Kategoriat
Peliarvostelut

Menolippu Pohjoismaat

Menolippu: Pohjoismaat on yksi parhaista tavoista pelata Menolippua kahdella tai kolmella pelaajalla. Suomalaista pelaajaa miellyttää tietysti myös Suomen vahva edustus kartalla.

Ticket to Ride on kiistaton klassikko, joka on laajentunut jo useaksi sisarpeliksi. Suomalaisille mielenkiintoisin versio on eittämättä itsenäinen Menolippu Pohjoismaat, jossa pelaajat pääsevät vähemmän yllättäen rakentamaan junaverkkojaan Pohjoismaihin. Peli on Menolippu Sveitsin tapaan tarkoitettu vain 2–3 pelaajalle ja eroaa näin muista Menolippu-sarjan peleistä.

Lautapelit.fi:n menetettyä Menolippu-sarjan lisenssin, peli on ollut saatavilla nimellä Ticket to Ride: Nordic Countries. Vuonna 2023 ilmestyi uusi Pohjoismaihin sijoittuva Ticket to Ride -peli, Ticket to Ride: Northern Lights, joka on säännöiltään lähempänä peruspeliä oleva 2–5 pelaajan peli.

Videoarvostelu

Junailua Pohjoismaissa

Menolippu: Pohjoismaat -kansikuva

Menolippu Pohjoismaat toimii samalla perusmekaniikalla kuin muutkin Menolippu-sarjan pelit. Pelaajat pyrkivät rakentamaan kaupunkien välille junareittejä toteuttaakseen kädessä olevia matkalippuja. Rakentamiseen tarvitaan aina reittiä vastaava määrä erivärisiä junakortteja. Rakentaminen ja junakorttien sekä menolippujen nostaminen aiheuttavat hankalia tilanteita — jos kortteja ei kerää, rakentaminen ei onnistu, mutta kortteja hamstraamalla joku toinen voi viedä parhaimmat reitit nenän edestä.

Pohjoismaat on napannut tunnelit ja lautat Ticket to Ride Europesta ja ne toimivat lähes samalla tavalla. Suurimmat erot johtuvat jokereista, sillä niitä ei voi enää käyttää normaaleihin reitteihin ylimääräisenä vaununa, vaan pelkästään tunneleihin ja lauttoihin. Tämä tekee normaalien kulkureittien toteuttamisesta hieman vaikeampaa ja vähentää jokereiden arvoa.

Myös yksi selvä poikkeusreitti löytyy. Muurmanskin ja Lieksan välinen rata on jopa yhdeksän junan mittainen ja tätä megalomaanista reittiä on lähes mahdotonta toteuttaa yhden värin korteilla. Näin pelaaja saa korvata yhden värin neljällä millä tahansa kortilla. Reitti on tästä huolimatta vaikea toteuttaa, toisaalta hurjat 27 pistettä houkuttelevat kokeilemaan.

Ticket to Ride -pelien aatelia

Menolippu Pohjoismaat on jonkun verran aggressiivisempi kuin muut sarjan pelit johtuen kartan muodoista ja ratojen vähyydestä. Kaksinpelissä tuplareiteistä vielä käytetään vain toista, joten vastapelaajan suunnitelmien estäminen on suhteellisen helppoa, jos matkat tuntee päällisin puolin. Tietysti peliä voi pelata myös hillitymmin ja rauhaisammin, mutta estämistä tapahtuu myös tahattomasti peruspeliä enemmän.

Menoliput ovat melko hyvin tasapainossa. Reitit voi jakaa karkeasti kahtia: lyhyisiin, pääosin Suomessa ja laudan eteläpuolella tehtäviin matkoihin, sekä pidempiin, jopa koko kartan halkaiseviin etappeihin. Muutamat täysin pohjoisessa olevat reitit ovat ongelmallisimpia, sillä niiden estäminen on suhteellisen helppoa ja pistemäärät pieniä. Suurin osa menolipuista hyötyy Perämeren ympäristön radoista, joista kamppaillaankin yleensä rajuinten.

Menolippu Pohjoismaat on sarjan paras peli pienemmälle peliporukalle ja tekee suositusta perhepelistä tiukan myös 2–3 pelaajalla. Kortit ja lauta huokuvat jouluista tunnelmaa ja ovat ehtaa Days of Wonder -laatua. En ole Sveitsi-lisäosaa pelannut, mutta ainakin BoardGameGeek arvottaa Pohjoismaat hieman korkeammalle. Ja onhan peli maantieteellisesti suomalaiselle paljon rakkaampi!

Suurin miinus suomalaisesta näkökulmasta on se, että pelin kotimainen painos on loppuunmyyty ja uutta ei ole tulossa. Onneksi englanninkielistä versiota löytyy vielä melko hyvin, joka on ohjeita lukuun ottamatta kieliriippumaton.

Kaikki tahtovat Tukholmaan. Kuva: Dennis Hu
Kaikki tahtovat Tukholmaan. Pelaajien värit ovat harvinaisen tyylikkäät. Kuva: Dennis Hu / BGG

Opi pelin säännöt

Faktat Menolippu: Pohjoismaat -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Days of Wonder (2007)

Mutkikkuus: Helppoa perhepelikamaa, jonka säännöt on nopea omaksua.

Onnen vaikutus: Junakorttien nostamiseen kuuluu tietty tuuripitoisuus, mutta hyvä ennakointi ja toisten pelin lukeminen ovat suuremmassa roolissa.

Vuorovaikutus: Toisten peliä on seurattava, jotta tarvittavat reitit eivät ehdi umpeutua. Jos pelaajat lukevat toisten peliä aktiivisesti ja estävät toisiaan tietoisesti, vuorovaikutus kasvaa.

Teema: Joulu ja talvi näkyvät korteissa ja laudassa vahvasti. Itse junateema on jo muissa Menolippu-peleissä todettu toimivaksi.

Uudelleenpelattavuus: Tosipelaajille saattaa Menolippu-yliannostus tulla hyvinkin pian, mutta satunnaisemmat pelaajat näyttävät innostuvan kerta toisensa jälkeen.

Kieliriippuvuus: Vaikka suomenkielinen painos on loppu, niin enkkuversio on ohjeita lukuun ottamatta kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: 2–3

Pituus: 45 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

4 vastausta aiheeseen “Menolippu Pohjoismaat”

Loistava Menolippu pienemmälle porukalle. Kahdella kokeiltu ja hyvin toimii. Hyvä, että tuli nyt hankittua :)

Säännöistä kysymys: Koska tunnelireitissä veturikortin voi pelata minkä tahansa muun kortin tilalla jokerina, niin onko mahdollista pelata mitä tahansa kolme korttia veturikorttina? Vai koskeeko tämä vain lauttareittiä?

Kiitos Mikko. Näin arvelinkin.

Vielä kysymys tuohon lauttareittiin: Koska kolmea korttia voidaan käyttää veturina ja veturia voidaan käyttää minkä tahansa muun kortin tilalla, niin voiko myös kolmea korttia käyttää minkä tahansa muun kortin tilalla?

Suomenkielisissä säännöissä lauttareitillä ”Mitkä tahansa kolme junakorttia voidaan pelata muun kortin tilalla jokerina veturikortin tapaan” on hieman eri asia kuin englanninkielisissä säännöissä ”Any three cards can be used as a substitute for a Locomotive card”.

Mielestäni siis kolmea korttia ei voi käyttää minkä tahansa muun kortin tilalla. Ainoastaan siis korvaamaan veturilla merkittyjä ruutuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *