Kategoriat
Peliarvostelut

Manno Monster

Manno Monsterissa pelaajilla on hirviölaattoja, jotka pitäisi käännellä oikein päin mahdollisimman nopeasti. Tehtäväkortti määrää, millaiset hirviöt laatoista on esiin saatava: kuinka monta sinistä, punaista tai keltaista hirviötä esillä on oltava. Manno Monster on Ubongo-tyylinen peli koko perheelle.

Manno Monsterin nimi on vähän omituinen, eikä kansikuvakaan varsinaisesti hurmaa, mutta jos siitä pääsee yli, tarjolla on itse asiassa varsin mainio perhepeli. Marco Teubnerin (Lasten Carcassonne, Junior Lancelot) suunnittelema peli on selvästi samaa sukua kuin Ubongo tai Uluru, mutta toimii näitä paremmin koko perheen kesken pelattuna.

Hirviöt ojennukseen

Manno Monsterin kansiJokainen pelaaja saa viisitoista hirviölaattaa, joihin on kuvattuna kuudenlaisia hirviöitä: on punaisia, sinisiä ja keltaisia, ja joka värissä isoja ja pieniä. Erilaiset hirviöt on jaoteltu mielivaltaisesti laattojen molemmille puolille, niin että kun laatan kääntää, ei voi varmasti tietää, mitä toisella puolella on.

Pelin tarkoituksena on saada omat laatat käänneltyä niin, että tehtäväkortissa määritellyt ehdot täyttyvät. Kaikki pelaajat etsivät ratkaisua yhtä aikaa omilla laatoillaan. Kun ensimmäinen on valmis, hän kääntää tiimalasin, jonka kuluessa muiden on saatava ratkaisu valmiiksi. Pisteitä tulee kaikille ratkaisijoille järjestyksen mukaan, eli ensimmäiselle eniten ja viimeiselle vähiten.

Tehtäväkortteja on kuutta eri vaikeustasoa ja helpoimmillaan tehtävät ovat yksinkertaisia: käännä esiin yhdeksän isoa ja kuusi pientä hirviötä. Käännä esiin kolme isoa keltaista, kaksi isoa punaista, kolme pientä sinistä, neljä pientä keltaista ja lopuilla ei ole väliä, ja niin edelleen.

Vaikeimmissa tehtävissä ehdot menevät sitten monimutkaisemmiksi. Vaikkapa näin: isoja ja pieniä sinisiä on yhtä monta, isoja ja pieniä punaisia on yhtä monta, sinisiä on enemmän kuin punaisia ja keltaisia on yhdeksän. Eihän tämä sinänsä kovin vaikeaa ole, mutta kun tehtävä pitää suorittaa mahdollisimman nopeasti ja kun laatoista ei voi varmasti tietää, mitä kääntämällä löytyy se puuttuva iso punainen, niin haastetta riittää.

Kuutostason tehtäväkortti ja ratkaisu. Kuva: Mikko Saari
Kuutostason tehtäväkortti ja ratkaisu. Kuva: Mikko Saari

Tasapainoinen kisa

Manno Monsterin paras puoli on se, että tehtäviä on tosiaan kuutta eri vaikeusastetta. Se mahdollistaa tasaiset pelit, joissa kuka tahansa voi voittaa. Pelasin ensimmäisen pelin lasteni kanssa ykköstason korteilla. Voitin ylivoimaisesti. Sitten muutettiin tilannetta niin, että viisivuotias pikkusisko pelasi yhä ykköstason korteilla, mutta kahdeksanvuotias isoveli ottikin kakkostason kortit ja minä pelasin vaikeimmilla kuutostason korteilla. Pikkusisko vei voiton selvästi ja minä taistelin tieni niukasti toiseksi, vaikka jäinkin useammalla kierroksella viimeiseksi.

Tämä on perhepelille erinomainen ominaisuus, joka tekee ylipäätään mahdolliseksi mielekkäät pelit perheen kesken. Säännöissä neuvotaan käyttämään aikuisille ja lapsille eri vaikeustason kortteja, mutta mikäänhän ei tosiaan estä käyttämästä vaikka jokaiselle pelaajalle omia kortteja, jos sillä tavalla saa varmistettua tasaisemmat pelit – ja pelin voittajalle sitten aina sarjanousu seuraavan tason kortteihin seuraavaan peliin!

Toimiva perhepeli

Manno Monster on vähän rumasta kannestaan ja omituisesta nimestään huolimatta oikein kelpo perhepeli, jos pitää Ubongon tyylisistä äimäyspeleistä, joissa ei ole minkäänlaista vuorovaikutusta pelaajien välillä ja joissa jokainen vain pohtii omaa peliään. Manno Monsterin tarjoama haaste on selkeä, mutta sopivan kiperä.

Toimii siis, ja vaikka osaavien pelaajien kesken väännetty Ubongo 3D -matsi onkin aivopähkinänä lyömätön, Manno Monsterissa saa mukavat pelit aikaiseksi, vaikka porukassa olisi monen tasoisia pelaajia. Se on melko harvinaista herkkua, se.

Hirviölaattoja, jotka pitäisi keikauttaa ojennukseen. Kuva: Mikko Saari
Hirviölaattoja, jotka pitäisi keikauttaa ojennukseen. Kuva: Mikko Saari

Faktat Manno Monsterista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Kosmos, Lautapelit.fi (2014)

Mutkikkuus: Peli on säännöiltään yksinkertainen, joten pelaamaan pääsee nopeasti, parin harjoituskierroksen jälkeen pelin kulku on selvillä. Erilaiset kortit ovat helposti ymmärrettäviä ja tarjoavat sopivasti haastetta.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole juurikaan tuurilla osaa, joten taitavin pelaaja voittaa. Onneksi eritasoisilla korteilla peliä voi tasoittaa, jolloin mukaan tulee myös pieni tuurielementti, kaikki saman tason kortit kun eivät ole yhtä vaikeita.

Vuorovaikutus: Vain sen verran, että ratkaisu on löydettävä muita pelaajia nopeammin, jos aikoo päästä pisteille.

Teema: Hirviöteema on kevyt, peli on käytännössä abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Riippuu siitä, mitä tällaisista peleistä pitää. Minulla kaikki nopeustestipelit ovat jääneet aika vähälle pelaamiselle, mutta jos genrestä pitää, Manno Monster toimii, kiitos eritasoisten korttien.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 20–30 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Manno Monster”

Mukava perhepeli missä viehättää erityisesti eri ikäisten ja taitoisten mahdollisuus kisata keskenään tasavertaisesti. Meillä hirvöiden ääressä viihtyvät 6, 14 ja vanhemmat. Eli peli toimii hyvin jo alle tuon 8v. suositusiän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *