Queen Gamesin vuonna 2012 julkaisema värikäs laattojenasettelupeli Maharani on perhepelien luokassa kohtuullisen hyvä valinta, joka ei vaadi suurta harrastuneisuutta eikä ole säännöiltään liian vaikea tai monimutkainen.
Pelaajien on tarkoituksena avustaa kuningasta viimeistelemään Taj Mahalin palatsin piha asettelemalla pihalle mosaiikkilaattoja.
Pelin kulku
Pelin alussa pelaajat saavat omalle värilleen kuuluvia työläisiä ja pelinappulan. Alussa laattoja asetellaan keskellä pelilautaa olevalle pyörivälle alustalle neljä kappaletta ja loput laatat ovat pussissa pelilaudan vieressä. Kukin pelaaja voi vuorollaan asettaa yhden laatan peliin. Myös toisen laatan saa asettaa, mutta siitä menettää pisteitä.
Pelilauta on jaettu neljään osaan, keskellä olevan pyörän tapaan. Pyörää pyöritetään jokaisen pelaajan vuoron alussa yksi pykälä eteenpäin. Laatan voi asettaa vain alueeseen linkittyvältä kohdalta pyörässä, mutta myös muita laattoja on mahdollista käyttää. Tällöin pelaajan tulee kuitenkin käyttää kyseisen alueen pelimerkki. Pelimerkkejä on käytössä yksi jokaista pelilaudan neljää aluetta kohden.
Keskellä olevassa pyörässä on nuoli, joka osoittaa vuorossa olevaa pelaajaa kohden. Jos pelilaudalle asetetussa laatassa oleva nuoli osoittaa pelaajaa kohti, pelaaja saa asettaa työläisen pelilaudalle. Työläisten asettelu on tärkeää, sillä niistä saa pisteitä kun alue pisteytetään. Laatoista saa pisteitä heti, kun jatkaa onnistuneesti samanväristen laattojen aluetta.
Kun viimeinen laatan paikka pelilaudalla on täytetty, lasketaan pisteet ja peli loppuu.
Sopiva perhepeliksi
Pelin kielivapaiden komponenttien vuoksi se sopii koko perheen peliksi. Säännöt toki ovat englanniksi, mutta ne ovat sopivan lyhyet ja selkeät. Maharania kuitenkin vaivaa muutama outous. Ensinnäkin toimintonappulat ovat sinänsä täysin turhia, sillä pelilaudan keskellä olevasta pyörästä otettu laatta (vaikka se olisi toiselta alueelta), korvataan kuitenkin seuraavan pelaajan vuoron alkaessa uudella laatalla.
Laattojen asettelu on alussa helpompaa, koska tilaa on käytettävissä paljon pelilaudalla. Pelin edetessä tila kuitenkin vähenee ja koska nuolen suunta laatassa määrää sen voiko työläisen laittaa pelilaudalle vai ei, vaikuttaa se pisteytykseen pelin lopussa. Laattoja ei nimittäin voi asetella niin kuin haluaa, vaan pelilaudalla olevat pylväät täytyy ottaa huomioon. Kuningas ei nimittäin hyväksy puoliympyrän muotoisia pylväitä.
Laatoissa on jonkin verran ylimääräisiä ja jos pelilaudalla ei ole paikkaa kyseisen tyypin laatalle, se heitetään pois ja korvataan uudella. Peli ei siis voi jäädä jumiin. En ole koskaan ollut suuremmin perhepelien ystävä, mutta suosittelen tätä peliä, jos perheessä on nuorempia pelaajia. Peli on kuitenkin sen verran vaihteleva, eikä tuurielementti ole liian häiritsevä. Aikuisetkin voivat nauttia pelistä.
Peliharrastajille Maharani on kuitenkin hieman kevyehkö peli ja laattojen nostamisessa oleva tuurielementti ei miellytä kaikkia. Peli on Queen Gamesin pelien tapaan värikäs ja kaunis katsella, komponenttien ja taiteen laatu on hyvä.
Faktat Maharanista
Suunnittelija: Wolfgang Panning
Julkaisija: Queen Games (2012)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat selkeät ja suoraviivaiset.
Onnen vaikutus: Laattojen nostamisessa on vahva tuurieleentti.
Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on pelissä muodollista.
Teema: Teema löytyy, mutta se ei ole tässä välttämätön.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä.
Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi, pelaaminen kielivapaata.
Pelaajamäärä: 2–4 (suositeltava määrä 3 tai 4)
Pituus: 40 minuuttia