Välillä peli lumoaa visuaalisuudellaan jo ennen kuin laatikon ehtii avata. Vuoden 2021 Meadow’n kannen käsinmaalatut eläimet ja luonnospaperit saavat kiinnostumaan pelistä välittömästi, ja vajaat parisataa kauniisti kuvitettua korttia jatkavat samalla linjalla.
Kauniiden kuvien lisäksi tarjolla on oikein mainio peli. Kevyttä kortinvalintaa on harvoin liikaa, ja Meadow rajoittaa valintoja mielenkiintoisilla tavoilla.
Ollaanko kartalla?
Meadow’ssa pelaajat kulkevat luonnossa etsien erilaisia luontokappaleita ja hienoja maisemia. Pelin tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon kortteja omalle pelialueelleen ja saada niillä eniten voittopisteitä.
Kortteja poimitaan yksi kerrallaan karttataustaiselta pelilaudalta, jonne niitä lisätään eri ilmansuuntien mukaan nimetyistä pakoista. Laudalla on aina länsi- ja itäkortteja, ja eteläkortit vaihtuvat pohjoiskortteihin pelin puolivälissä. Pakat eroavat sisällöltään, joten tietyntyyppisiä kortteja etsivän pelaajan kannattaa pitää tiettyä korttisaraketta silmällä.
Jokaisella pelaajalla on pelaajamäärästä riippuen neljä tai viisi polkumerkkiä, joilla aktivoidaan toimintoja tai nostetaan kortteja. Merkeissä on numerot yhdestä neljään ja viides jokerimerkki jätetään pois neljän pelaajan pelissä. Laudalta nostettavat kortit on sijoitettu 4×4-ruudukkoon, ja ruudukon ala- ja sivulaidoilla on kolot polkumerkeille.
Polkumerkin numero osoittaa, monennenko kortin merkin edestä saa ottaa asettamalla sen koloon. Ykkösmerkillä saa siis rivin tai sarakkeen ensimmäisen ja nelosmerkillä viimeisen kortin. Kortin nostamisen jälkeen pelaaja voi pelata yhden kortin kädestään.
Polkumerkkejä voi käyttää myös erikoistoimintoihin asettamalla sen toisen pelilaudan koloon. Erikoistoiminnoilla voi katsoa jonkin pakan päällimmäisiä kortteja ja valita niistä yhden, ottaa pelilaudalta minkä tahansa kortin, pelata kaksi korttia kädestään tai napata kaksi tiemerkkiä, joita vaaditaan tiettyjen korttien pelaamiseen.
Erityistoiminnot helpottavat suunnitelmien luomista ja antavat vaihtoehtoisia siirtoja pelilaudan täyttyessä. Erityistoiminnot mahdollistavia koloja on kahdesta neljään, eli nekin voivat kadota kierroksen aikana melko nopeasti.
Kierros on kulunut, kun jokainen pelaaja on käyttänyt kaikki polkumerkkinsä. Tämän jälkeen merkit kerätään pelilaudalta, kierrosmerkkiä siirretään eteenpäin ja kierroksen aloittaja vaihtuu. Peli kestää 1–3 pelaajalla kuusi kierrosta ja neljällä pelaajalla kahdeksan kierrosta, mikä on sopiva kesto pelille. Pelin puolivälissä kaikki pelilaudan kortit vaihdetaan uusiin ja eteläkortit vaihtuvat voimakkaampiin pohjoiskortteihin.
Päivän luontokortti
Kortteja on neljänlaisia: maasto-, havainto-, maisema-, ja löytökortteja. Maastokortit edustavat erilaisia elinympäristöjä, joiden päälle muita kortteja pelataan. Havaintokortit edustavat erilaisia hyönteisiä, kasveja ja eläimiä, joista pelaaja saa voittopisteitä. Pelatakseen kortin pelaajalla on oltava pelialueellaan näkyvissä kortin vasemmassa yläkulmassa näkyvät pienet symbolit.
Puuttuvia symboleita voi korvata luopumalla kahdesta käsikortista, vaikkakin se vaikeuttaa loppupeliä huomattavasti. Kortti pelataan maastokortin tai toisen havaintokortin päälle, jolloin edellisen kortin symbolit peittyvät. Jokaisessa pelissä on myös tiettyjä symbolipareja, ja jos pelaaja saa pelattua kyseiset symbolit vierekkäin, hän saa lisäpisteitä. Kunkin symboliparin voi pisteyttää vain yksi pelaaja, ja pisteitä saa enemmän toisen ja kolmannen parin pisteyttämisestä.
Maisemakortit pelataan omalle alueelleen, ja niiden pelaaminen vaatii aina tiemerkkejä, joita saa käyttämällä vuorollaan erikoistoimintoa. Tiemerkit ovat kertakäyttöisiä, mutta maisemista saa usein kohtuullisen hyvät pisteet. Maiseman päälle voi pelata yhden löytökortin, josta saa niin ikään hyvät pisteet.
Peli päättyy neljällä pelaajalla kahdeksan ja muilla pelaajamäärillä kuuden kierroksen jälkeen. Tällöin lasketaan voittopisteet yhteen, ja isoimmat pisteet kerännyt pelaaja voittaa. Pelistä löytyy myös yksinpelivariantti, jossa pelataan satunnaisia kortteja poimivaa automaattivastustajaa vastaan. Yksinpeli toimii melko hyvin, ja se onkin toimiva tapa tutkia erilaisia strategioita.
Jos metsään haluat mennä nyt…
Korttien valikointi toimii oikein mainiosti. Maastokortteja pitää saada sopivissa määrin, mutta mikä on sopiva määrä? Sääntöjen mukaan maksimi on kymmenen, mutta omissa peleissä päädyimme usein 5–7 maastokorttiin. Kortteja ei voi pelata loputtomiin, eikä maastokorteista saa lainkaan pisteitä, joten niiden pelaaminen on aina pieni riski: onko maaston laajentaminen ja uusien symboleiden keräily myöhemmin saatavien pisteiden arvoista?
Polkumerkkien käyttö on myös oivaltavaa. Korttien valinta muuttuu kerta kerralta vaikeammaksi vapaiden kolojen vähentyessä, ja jokainen poimittu kortti tarkoittaa myös jonkun erityistoiminnon menettämistä. Lauta alkaa olla aika täysi varsinkin kolmen ja neljän pelaajan peleissä, jolloin optimaalinen pelaaminen on vaikeampaa. Neljällä pelaajalla vaihtoehdot ovat myös pienemmät, sillä jokerilaatta puuttuu kokonaan.
Symbolien ja parien keräily voi olla paikoin haastavaa. Isoin harmitus syntyy, jos lisäpisteitä kerryttäviä symboleita ei näy lainkaan pelin aikana, ja etenkin vain pelin puolivälissä käyttöön otettavassa pohjoispakassa esiintyvät symbolit saattavat jäädä tehokkaasti piiloon. Lisäpistemahdollisuuksia on vähän pienillä pelaajamäärillä, joten heikkous koskee ensi sijassa yhden ja kahden pelaajan pelejä. Sama ongelma koskee myös isoja pisteitä tuottavia kortteja, joiden vaatimukset voi tosin täyttää käsikortteja uhraamalla.
Käden hallinta on erityisen tärkeää. Vaikka alussa tuntuu, ettei viiden kortin aloituskäsi lopu koskaan, voi loppupelissä olla jo korttien puutetta. Ylimääräisten korttien peluu erityistoiminnolla ja käden uhraaminen puuttuviin symboleihin ovat mainioita tapoja vahvistaa käden asemaa resurssina, jonka käyttöä pitää miettiä tarkoin.
Peliä vaivaa toki kortinvalintapelien yleisongelma eli vuorovaikutuksen puute. Omaa aluetta saa pelata rauhassa, eikä kaveria pääse kiusaamaan muutoin kuin kortteja nappaamalla tai koloja tukkimalla. Rauhallista kekojen kasailua etsivälle tämä on kuitenkin mainio peli.
Tarkkaa toimintaa
Meadow on viimeisen päälle nätti peli, ja kuvitukseen on selvästi panostettu laatikosta pelilautaan ja korttipakkojen telineisiin. Kortteja ja uniikkeja kuvituksia on huimasti, ja ne tukevat teemaa luonnon tarkkailusta ja kauniiden maisemien etsimisestä. Pelin mukana tulee myös oma vihkonen, jossa on lueteltu korteissa esiintyvät lajit tieteellisine nimineen ja kerrottu pieniä faktoja niistä. Luontoretki-teeman mukaisesti mukana on myös sarake, johon voi kirjata havainnointipaikan ja -päivän.
Komponentit ovat yleisellä tasolla toimivia ja tukevia. Kortit ovat hyvälaatuisia ja pelilaudat ja -merkit tukevaa pahvia. Pientä kritiikkiä annan 1–2 pelaajan pelilaudalle, johon pitää tunkea ylimääräisiä tukkeita ylimääräisiin koloihin, vaikka niiden määrä on kyseisillä pelaajamäärillä sama ja 3–4 pelaajan peliä pienempi.
Pelin mukana tulee viisi kirjekuorta, jotka sisältävät minilisäosia. Kuorille on asetettu kevyet, teemaan sopivat avauskriteerit, mutta ne voi lisätä peliin melko nopeasti. Ensimmäinen kuori lisää peliin maastokortteja, joissa on kahta maastoa, muttei lainkaan lajisymboleita, ja ne ovat mielenkiintoinen lisäys. Toinen isompi uutuus on peurasymboli, jonka pelaaminen pinoon estää pelaamasta muita kortteja sen päälle. Sarvipäistä saa toki korkeat pisteet, mutta niiden pieni määrä kannustaa ottamaan kerralla ainakin useamman lisäosan käyttöön. Joulu- ja kevätlisurit ovat teemallisia, ja kevätlisäosa on uusien maastokorttien lisäksi helpoin lisäys peliin.
Yhteenveto
Meadow on mainio perhepeli, joka toimii myös harrastajille mainiosti. Satunnaiselementtien vähyys ja varsinkin isommilla pelaajamäärillä vaikeammiksi muuttuvat valinnat tekevät moninpelipasianssista kiinnostavan pelin, vaikka vuorovaikutus jää vähäiseksi. Hyvä teema ja pienet lisäosat antavat pelille lisää uudelleenpeluuarvoa, mutta ilman niitäkin kyseessä on oikein pätevä tapaus.
Faktat Meadow’sta
Suunnittelija: Klemens Kalicki
Julkaisija: Rebel Studio (2021)
Mutkikkuus: Toiminnot ovat selkeitä ja niitä on melko vähän, mutta eri kuvakkeiden hahmottamisessa ja yhdistämisessä toimintoihin voi olla haasteita.
Onnen vaikutus: Melko vähäinen. Siirtoja voi mietiskellä etukäteen, ja vastustajat voivat napata haluamasi kortit, mutta muutoi tuuria on todella vähän.
Vuorovaikutus: Vähäistä. Muut pelaajat voivat lähinnä estää siirtoja omillaan, mutta muuta vuorovaikutusta ei ole.
Teema: Luonnon tarkkailu toimii hyvin, ja kaunis kuvitus tukee teemaa.
Uudelleenpelattavuus: Kortteja ja symboleita on sen verran paljon, että kaikkien näkemiseen menee monta pelikertaa, ja minilisäosat antavat uusia kikkoja myöhempiin peleihin.
Kieliriippuvuus: Komponentit ovat täysin kielivapaita, mutta ohjekirja on vain englanniksi.
Pelaajamäärä: 1–4.
Pituus: 60–90 min.