.

Lontoon ruuhkainen metro kaipaa päivitystä. Turistien pitää päästä nähvävyyksille, työntekijöiden toiselle puolelle Thamesia ja asukkaiden naapurustosta toiseen helposti ja tehokkaasti. Sinun pitää siis optimoida metrolinjat noudattaen kaupungin määräyksiä.

Next Station: Londonin kansi

Temaattista kupongintäyttöä

Next Station: London on kupongintäyttöä parhaimmillaan. Se täyttää kaikki oman ekologisen lokeronsa vaatimukset. Peli on nopea, helppo opettaa, riittävän monipuolinen ja vaihteleva, jotta sillä on uudelleenpelattavuutta. Lisäksi peli on kaunis ja parhaat metroverkot näyttävät ihan oikeasti metrokartoilta.

Kupongintäytöt ovat usein täysin abstrakteja (Qwixx, Qwinto, Ganz schön clever, Second Chance, Träxx, Twenty One). Vähän temaattisempia ovat Next Station: Londonin edeltäjät rautatiepelit 30 Rails ja Railroad Ink.

Next Station lisää tähän värit, kartan läpi mutkittelee Thames-joki ja alue on jaettu kaupunginosiin. Teeman mukaisesti monen linjan risteysasemat ovat arvokkaampia kuten myös nähtävyydet. Ja graafinen ilmehän on kuin ilmetty esikuvansa, eli pelin tekijät ovat ”tuubinsa” tutkineet.

Teemasta on siis saatu paljon irti, samaan tapaan kuin ja Welcome To -peleissä tai Trails of Tucanassa, jotka pitivät tähän asti meidän listallamme temaattisten kuponkipelien kärkeä.

Pelin sisältö: kortit, kynät ja kupongit.
Next Station: Londonin sisältö: vasemmalla kortit, jotka kertovat käytettävät symbolit, keskellä minilisäosat ja oikealla kupongit. Kuva: Tapani Aulu

Ei tyhjäkäyntiä

Täytetty kuponki
122 pisteen suoritus on jo kelpo onnistuminen. Kuva: Tapani Aulu

Next Station: Londonissa on neljä eri väristä kynää ja jokainen pelaaja pelaa vuorollaan eri väristä reittiä. Reitti aloitetaan kyseisen värin aloitusasemalta, josta voi jatkaa mihin tahansa suuntaan pakasta käännetyn kortin mukaiselle asemalle. Rataa voi aina jatkaa kummasta tahansa päästä ja yhdellä kortilla reitin voi myös haarauttaa. Kutakin reittiä piirretään 5–11 linkin verran riippuen siitä missä vaiheessa pakasta nousee viides punainen kortti.

Reitin piirtämiseen on rajoituksia: linjat eivät saa kulkea toistensa yli, reittiä voi jatkaa vain kortin mukaiseen asemaan, samaan asemaan ei voi mennä kahdesti samalla linjalla ja niin edelleen. Mutta rajoitusten mukaan on yleensä mahdollista toimia, joten vain kerran-pari pelissä pitää tai haluaa jättää piirtämättä. Lähes aina on siis mielekkäitä valintoja ja kierrokset ovat salamannopeita kun kaikki pelaavat yhtä aikaa. Tyhjäkäyntiä ei siis tule nimeksikään.

Suunnittelua vai reagointia?

Next Station: London on enemmän taktikkaa, mutta myös strategisesti voi ja pitääkin suunnitella. Monen linjan yhdistäminen samoihin asemiin ja etenkin nähtävyyksiin vaatii suunnittelua etukäteen.

Pelissä on kaksi minilisäosaa, jotka voivat muuttaa strategiaa. Toiset kortit tuovat peliin tavoitteita, kuten ”kulje Thamesin ali 6 kertaa” tai ”käy kaikissa kaupunginosissa”. Luonnollisesti näiden saavuttaminen edellyttää kokonaisstrategian mukaan pelaamista.

Toinen minilisäosa tuo erityisominaisuuksia eri väreille. Lisäosat lisäävät uudelleenpelattavuutta muuttamatta peliä liikaa. Nämä voi hyvin ottaa tai jättää oman maun ja peliseuran mukaan.

Peliseurasta puheen ollen, pelissä ei ole lainkaan interaktiota toisten pelaajien kanssa. Klassiseen kupongintäyttötyyliin Next Station: London on 100 % moninpelipasianssi. Kaikki tekevät omia linjojaan yhtä aikaa, mutta täysin erikseen. Peli on boksissa rajattu neljään pelaajaa, mutta mikään ei estä pelaamista useammalla pelaajalla ottamalla lisää kynäsettejä peliin tai pelaamalla vuorotellen samoilla kynillä (toki lisää pikkuisen kestoa jos ”lainataan” kynää toiselle vuorolla). Meillä pelikerhossa on pelattu kuudella ja ihan hyvin voi pelata useammallakin, oikeastaan niin monella kuin pöytään mahtuu.

Kupongintäytöt nopilla tai korteilla ovat tuttu ja toimiva peligenre moneen käyttöön. Jos genre on jo kauttaaltaan koluttu, ei Next Station välttämättä tarjoa juuri uutta. Meillä se kuitenkin kiilaa lajityyppinsä kärkeen temaattisuudellaan ja pelikokemuksellaan.

Kolme täytettyä kuponkia.
Kolme eri tulkintaa kaupungin metroverkoista. Vaikka kaikki käyttävät samoja kortinnostoja, kuponkeihin tulee väkisinkin vaihtelua, kun pelaajat käyttävät samat kortit eri väreille. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Next Station: Londonista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2022), Blue Orange (2022)

Mutkikkuus: Opettaa ja oppii muutamassa minuutissa. Tarpeeksi mutkikkuutta, että voi rakentaa strategiaa.

Onnen vaikutus: Korttien noston järjestys tuo satunnaisuutta, mikä edellyttää tuurinhallintaa

Vuorovaikutus: Ei lainkaan vuorovaikutusta.

Teema: Kupongintäyttöpelien temaattinen kuningas.

Uudelleenpelattavuus: Peli on aina tarpeeksi erilainen, eikä sitä voit ratkaista.

Kieliriippuvuus: Ei sisällä tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–4 (lisäkynillä kuinka monta vain).

Pituus: 15 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *