Galaxy Trucker on pidetty peli, jossa pelaajien on koottava avaruusalus laatoista mahdollisimman nopeasti ja yhtä aikaa muiden pelaajien kanssa. Kaikki napsivat laattoja samasta läjästä hirveällä kiireellä ja tuloksena on tavallisesti jotain lähes lentokelpoista.
Idea on hauska, mutta Galaxy Trucker on melko monimutkainen peli, jonka opettaminen ei ole aivan yksinkertainen juttu. Michael Schachtin Mondo ottaa Galaxy Truckerista pelin hauskimman osan ja muovaa aiheesta huomattavasti yksinkertaisemman pelin, jossa ei rakennella avaruusaluksia vaan kokonaisia maailmoja.
Jos perehdyt peliin mieluiten videomuodossa, katso Tuomo Pekkasen Mondo-esittelyvideo.
Pelin idea
Pelaajilla on edessään pelilauta, johon pitäisi rakentaa mahdollisimman hieno maailma. Laatoissa on erilaisia maastonmuotoja, eläimiä ja tulivuoria. Tavoitteena on rakentaa maailma, jossa on mahdollisimman paljon kokonaisia ja ehjiä alueita, paljon eläimiä ja mahdollisimman vähän aktiivisia tulivuoria.
Tämä olisi ihan helppo juttu, jos aikaa olisi rajattomasti, eikä kukaan häiritsisi, mutta kun kello tikittää ja muut pelaajat nappaavat kaikki tarvittavat laatat, painetta tulee juuri sopivasti ja tehtävä käykin haastavaksi. Mondossa pärjää, jos pystyy pitämään hermonsa kurissa ja keskittymään annettuun tehtävään paineen alla.
Kun aika loppuu ja maailmat on koottu, on pisteenlaskun aika. Jokainen eläin on piste, samoin jokainen ehjä alue, jolla on siistit rajat eli kahta erilaista maastonmuotoa ei ole laattojen reunoissa vierekkäin. Pisteitä menettää aktiivisista tulivuorista, tyhjistä ruuduista ja väärin pelatuista laatoista, eli laattojen rajoista, joissa kaksi eri maastonmuotoa kohtaa. Lisäksi aikaisesta lopettamisesta saa bonuspisteitä.
Kolme eri tasoa
Pelissä on kolme eri vaikeustasoa, jotka vaikuttavat pisteytykseen. Peruspelissä ei lasketa muita pisteitä kuin yllä mainitut. Kierroksen voittaja saa tulivuorilaatan, jonka omistaja menettää seuraavalla kierroksella pisteitä myös sammuneista tulivuorista. Peliä pelataan kolme kierrosta ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.
Kehittynyt peli lisää pisteenlaskuun tavoitteita, joissa parhaiten suoriutunut saa lisäpisteitä ja huonoin menettää pisteitä. Joka kierros pelissä on yksi tavoite, esimerkiksi ”eniten järviä”, ”eniten vesieläimiä” tai ”suurin metsä”. Lisäksi kellossa on seitsemän minuutin sijasta vain kuusi minuuttia aikaa.
Eksperttipelissä mukaan tulee lisätehtäviä, joita jaetaan peliin kaksi kertaa pelaajien määrän verran. Kierroksen aikana tehtävistä voi noukkia itselleen korkeintaan kaksi. Jos tehtävän suorittaa onnistuneesti, saa pisteitä, mutta jos epäonnistuu, menettää pisteitä. Nämä tehtävät ovat hivenen haastavampia: ”vähintään kolme puhvelia samalla tasangolla”, ”kaikki neljä erilaista metsäeläintä samalla alueella”, ”täysin virheetön pelialue”, ”ensimmäisenä valmis”. Varsinkin joidenkin tehtävien yhdeksän pisteen arvo tarkoittaa, että niissä ei parane epäonnistua. Kellosta napataan vielä minuutti pois, joten jäljelle jää vain viisi minuuttia aikaa.
Peliä voi pelata myös yksin. Silloin tavoitteena on täyttää pelilauta mahdollisimman tarkkaan ja mahdollisimman vähillä miinuksilla. Vaikealla vaikeustasolla yksinpelin voi katsoa voitetuksi, jos saa viidessä minuutissa täytettyä laudan siten, että saa korkeintaan yhden miinuspisteen.
Hauska peli moneen käyttöön
Mondo on mainio peli, joka toimii monessa tilanteessa. Peli on nopea pelata, eikä kellon ansiosta muutu hitaammaksi, vaikka pelaajat kuinka jäätäisivät. Erilaisten vaikeustasojen ansiosta peli sopii monenlaiseen käyttöön: helpoimmalla tasolla perhepeliksi, kehittyneimmällä tasolla nopeiden pelaajien tehofilleriksi. Säännöissä vinkataan myös tasoitusmenetelmästä, jolla pelin vaikeustasoa saa säädettyä pelaajakohtaisesti.
Peli on todella joustava. Mondon kotisivuilta löytyy uusia tavoitelaattoja ja sääntömuunnelmia. Olen itsekin kokeillut yhtä muunnelmaa sattumalta, koska kehittynyt peli selitettiin minulle siten, että kaikki tavoitelaatat ovat käytössä, ei vain yksi. Peli toimi oikein hyvin näinkin.
Mondoa on helppo suositella monenlaisille pelaajille. Pelin säännöt on helppo opettaa ja joka tilanteeseen löytyy sopiva vaikeusaste. Mondo on oivallinen perhepeli, joka voitti ansaitusti Tanskan vuoden peli -palkinnon perhepelien sarjassa ja oli finalisti myös Suomen Vuoden peli -kisassa.
Jos idea viehättää, mutta peliin haluaa vielä enemmän vaihtelua ja vaikeusastetta, kannattaa tutustua Galaxy Truckeriin, jossa rakennellaan avaruusaluksia samalla idealla.
Toinen laitos
Kesällä 2015 Lautapelit.fi julkaisi Mondon uuden laitoksen. Uusi laitos on alkuperäistä paljon pienempi ja riisutumpi. Peliä on tiivistetty huomattavasti: 136 laatan sijasta pelissä on 48 laattaa. Niistä rakennellaan pieniä, 3×3-kokoisia saaria. Mondon toisen laitoksen arvostelu.
Faktat Mondosta
Julkaisija: Lautapelit.fi, Pegasus Spiele (2011)
Mutkikkuus: Helppo. Helpoimmalla tasolla liikkuvia osia on vähän, joten oppimiskäyrästä saa mukavan loivan. Sääntökirja on selkeä, joten pelin oppiminen on helppoa.
Onnen vaikutus: Tuuriakin on mukana, mutta enimmäkseen kyse on siitä, että pystyy toimimaan hallitusti ja nopeasti kellon tikittäessä.
Vuorovaikutus: Eksperttitasolla toisten pelaajien lautoja on pakko vilkuilla, jotta näkee, mitkä laatat ovat menneet ja tehneet siten erikoistehtäviä mahdottomiksi. Aloittelijoille Mondo on kilpapasianssia.
Teema: Peli on aika abstrakti, mutta teemassa on jotain järkeä ja ennen kaikkea se ei haittaa pelaamista.
Uudelleenpelattavuus: Erilaiset muunnelmat lisäävät uudelleenpeluuarvoa, taitojen karttuessa haastetta saa lisää. Pahin ongelma on, jos pelaajien taitotaso karttuu kovin eri tahtia.
Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä, vain säännöt pitää lukea. Julkaistu suomeksi, joten sikäli ei ongelmia.
Pelaajamäärä: 1–4
Pituus: 15–25 minuuttia, ei sen enempää hitaillakaan pelaajilla.
3 vastausta aiheeseen “Mondo”
Mahtava peli! En ole ehtinyt vielä eksperttitasolle, (kaverit eivät ole kehittyneet samaa tahtia) mutta muutaman kaverin olen saanut suostuteltua kehittyneenpään peliin (tosin he ovat silloin täydessä paniikissa ja voitin ylivoimaisesti).
Yksi kysymys tuli mieleen, kun kokeiltiin eksperttipeliä kaverin kanssa. Onko eksperttipelissä mukana lisätehtävien lisäksi vielä piste-ehdot?
En nyt ihan satavarmaksi osaa sanoa, kun minulla ei peliä ole, mutta käsittääkseni eksperttipelissä on mukana kaikki jutut, mitä aiemmilla tasoillakin.