Kategoriat
Peliarvostelut

Monkey Palace

Peli, jossa saat samalla rakennella LEGOilla! Kevyessä strategiapelissä rakennetaan yhdessä apinapalatsia, mutta kilpaillaan samalla siitä, kuka tienaa eniten palikoita ja pisteitä.

LEGO ei ole ensimmäistä kertaa lautapelien asialla. Edellinen erä LEGO-lautapelejä nähtiin 2010-luvun alussa. Silloin niiden tunnusmerkkinä oli kustomoitava LEGO-noppa. Nyt LEGO tekee pelejä yhteistyössä Asmodeen kanssa uuden Dotted Games -studion kautta.

Ensimmäinen uuden sarjan peli on Monkey Palace, jossa rakennetaan yhdessä apinalle suurta palatsia ja samalla kisataan siitä, kuka kerää eniten banaaneja.

Monkey Palacen kansi

Palikat jakoon

Peli alkaa tyhjältä rakennuslevyltä, johon asetellaan yksi neljästä erilaisesta pohjakartasta. Laudalle tulee pieni alku palatsille, mutta sen jälkeen pelaajat rakentavat vuoroillaan loput. Oma vuoro alkaa portaikon rakentamisella: lisäät laudalle yhden tai useamman kaaripalikan.

Rakentamiseen on muutama yleinen sääntö: aina pitää aloittaa ihan alhaalta, eikä koskaan saa rakentaa alaspäin, vaan portaikon on aina edettävä ylöspäin. Rakentamasi reitti ei saa koskaan haarautua. Kaarevan palan keskikohtiin ei ikinä saa rakentaa mitään.

Jokaisesta laudalle lisätystä kaaripalikasta tienaa apinapisteitä ja apinapisteillä taas ostetaan apinakortteja. Korteista saa pisteitä ja lisäksi palikoita. Palikoita voi tienata joko kertaluontoisena salamaetuna, pysyvänä palikkatulona tai molempina. Jos ei käytä vuorollaan kaikkia palikoita, ne saa säästää seuraavaa kierrosta varten.

Korttien poimintaan vaikuttaa pelattujen palikoiden väri. Rakentamisen lähtöpiste laudalla määrää, minkä värinen koriste portaikon huipulle lisätään, ja tästä määräytyy myös nostettavan apinakortin väri. Tarjolla on valikoima erivärisiä kortteja, joten jos haluaa tietyn kortin, pitää rakentaminen aloittaa sopivasta kohdasta.

Jos onnistuu rakentamaan yli viiden palan korkuisen reitin saa ylimääräisen banaanibonuksen. Tämä saattaa olla avain voittoon, joten jos pystyy pelaamaan korkealle, se yleensä kannattaa. 

Helppo ja monipuolinen peli

Monkey Palace on helppo oppia ja siihen saa uusia elementtejä mukaan, kun peruspelin säännöt ovat hallussa. Erikoiskortit perhonen ja sammakko tuovat peliin uusia mahdollisuuksia tienata banaaneja. Pohjakarttoja on neljä erilaista ja jokaisesta tulee vähän erilainen peli, joten kyllä tässä pelattavaa riittää.

Tykkään kovasti siitä, että peliä voi helpottaa ja vaikeuttaa lasten iän mukaan. Se on otettu Monkey Palacessa hyvin huomioon. Sammakkoa ja perhosta ei kannata ottaa mukaan, jos lapset ovat pieniä. Peli kasvaa mukavasti lasten kanssa. Ja kuten LEGOt aina, tämä peli on loistavaa hienomotoriikkatreeniä!

Minun on pakko myöntää, että en odottanut tältä peliltä kovinkaan paljoa. Ajattelin, että tässä ratsastetaan LEGO-brändillä ja tehdään helppoa rahaa. Pelikertojen kertymisen myötä olen huomannut, että pelihän on hyvä! Kyllä tässä taitoa tarvitsee, jos tahtoo voittaa, sen vuoksi tämä ei ole paras peli ihan pienille. Isompien lapsien kanssa Monkey Palace on todella mukavaa ajanvietettä!

Faktat Monkey Palacesta

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Dotted Games (2024)

Mutkikkuus: Peli on helppo oppia, mutta on vaikea taktikoida itsensä voittoon.

Onnen vaikutus: Vähäinen. Korttituuria on toki jonkin verran, mutta voit valita haluamasi kortin aloittamalla oikeasta väristä.

Vuorovaikutus: Käytät toisten rakentamia reittejä apuna. Muuten peli on lähinnä itsenäistä rakentelua. Kilpailu apinabonuskortista voi olla kovaa!

Teema: Pelin tuloksena laudalle rakentuu komea kolmiulotteinen apinatemppeli.

Uudelleenpelattavuus: Peliä voi aluksi pelata ilman sammakkoa ja perhosta. Ottamalla ne mukaan myöhemmin peli saa uusia ulottuvuuksia ja jaksaa taas kiinnostaa! Lapset eivät tunnu kyllästyvän lainkaan. Rakennelmasta tulee aina erilainen ja pohjakarttojakin on neljä erilaista.

Saavutettavuus: Alustan värejä voi olla vaikea erottaa toisistaan; se on tärkeää, koska se vaikuttaa palkintokortin väriin. Kuten LEGOilla rakentaminen yleensäkin, peli vaatii jonkin verran hienomotoriikkaa, että rakennelmat pysyvät kasassa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 30–45 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *