Kategoriat
Peliarvostelut

Menolippu-lisäkartat

Menolippu-lautapelin menestystarina vaan jatkuu. Maineen ja mammonan myötä pelisarja on laajentunut jo useammalla itsenäisellä lisäosalla, kuten Menolippu Euroopalla. Vuonna 2011 sarjaan alettiin julkaista myös pelkkiä lisäkarttoja, joiden mukana ei tule junia taikka junakortteja. Näitä lisäkarttoja pelatakseen täytyy siis omistaa joko alkuperäinen Menolippu tai Menolippu Eurooppa.

Karttapaketit eivät muuta sääntöjä suuresti, vaan ne tuntuvat ja toimivat kuten muutkin Menolippu-pelit. Mikäli säännöt eivät ole tutut, kannattaa ne tarkastaa pelisarjan alkuperäisestä arvostelusta.

Menolippu Aasia

Menolippu: Aasian kansiEnsimmäinen lisäkartta on kaksiosainen, jossa molemmilla puolilla esitellään Aasiaa. Ensimmäinen kartta on ”Legendaarinen Aasia”, joka muistuttaa alkuperäisen Menolipun Amerikan karttaa. Uutena kikkana ovat vuoristoreitit, jonne rakentaessaan joutuu viskaamaan osan varastossa olevista junistaan pois. Poistetuista junista saa pelin lopussa pisteitä ja tämän vuoksi peli voi loppua tavallista aikaisemmin.

Toinen kartoista herättää kuitenkin enemmän kiinnostusta, lähinnä kahden henkilön tiimipelin vuoksi. Karttaa pelataan joko neljällä tai kuudella pelaajalla. Jokaisella tiimin jäsenellä on omat kortit, mutta heillä on myös yhteinen korttiteline ja junat. Telineeseen laitetaan pelin alussa molemmilta yksi matkalippu ja tästä eteenpäin joka toinen nostettu junakortti. Vaikeaksi pelaamisen tekee se, että parin kanssa puhuminen on kielletty. Toisen aikomuksia onkin luettava pelkkien nostettujen korttien ja matkalippujen kautta.

Legendaarinen Aasia on ihan mukava kartta ja antaa hieman vaihtelua peruspeliin kyllästyneille. Tiimipelikartta on kuitenkin kaksikon tähti ja sen pelaaminen on erittäin veikeää. Vaikka karttoja on tiukennettu, on lääniä kuitenkin runsaasti, eikä estelyä tapahdu juurikaan. Aasia on siis hyvin leppoisa ja mukava karttapaketti.

Menolippu: Aasia. Kuva: Sampsa Ritvanen
Menolippu: Aasian korttiteline. Kuva: Sampsa Ritvanen

Menolippu Intia (ja Sveitsi)

Menolippu: Intian kansiSarjan toinen lisäkartta on myös kaksipuoleinen. Toisella puolella avautuu Intia, joka on tarkoitettu enintään neljälle pelaajalle. Kartta on pitkulainen ja reitit maiden välillä lyhyitä. Myös matkaliput ovat lyhyitä ja vähäpisteisiä. Tähän on syynä uusi Mandala-mekaniikan, jonka avulla matkaliput voi pisteyttää useasti, mikäli junaverkon rakentaa vaadittujen kaupunkien välille useaa eri reittiä pitkin.

Toisella puolella lautaa on osalle tuttu Sveitsi, joka julkaistiin erillisenä lisäosana vuosia aiemmin. Kartta on tarkoitettu vain 2–3 pelaajalle ja mukana ovat Menolippu Euroopassa tutuiksi tulleet tunnelit. Lisäksi kartan reunoilla on naapurimaiden valtioita, joihin juniaan voi yhdistää. Tästä on hyötyä, sillä osa matkalipuista antaa pisteitä vain, kun pelaaja rakentaa junaverkkonsa kaupunkien sijaan näiden maiden välille.

Molemmat kartat soveltuvat hyvin pienille pelaajamäärille. Sveitsi on kartoista säyseämpi ja maiden väliset matkaliput antavat helposti pisteitä. Tunnelit ja maiden väliset matkaliput tekevät kartasta myös tuuripitoisemman. Oma suosikkini on Intia, joka on karttana kilpailullisempi, sillä toisten pelaajien kepittäminen on helpompaa. Mandala-mekaniikka on myös mielenkiintoinen lisä ja mahdollistaa voiton parin matkalipun ketjuttamisella.

Menolippu Afrikka

Menolippu: Afrikan kansiAfrikka on ensimmäinen yksipuoleinen karttapaketti. Alueena on hieman omituiseksi muotoiltu Afrikka, jossa tietyt värit esiintyvät tietyissä osissa karttaa. Pohjoisessa ja etelässä keltainen, punainen ja oranssi väri näkyvät vahvasti, keskiosissa taas vihreä, pinkki ja sininen korostuvat.

Syynä ovat uudet maastokortit, joita voi kerätä junakorttien ohessa ja ne tuplaavat tietyn värisistä radoista saadut pisteet. Tämä lisää houkutusta pelkkien ratojen rakentamiseen, sillä niistä voi nyt kerätä hurjia pistesaaliita. Maastokortteja voi käyttää vapaasti, kunhan pelaajalla on vähintään yhtä monta ratakorttia kuin jollain vastapelaajalla.

Menolippu Afrikka on intensiivisin kartta koko Menolippu-sarjassa. Jopa pelin ohjeet varoittavat kartan kilpailullisuudesta. Menoliput ovat suuripisteisiä, kartta ahdas ja raiteita vähän, joten kilpailua erityisesti viidellä pelaajalla on paljon. Myös ratakortteja voi pantata ja ne paljastavat helposti, minne pelaaja on matkalla. Pienemmillä pelaajamäärillä konflikteja on vähemmän.

Vaikkei Afrikkaa ole vaikea pelata, niin mietittävää ja kilpailua on jonkin verran. Kartta soveltuukin paremmin Menolippua enemmän pelaaville kuin aloittelijoille.

Menolippu: Afrikka. Kuva: Sampsa Ritvanen
Menolippu: Afrikka. Kuva: Sampsa Ritvanen

Yhteenveto: jokaiselle jotakin

Uudet karttapaketit antavat Menolippu-sarjalle sopivan piristysruiskeen muuttamatta mitään liikaa. Samalla se tarkoittaa, että jos ei ennen pitänyt Menolipusta, ei näistäkään kartoista hullaannu.

Lisäkartat ovat myös edukkaita investointeja sisarpeleihin nähden, sillä mukana on pelkkä kartta ja uudet matkaliput. Junia ja junakortteja ei täten tarvitse maksaa joka kerta uudestaan.

Jokainen karttapaketti soveltuu hieman eri tarpeisiin. Jos pelaat Menolippua usein isossa porukassa ja haet jotain tuttua ja turvallista, Aasia on nappivalinta. Mikäli peliporukka on pienempi ja kilpailuhenkisempi, on Intia/Sveitsi hyvä ostos. Afrikka on puolestaan kokeneempien Menolippu-veteraanien keidas. Yleistykset ovat toki vain suuntaa-antavia ja jokainen Menolippu-fani löytää kartoista sen itselle sopivimman.

Lisäkarttoihin on ilmestynyt myös neljäs tulokas, Menolippu Hollanti. Kyseinen kartta julkaistiin lokakuussa 2013.

Faktat Menolippu-karttapaketeista

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Days of Wonder (2011-); Lautapelit.fi (2012-)

Mutkikkuus: Säännöt eivät juuri vaikeudu verrattuna tavalliseen Menolippuun.

Onnen vaikutus: Matkaliput tuovat edelleen oman satunnaiselementtinsä, samoin junakortit ja muiden pelaajien toimet.

Vuorovaikutus: Erityisesti Afrikka ja Intia ovat tiukkoja karttoja, jotka aiheuttavat paljon tahatontankin estelyä. Muissa tilaa edetä on enemmän.

Teema: Eri kartat tuovat esille eri maanosia, mutta vaihdos ei juurikaan tunnu pelatessa.

Uudelleenpelattavuus: Lisäkarttoja jaksaa tykittää useita kertoja, mikäli Menolippu-sarjaan ei ole kyllästynyt.

Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: Kartoille mahtuu joko 2–3 (Sveitsi), 2–4 (Intia), 2–5 (Legendaarinen Aasia, Afrikka) tai 4–6 (Tiimi-Aasia) pelaajaa.

Pituus: 45–60 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

9 vastausta aiheeseen “Menolippu-lisäkartat”

Tiimiaasia on ihan mahtava! Vähän erilainen kuin perus Menolippu. Ja mahdollistaa myös kuudennen pelaajan. Sais tulla toinenkin kartta tuohon tiimipeliformaattiin.

Perus Eurooppa versiokin toimii kuudellakin hengellä. Ainut ongelma on että mistä ne kuudennet vaunut saa. Itse omistan myös Pohjoismaat version ja siitä saa lilat ja valkoiset vaunut.

Mielestäni nuo lisäkarta on aika tyyritä. Halvemmalla pääsee, kun tulostaa netistä fanejen tekemiä omia karttoja. Niiden taso on vaan aika vaihtelevaa.

Afrikka tuntuu vähän oudolta. Maastokortit tuntuvat tekevän reitit jopa tarpeettomiksi. Ainakin ilman niihin panostamista on turha kuvitella kilpailevansa voitosta.

Uusi Great Britain / Pennsylvania karttapaketti vaikutti mielenkiintoiselta kehitys- ja osakekortteineen. Toivottavasti saadaan tännekin arvioon jossain vaiheessa.

Mistä näitä karttaosia saa ostaa kun missään noissa kaupoissa ei ole, mitä tuossa on mainittu?

PeeT, ainakin Lautapelit.fi myy näitä, Aasiaa ei ole, mutta Afrikka, Intia ja monia muita. Kannattaa hakea nimellä ”Ticket to Ride”, Menolippu-nimellä näitä ei enää ole.

Hei! Olis kiva saada arvio myös Ticket to ride Rails and sails -pelistäkin. Meillä ei ole omana yhtään Menolippu-peliä, mutta sekä USA-versiota että Eurooppaa on tullut pelattua useita kymmeniä kertoja, varsinkin USAa. Pohjoismaatakin olen kokeillut pari kertaa, mutten tykännyt siitä ihan niin paljon kuin noista muista.

Nyt ajattelin, että voisi jouluksi hankkia jotakin Menolippua myös omaksi, mutten tiedä vielä mitä. Kumpikohan olis kivempi/parempi hankinta: Ticket to Ride Rails and sails (kaksi massiivista pelilautaa ja uusi pelimekaniikka) vai Menolippu Eurooppa ja siihen joku näistä, esim Aasia?

Ida: itsekin Rails and Sails -versiota testanneena suosittelisin Eurooppaa. Itse koin R&S:n turhan raskaaksi ja sekavaksi, mutta silti niin kepeäksi, ettei pelistä ole vaativammaksi strategiapeliksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *