Kategoriat
Peliarvostelut

Monumento

Monumenton idea on yksinkertainen. Pelaajilla on käytössään kymmenen tuhdin kokoista eriväristä puupalikkaa. Ajastin laitetaan surraamaan, jonka jälkeen vuorossa oleva pelaaja kääntää pakasta päällimmäisen kortin. Kortti kuvaa jotain rakennelmaa, joka pelaajan on palikoista kasattava. Kun rakennelma on valmis, pelaaja ottaa uuden kortin. Kun aika loppuu, rakennetuista korteista saa pisteitä.

Niin helppoa se on. Korttien vaikeustaso vaihtelee. Osassa on kuvattu värit, osassa riittää pelkkä oikea muoto. Asetelmat vaihtelevat erittäin yksinkertaisista todella monimutkaisiin (ainakin niin monimutkaisiin kuin kymmenellä samanlaisella palikalla saa). Vaikeimmissa joutuu yleensä murehtimaan enemmän tornin tasapainosta. Vaikeustaso näkyy pisteytyksessä — korteista saa yhden, kaksi tai kolme pistettä. Useimmissa korteissa vaikeustaso ja pistemäärä ovat tasapainossa.

Aikapainetta

Monumenton englanninkielinen laitosJännitystä lisää ajastin. Kyseessä on mekaaninen kello (ei siis vaadi pattereita!), jossa on kolme eri aikavaihtoehtoa. En ole mitannut, mutta aikaa on noin 45-60 sekuntia. Sääntöjen mukaan pelattaessa pelaajat heittävät nopalla, kuinka paljon aikaa saa.

Tämä epäreilu tuurielementti risoi minua aluksi, mutta ero aikamäärissä on lopulta niin pieni, ettei aikojen ero ole niin epäreilua kuin ensin ajattelin. Nopanvihaajat voivat joka tapauksessa antaa kaikille yhtä paljon aikaa ja vaikka vähentää käytössä olevaa aikaa pelin edetessä.

Aikapaine tekee rakentelemisesta herkullisen hektistä puuhaa. Kädet tärisevät väkisinkin tavallista enemmän, kun kello surisee taustalla (ääni tuntuu alkuun ärsyttävältä, mutta väitän, että peli olisi merkittävästi tylsempi ilman kellon meteliä). Jos ei kestä aikarajan tuomaa stressiä, Monumento on virhevalinta, mutta pikapelaaminen on toisinaan pelaamista parhaimmillaan.

Monumentti pysyy ja kestää

Monumento on hyvä valinta, jos tavoitteena on saada yksinkertainen ja hauska peli, joka sopii hyvin monenlaisille pelaajille. Monumento sopii pienemmille pelaajille (säännöissä on vieläpä konsti helpottaa peliä hieman), mutta leikkimieliset aikuisetkin viihtynevät pelin äärellä.

Vaikka pelin laatikossa mainitaankin neljä pelaajaa ylärajana, pelissä ei ole mitään, mikä estäisi useamman pelaajan osallistumista. Itse olen pelannut peliä viidellä; lyhensimme peliä hieman pelaamalla neljän sijasta vain kolme kierrosta, jolloin kortitkaan eivät loppuneet kesken (silloinkin auttaa pakan sekoittaminen). Isommilla pelaajamäärillä tulee tietysti enemmän odottelua, vaikka yksi rakennuskierros ei kauaa kestäkään. Sitä paitsi, hektinen rakentaminen on lähes yhtä hauskaa katseltuna.

Pelistä on olemassa myös Monumento Extreme -niminen versio, jossa palikat ovat muovia ja entistä kiharaisemman muotoisia.

Faktat Monumentosta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Ravensburger (2004)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen.

Onnen vaikutus: Melko matala. Korttien osuminen kohdalle vaikuttaa lopputulokseen hieman, samoin noppatuuri ajastimen kanssa.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien vuorot ovat vähän odottelua, mutta toisaalta toisten räpiköinnin katselu voi olla hauskaakin.

Teema: Rakenteleminen on aina kivaa.

Uudelleenpelattavuus: Melko hyvä.

Kieliriippuvuus: Täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2-4.

Pituus: 30 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *