Kategoriat
Peliarvostelut

Money!

Reiner Knizian valtavasta ludografiasta löytyy useita laadukkaita pelejä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet melko tuntemattomiksi. Yksi näistä on Money!. Kyseessä on kevyt kaupankäyntipeli, josta löytyy vartissa pelattavaksi korttipeliksi yllättävän paljon syvyyttä.

Pelin idea

Moneyn kansiPelissä käydään kauppaa eri valuutoilla tavoitellen mahdollisimman suurta kokonaisarvoa omalle rahakokoelmalle. Valuuttoja on yhteensä seitsemän, joista kaikki ovat käytössä viiden hengen pelissä ja pienempi osa vähemmällä pelaajamäärällä. Jokaisesta valuutasta on mukana sama määrä samanarvoisia kortteja: kolme kaksikymppistä, kolme kolmekymppistä, yksi nelikymppinen, yksi viisikymppinen ja yksi kuusikymppinen. Kaikkien valuuttojen nimellisarvo on sama. Lisäksi pelissä on kolikkokortteja joiden arvo on kymppi.

Jokainen pelaaja saa alussa kuusi korttia ja niiden lisäksi leikkirahan, jolla ei ole ostoarvoa. Pöytään jaetaan pakasta kaksi riviä kortteja. Molempiin riveihin tulee neljä korttia. Tämän jälkeen riveistä käydään kauppaa. Jokainen pelaaja tekee sokkotarjouksen pelaten valuuttakortteja kädestään. Leikkirahan voi lisätä tarjoukseen, jotta summa vaikuttaisi todellista suuremmalta. Korttien yhteenlasketulta arvolta suurimman tarjouksen tehnyt pelaaja voittaa tarjouskilpailun ja saa tehdä valintansa ensin. Vaihtoehtoina on vaihtaa omat korttinsa jompaan kumpaan pöydässä olevaan riviin tai jonkun toisen pelaajan tarjouksena käyttämiin kortteihin. Oman panoksensa voi myös pitää itsellään, mutta silloin ei saa mitään vaihdossa.

Ensimmäisen pelaajan tehtyä ratkaisunsa on seuraavan vuoro. Valintavaihtoehdot ovat samat kuin edellisellä pelaajalla poislukien ensimmäisen pelaajan tekemä valinta. Kaikkien pelaajien tehtyä toimintonsa molemmat pöytään jääneet korttirivit täytetään neljään korttiin, mikäli ne ovat vajaita. Tämän jälkeen alkaa uusi kierros. Peli loppuu sillä kierroksella, kun viimeiset kortit jaetaan pakasta tarjolle.

Kekseliäs pisteytys

Ensivaikutelman perusteella Money on tyypillinen kuivahko Knizian pikkupeli. Pelin pistelaskusysteemi tekee siitä kuitenkin kiinnostavan. Valuutasta saa pisteitä rahojen täyden summan mukaan vain, jos on onnistunut keräämään valuuttaa vähintään 200 rahayksikön verran. Jos summa jää alle 200:n, vähennetään pisteistä 100 pistettä. Miinuksia ei kuitenkaan jaeta saldon jäädessä alle 100:n.

Lisäksi pisteitä jaetaan täysistä kolmen sarjoista kaksikymppisiä tai kolmekymppisiä. Jokaisesta täydestä kolmen sarjasta saa 100 pistettä. Näin ollen keräämällä kaikki setelit samasta valuutasta, voi saada 500 pistettä. Kympin arvoiset kolikot muodostavat poikkeuksen muista valuutoista. Niistä saa aina kymmenen pistettä jokaisesta kolikosta ilman vähennyksiä.

Taktista tasapainottelua

Peli on hyvin simppeli, kunhan pistelaskusysteemin oppii muistamaan. Erikoinen pistetyssysteemi on pelin kantava voima. Vähempiarvoisten setelien täysistä kolmikoista jaettavat bonukset vaikuttavat taktikointiin. Itselle arvoton kortti voi olla toiselle todella arvokas. Toisia hyödyttävien korttien jemmaaminen on järkevää, mutta kaikkia kortteja ei kuitenkaan voi pihdata, koska ainoastaan panostamalla hyvin pääsee käsiksi parhaisiin pöydässä tarjolla oleviin korttiriveihin.

Menestymiseen ei riitä kaikkien valuuttojen tasainen kerääminen, mutta myöskään pelkästään yhteen valuuttaan satsaaminen ei kanna voittoon. Arvokkaista korteista on uskallettava luopua tilanteen sitä vaatiessa.

Omasta mielestäni Money on Knizian parhaita korttipelejä. Pelin lyhyt kesto ehkäisee kyllästymistä tehokkaasti ja peli sopii hyvin vakiintuneen peliporukan säännölliseksi filleriksi. Kokemattomien pelaajien kanssa pelaaminen voi olla turhauttavaa, koska jo yhden pelaajan kummalliset tai typerät panostukset rikkovat pelin mekaniikan toimimattomaksi.

Faktat Moneystä

Suunnittelija:

Julkaisijat: Goldsieber ja Rio Grande Games (1999), Gryphon Games (2008)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta menestyminen vaatii onnistunutta taktikointia.

Onnen vaikutus: Tuuri ja taito ovat hyvin tasapainossa kokeneiden pelaajien peleissä. Kokemattomien pelaajien kanssa pelaaminen lisää onnen vaikutusta.

Vuorovaikutus: Pelaaminen on jatkuvaa vuorovaikutusta.

Teema: Peli on pohjimmiltaan abstrakti, mutta valuuttakauppateema toimii paremmin kuin Knizian teemat yleensä.

Uudelleenpelattavuus: Pelin kesto on niin lyhyt, että siihen ei helposti kyllästy.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–5

Pituus: 15–25 minuuttia pelaajamäärästä riippuen.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Money!”

Ja monien muiden Knizian fillereiden tapaan tässäkin pitää pisteet kirjata paperille kynällä mikä tuntuu erittäin vanhanaikaiselta ja kuivalta lisävaivalta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *