Marrakech on moninkertainen palkintovoittaja, joka on voittanut Mensa Selectin ja vuoden peli -palkinnot Ranskassa (As d’Or) ja Itävallassa (Spiel der Spiele). Pelissä on palkintorohmun aineksia: se on kaunis, yksinkertainen ja hauska. Marrakech sopii lapsille, mutta myös aikuisille. Kaikin puolin oivallinen ja helposti lähestyttävä peli siis.
Itämaiset taikamatot
Pelin jippona ovat matot, joilla pelilautaa peitetään. Ne ovat oikeaa kangasta ja luovat peliin oivallista tunnelmaa.
Kangasmatot eivät ole pelkästään koristelua, vaan pelin toimivuuden kannalta tärkeä juttu, sillä mattoja pinotaan lomittain ja limittäin sellaisella tavalla, ettei se jäykillä pahvilevyillä toimisi.
Pelin muutkin osat ovat ensiluokkaiset: rahat ovat kauniita ja toimivia puukolikoita, noppa käteen sopivan iso ja laudalla kiertelevä basaarin valvoja Assam kertakaikkisen veikeän näköinen tyyppi.
Kun kansikuva on vielä varsin kaunis, tuloksena on hyvin viehättävä peli.
Mattokauppaa basaarissa
Pelin idea on yksinkertainen. Pelaajilla on alussa 12 mattoa ja 30 rahaa. Assam aloittaa laudan keskeltä. Vuoronsa alussa pelaaja valitsee, mihin suuntaan Assam lähtee. Assam kääntyy 90 asteen kulmissa, eikä saa kääntyä täysin ympäri. Noppa määrää, montako askelta Assam liikkuu.
Jos stoppi tulee toisen pelaajan matolle, pitää maksaa korvausta maton koon verran — mitä isompi yhtenäinen samanvärinen matto alla on, sitä kalliimmaksi sille pysähtyminen tulee.
Vuoron päätteeksi saa pelata oman maton peliin. Peli päättyy, kun kaikki matot on pelattu. Lopussa lasketaan pisteet: jokainen raha on yksi piste, samoin jokainen laudan ruutu, jossa päällimmäisenä on omaa mattoa.
Yksinkertainen, mutta hauska peli
Jotain vetävää tässä mattobisneksessä on. Peli on varsin yksinkertainen ja tuurilla on osansa, silti pelaaminen on hauskaa. Noppa määrää liikkumiset, mutta keskiarvonoppa (numerot 1, 2, 2, 3, 3, 4) tasoittaa vaihtelua ja pelaaja saa joka tapauksessa valita, mihin suuntaan Assam lähtee kulkemaan.
Mattoja voi pelata niin, että saa mahdollisimman suuren yhtenäisen alueen, jolle astuminen on kallista — mutta silloin kaikki välttelevät aluetta, minkä pystyvät. Hajanaisemmilla matoilla saa helpommin pikkuhiluja toisten askeleista ja helpommin pakotettua muut omille matoillaan. Omia mattoja pelatessaan taas voi yrittää valloittaa itselleen aiemmin tyhjää tilaa tai sitten rikkoa toisen pelaajan isoja mattoja.
Marrakech on mainio peli, joka toimii monella tasolla. Nelivuotias lumoutui pelin hienoista kolikoista, vähän isompi osannee jo pelata peliä fiksusti, aikuistenkin kesken Marrakech toimii hauskana fillerinä. Ensisijaisesti suosittelisin peliä kuitenkin nimenomaan perhepeliksi.
Faktat Marrakechistä
Suunnittelija: Dominique Ehrhard
Julkaisija: Lautapelit.fi (2010), Gigamic (2007), Zoch (nimellä Suleika)
Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen, pelin säännöt ovat helpot ja yksiselitteiset.
Onnen vaikutus: Tuurilla on osansa, mutta riskinoton määrään on mahdollista vaikuttaa itse.
Vuorovaikutus: Lauta on riittävän pieni, jotta tungosta tulee, jonkin verran pelin vuorovaikutteisuus riippuu toki pelaajien pelityylistäkin.
Teema: Mattoteema toimii hienosti, kiitos upeiden pikkumattojen, jotka ovat vieläpä pelattavuudenkin kannalta järkevä valinta.
Uudelleenpelattavuus: Toimii, jos nyt ei välttämättä loputtomiin.
Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.
Pelaajamäärä: 2-4.
Pituus: 20-30 minuuttia
7 vastausta aiheeseen “Marrakech”
Olen harkinnut tätä Marrakechiä joululahjaksi 7-vuotiaalle kummipojalleni. Onkohan sopiva lahja hänen ikäiselleen?
Vaikeustasoltaan Marrakech ainakin sopii hyvin tuon ikäiselle.
Marrakech nappasi 4,5 tähteä ja ykköspaikan Aamulehden lastenpelitestistä. Ansaittu voitto, sillä peli on osoittaunut oikein toimivaksi – no, ainakin aikuisten kesken!
Kerrassaan loistava peli. Meillä tätä ilolla pelaavat puolisoni ja minun lisäkseni 4,5- ja 7,5-vuotiaat tyttäremme.
Joulupukki toi pelin. 10-vuotiaan kanssa on pelattu useita pelejä, 6-vuotias ei hirveästi vielä innostunut (vaikka säännöt oppi, mutta tarjolla oli kai parempaa tekemistä).
Hyvää pelissä on, että yksi peli ei kestä liian kauan. Peli loppuu kun matot loppuu, jokainen laittaa vuorollaan yhden maton.
Ja säännöt on helppo opettaa ja oppia.
Rahanappuloita on mukava käsitellä.
Voi taktikoida hieman, mutta ei tarvitse kuitenkaan ajatella liikaa.
Mukava peli. Suositellaan koko perheelle.
Olen pelannut kerran marrakechiä siskoni kanssa ja häneltä loppui rahat kesken maksamisen. Säännöissä ei lue, mitä tapahtuu, jos rahat loppuvat, joten mitä pitäisi tehdä, jos pelaaja ei pysty maksamaan matoista vaadittua hintaa????
Säännöissä ei lue mitä tapahtuu, koska mitään ei tapahdu. Jos ei voi maksaa, ei voi maksaa ja sillä hyvä. Ei siis jää velkaa tai mene miinukselle, vaan välttyy vain maksamiselta.