Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Mysterium

Meedioiden tehtävänä on selvittää, kuka murhasi kartanon miespalvelijan 30 vuotta sitten. Miespalvelijan kummitus yrittää viestiä ratkaisun rajan takaa. Mysterium on yhteistyöpeli, jossa ajatustenlukutaidosta ja näkyjentulkintakyvyistä on hyötyä.

Mysterium on yhteistyöpeli, joka sijoittuu kummituskartanoon. Eletään vuotta 1922. Kartanoa riivaa kummitus – miespalvelija, joka kuoli noin 30 vuotta aikaisemmin. Kuolemaa pidetään tapaturmaisena, mutta pelaajien tavoitteena on selvittää totuus ja suoda rauha palvelijan sielulle.

Mahdollisia syyllisiä, rikospaikkoja ja murha-aseita on kutakin 18 kappaletta; yhdessä pelissä niistä on käytössä 4–9 pelaajamäärästä ja vaikeusasteesta riippuen. Kummituksen käyttämiä Dixit-tyyppisiä näkykortteja on 84.

Pelin kulku

Mysteriumin kansiPeli on tarkoitettu 2–7 pelaajalle; perussäännöt on tarkoitettu 4–7 pelaajan peliin ja 2–3 pelaajalle on omat erikoissääntönsä. Yksi pelaajista pelaa kummituksen roolissa ja muut pelaavat meedioina. Meediot osallistuvat spiritistiseen istuntoon eli seanssiin ja heillä on seitsemän tuntia (pelivuoroa) aikaa ratkaista murhamysteeri.

Jokaisen meedion tarkoituksena on selvittää oma epäillyn, rikospaikan ja murha-aseen yhdistelmä kummituksen antamien näkyjen avulla. Jos kaikki meediot onnistuvat tehtävässään seitsemässä tunnissa, kummitus antaa meedioille kuolemastaan viimeiset näyt, jotka oikein tulkittuaan pelaajat voittavat pelin. Pelaajat puolestaan häviävät, jos kummituksen kuolemaan viittaavat näyt tulkitaan väärin tai jos joku pelaajista ei saa omaa mysteeriään ratkaistua seitsemän tunnin aikana.

Omien korttien selvittämistä

Pelin ensimmäisessä vaiheessa meediot yrittävät arvata kummituksen heille arpoman henkilö-paikka-esine–korttiryhmän. Jokainen pelaaja aloittaa henkilön selvittämisestä ja siinä onnistuttuaan siirtyy paikkaan ja lopuksi esineeseen. Kunkin korttityypin selvittäminen tapahtuu samalla tavalla: kummitus antaa meedioille vihjeitä kädessään olevilla näkykorteilla.

Jokaisella vuorolla kummituksen täytyy antaa jokaiselle meediolle vähintään yksi näkykortti. Meediot saavat yhdessä keskustella kaikkien pelaajien saamista näkykorteista ja miettiä mihin henkilöön (tai paikkaan tai esineeseen) kummitus näillä viittasi. Kun kaikki meediot ovat saaneet kortteja pelivuorolla, kahden minuutin tiimalasi käännetään ja tämän aikana meedioiden on tehtävä tulkinta näystään: jokainen meedio merkitsee oman vastauksensa merkillään ja toisten meedioiden vastausten oikeellisuutta voi arvata toisilla merkeillä.

Kun tiimalasin aika on kulunut loppuun, kummitus kertoo mitkä vastauksista olivat oikein ja mitkä väärin. Oikein vastanneet saavat edetä seuraavalla kierroksella seuraavan kortin arvaamiseen, väärin vastanneet jatkavat saman kortin arvaamista, kunnes arvaavat oikein. Meediot, jotka arvasivat toisten pelaajien vastausten oikeellisuuden oikein, etenevät selvänäköisyysmittarissa, mikä auttaa pelin toisen vaiheen mysteerin ratkaisussa.

Meedioilla on seitsemän pelivuoroa aikaa arvata henkilö-paikka-esine-korttiryhmänsä ja kukin etuajassa suoriutunut meedio palkitaan selvänäköisyysmittarissa etenemisellä. Jos jollakulla on vielä jokin korteistaan arvaamatta seitsemännen pelivuoron jälkeen, kaikki pelaajat häviävät pelin.

Mysterium. Kuva: Lautapelit.fi
Kuva: Libellud

Syyllisen tunnistaminen

Pelin toiseen vaiheeseen edetään, jos kaikki meediot ovat tunnistaneet oman henkilö-paikka-esine-korttiryhmänsä viimeistään seitsemännellä pelivuorolla. Toisessa vaiheessa meediot asettavat omat korttiryhmänsä esille ja kummitus valitsee näistä yhden syyllisen ryhmäksi (syyllinen, rikospaikka ja murha-ase).

Kummitus valitsee kädessään olevista näkykorteista kolme yhteiseksi näyksi kaikille meedioille: yhden valituista korteista pitää viitata syylliseen, yhden rikospaikkaan ja yhden murha-aseeseen. Selvänäköisyysmittarissa etenemisen perusteella kukin meedio saa nähdä näkykorteista ensimmäisen, kaksi ensimmäistä tai kaikki kolme. Tällä kierroksella meediot eivät saa neuvotella keskenään, vaan tekevät oman tulkintansa salassa.

Meedioiden epäilyt paljastetaan, kun kaikki ovat vastanneet. Jos joku korttiryhmistä saa eniten ääniä, se on meedioiden yhteinen tulkinta näyistä. Tasapelitilanteen ratkaisee pisimmälle selvänäköisyysmittarissa edennyt pelaaja. Jos meedioiden yhteinen tulkinta vastaa kummituksen valitsemaa korttiryhmää, kaikki pelaajat voittavat pelin; jos ei, niin kaikki häviävät.

Kahdella ja kolmella pelaajalla on käytössä seuraavat erikoissäännöt: Meediopelaajat ohjailevat kahta meediota eikä selvänäköisyysmittaria käytetä. Toisen vaiheen epäiltyjen rivissä on neljä korttiryhmää, vaikka pelaajia olisikin vain kaksi. Kummitus esittää yhteisen näyn kaikki kolme korttia kaikille meedioille. Kolmella pelaajalla meediot saavat neuvotella syyllisestä, mutta heidän täytyy olla yksimielisiä ratkaisustaan.

Yksi pelin henkilöistä. Kuvitus on yksityiskohtaista ja näyttävää. Kuva: Libellud
Yksi pelin henkilöistä. Kuvitus on yksityiskohtaista ja näyttävää. Kuva: Libellud

Mukava kevyt mysteeri

Mysterium on mukava partypeli, joka sopii kevyttä mysteeriä etsiville. Näkykortit tuovat heti mieleen Dixitin ja toisen pelaajan ajatusten lukeminen on yhteinen elementti molemmissa peleissä. Pelikokemuksen mieluisuus riippuu varmastikin hyvin paljon peliporukasta. Jos jotakuta ei kummituksen ajatustenluku kiinnosta, se kostautunee koko porukalle.

Parhaat puolensa Mysterium näyttää suuressa peliporukassa: suuri määrä vaihtoehtoja henkilöissä, paikoissa ja esineissä tuo mukavasti haastetta ja meedioiden välinen kiistely näkyjen tulkinnoista on antoisaa. Vastaavasti kaksinpeli jää kovin mekaaniseksi – toimii, mutta ei sitä kovin hauskaksi voi kutsua.

Mysterium perustuu puolalaiseen Tajemnicze Domostwo -peliin. Ulkoasua on hiottu mielestäni parempaan suuntaan ja kummituksen näkösuoja, johon kiinnitetään kunkin meedion korttiryhmän ratkaisu, on nerokkaan yksinkertainen. Alkuperäinen versio ei myöskään sisältänyt selvänäköisyysmittaria tai toisten vastausten oikeellisuuden arviointia. Nämä tuovat mielenkiintoisen lisän peliin, mutta alkuperäisten sääntöjen noudattaminen onnistuu myös uudella versiolla.

Peliajaksi on laatikon kyljessä ilmoitettu 42 minuuttia ja käytetty tarkkuus kummastuttaa. Uusilla kummituksilla riittää näkykorteissa ihmettelemistä, joten peliaika venähtää helposti yli tuntiin varsinkin suuremmilla pelaajamäärillä. Kahden pelaajan peli kestää puolisen tuntia. Tajemnicze Domostwon peliajaksi on ilmoitettu 30–60 minuuttia, joka osunee useimmiten oikeaan. Ylimääräistä odotteluaikaa pelissä ei juurikaan ole, koska kaikki meediopelaajat voivat tulkita toistenkin saamia näkykortteja odotellessaan omia korttejaan.

Näkykorttien pakka vaikuttaa isolta, mutta varsinkin seitsemän pelaajan pelissä pakka kuluu nopeasti. Samalla porukalla pelatessa vihjeet voivat ajan mittaan käydä liiankin tutuiksi. Kummituspelaajalla on kuitenkin vain seitsemän korttia kerrallaan kädessä, joten samoja vihjeitä ei pääse liian usein antamaan.

Mahdollinen tapahtumapaikka. Kuva: Libellud
Mahdollinen tapahtumapaikka. Kuva: Libellud

Mysterium: Hidden Signs

Mysterium: Hidden Signsin kansiMikko Saari: Jos tuntuu, että Mysteriumista alkaa sisältö loppua ja samat jutut kiertävät uudestaan ja uudestaan, lisäosa Hidden Signs auttaa.

Kapeasta paketista löytyy 42 uutta näkykorttia, jotka ovat tyyliltään peruspelille uskollisia. Nämä kasvattavat näkykorttien pakkaa mukavasti.

Lisäksi paketti sisältää kuusi uutta epäiltyä, paikkaa ja esinettä. Ensimmäinen painos sisältää lisäksi muutaman promokortin, eli yhden esineen, paikan ja epäillyn lisää.

Mitään uusia sääntöjä Hidden Signs ei peliin tuo, eli se on yksinkertainen ”lisää samaa”-paketti. Jos pidät Mysteriumista ja ennen kaikkea pelaat peliä säännöllisesti, lisäosa on liki pakollinen hankinta. Etenkin uudet näkykortit ovat paikallaan. Jos peliä pelaa harvakseltaan, lisäosalle on vähemmän tarvetta, eikä se erityisemmin auta tekemään pelistä houkuttelevampaa.

Faktat Mysteriumista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Lautapelit.fi, Libellud (2015)

Mutkikkuus: Sääntökirja ei ole aivan täydellinen, mutta kun pelin opettelee huolella, se ei ole järin tuskallinen opetettava.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole suurempia tuurielementtejä, enemmän on kyse siitä, miten hyvin meediot onnistuvat lukemaan kummituksen ajatuksia – ja se on toki jossain määrin kaoottinen prosessi.

Vuorovaikutus: Yhteistyöpeli, jossa jokaisen on pohdittava omat ratkaisunsa kummituksen näkyihin, eikä yksittäinen pelaaja voi pomottaa kaikkia muita.

Teema: Meedioteema toimii hienosti ja pelin kuvitus on erittäin näyttävää ja tunnelmallista.

Uudelleenpelattavuus: Samalla porukalla pelattaessa samat vihjeet voivat kiertää, mutta uuden pelaajan saaminen mukaan virkistää peliä.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–7, parhaimmillaan 4–7 pelaajalla, kaksinpelinä ei oikein mistään kotoisin.

Pituus: 30–60 minuuttia, aloittelevien kummitusten kanssa pidempäänkin.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

8 vastausta aiheeseen “Mysterium”

Ei tuo 42 mitenkään kummallista ole: sehän on vastaus aivan kaikkeen :)

42 on tosiaan vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen (Linnunradan käsikirja liftareille). Tuo sama pelinkesto on Mysteriumin ukrainalaisen version Містеріум:n kyljessä.

En tiedä liekko sattumaa, mutta lautapeleillä on lätkäisty pakettiin 42 euron suuruinen hintalappu…

Peli oli sekava ja ohjeet puuttelliset. Laatu ei vastannut hintaa. Missä pelilauta? Sitä tarvittaisiin selkeyttämään tätä sekavaa peliä.

Pelin lopputulos vaikuttaa olevan pelinohjaajan (kummituksen) mielivaltainen päätös, eikä pelin loppuun saattaminen täten tunnu palkitsevalta. Pelille löytyy varmasti oma kohderyhmänsä, mutta suosittelen harkitsemaan peliä ja pyytämään neuvoa kokeneemmalta pelaajalta.

Ohjeiden läpikäynti ja sääntöjen opettelu vie tunteja, eikä ohjekirjasen läpi luettuaankaan ole varma osaako peliä vielä pelata.

Samaa mieltä tuon ohjekirjan epäselvyydestä. Ohjeet kannattaa käydä läpi myös netistä hyvissä ajoin ennen pelin aloittamista.

Olen pelannut peliä sekä kummituksena että meediona useaan otteeseen erilaisilla kokoonpanoilla, ja pidin kyllä itse teemasta ja toteutuksesta. Peli toimii hyvin isollakin joukolla, tosin kummituksen osa on yksinäinen verrattuna meedioiden yhteistyökuvioihin. Kolminpeli oli melko puuduttava, sitä en suosittele.

Komppaan aikaisempia. Ohjekirja aiheuttaa kylmää hikeä ja kokeneissa pelaajissa turhautumisen huokailuja. Jos et ole ennen pelannut peliä niin lue mitkä tahansa muut ohjeet. Yksinkertainen peli sitten loppujen lopuksi.

Kummituksen paikka on introvertille. Kummitus istuu käytännössä koko pelin ajan hiljaa.

Peli on lähes täysin pahvinen. Suhteessa laatuun tuntuu hinta olevan melko korkea. Vain ajan kysymys ennenkuin ensimmäiset pahvinpalaset ovat taittuneet/hajonneet/kadonneet.

Ihan hauska peli muutaman kierroksen ajan mutta ei mene omalle hankintalistalle.

Minulle tämä peli on uponnut todella hyvin. Pelin pariin on suostunut laidasta laitaan erilaisia ihmisiä. Nuorista vanhoihin ja peli-intoilijoista ihmisiin jotka ei lautapelejä juuri pelaa.
Kieltämättä Mysteriumin kaikki kortit alkaa tylsistyttämään parin kymmenen pelin jälkeen, varsinkin jos pelaa aina samalla peliporukalla. Minulla on kaikki dixitin lisärit ja olenkin Dixitin kortit lisännyt haamulle käytettäväksi ja se on tuonut huomattavasti lisää eloa peliin. Uusi Mysteriumin lisärikin toi nyt vähän vaihtelua murhaajiin, murhapaikkoihin ja murha-aseisiin.

Jos säännöt tuntuu vaikealta, kannattanee pelata puolalaisen version säännöillä, eli ei ole sitä äänestystä ollenkaan mukana. Ilman sitä sääntöä peli on todella yksinkertainen ymmärtää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *