Kategoriat
Peliarvostelut

Madeira

Madeira edustaa kunniakkaasti kolmen vartin europelien kategoriaa. Se tarjoaa 45 minuutissa pelattavan fiksun pelin, joka sopii yhtä lailla perhepeliksi vähän isompien lasten kanssa kuin aikuisten illanviettoihin.

Alunperin peli on nimeltään Santa Cruz, mutta suomalainen julkaisija Lautapelit.fi nimesi pelin uudestaan Madeiraksi – Mallorcan aloittama lomasaarisarja saa näin jatkoa. Madeiran kanssa pelillä ei ole muuten tekemistä. No, saarihan tässäkin pelilaudalla on.

Pelin idea

Madeiran kansiPelin tavoitteena on asuttaa pelilaudalla oleva saari mahdollisimman tehokkaasti. Alussa saari on tuntematonta maastoa, vain rannan maihinnousupaikat tunnetaan. Pelin edetessä saaren sisäosat paljastuvat pelaajille, sitä mukaa kun asutus saarella leviää.

Pisteenlasku perustuu pelaajille oleviin kortteihin. Osa on tuotekortteja, jotka antavat pisteitä, jos pelaajalla on tiettyjä tuotteita, joita saa rakentamalla rakennuksen sopivaan ruutuun. Osa antaa pisteitä esimerkiksi rannikoille tai tulivuorilaatoille pelatuista rakennuksista, tai vaikkapa rakennusketjuista.

Kun pisteytyskortti pelataan, jokainen pelaaja saa pisteitä, jos täyttää kortin ehdot. Pisteytysten pelaaminen vaatiikin hyvää ajoitusta ja toimintojen priorisointia, että saa ne pelattua siten, että itse hyötyy eniten.

Rakentaminen tapahtuu rakennuskorteilla, joita on kolmea lajia: laivat, joki ja tie. Näitä kortteja on neljä erilaista settiä (laivapainotteinen, jokipainotteinen, tiepainotteinen ja tasapainoinen). Jokainen pelaaja saa alussa valita yhden setin, pistekorttinsa nähtyään. Rakennuskortit tuovat vähän haasteita rakentamiseen, kun kaikkialle ei voi rakentaa ja joskus on mentävä vähän huonomman kautta saadakseen hyödynnettyä korttinsa mahdollisimman tehokkaasti.

Toinen kierros

Pelin varsinainen koukku on puolivälissä. Kun kortit on pelattu läpi ja pelaajilla on mukavasti pisteitä ja paljon tavaraa laudalla, lauta tyhjennetäänkin. Laatat, jotka määräävät, mitä rakennuksia kuhunkin ruutuun saa pelata, paljonko niistä saa pisteitä ja mitä tuotteita ruuduista saa, pysyvät paikoillaan, mutta talot poistetaan.

Sen jälkeen jokainen pelaaja saa uuden pisteytyskortin. Sitten valitaan kortit! Viimeisenä olevasta pelaajasta aloittaen pelaajat saavat jokainen valita yhden korttisetin pelatuista, setti sisältää siis rakennus- ja pisteytyskortit! Näihin kortteihin lisätään uusi pisteytyskortti, jonka jälkeen pelaajat poistavat kukin yhden pisteytyskortin pelistä. Näin on joku aavistus siitä, mitä pisteytyksiä on odotettavissa, mutta yllätyksillekin on varaa.

Toisen kierroksen jälkeen peli on ohi ja lopputulos selvä, kunhan pelaajat vielä laskevat pelin aikana keräämistään lintulaatoista saamansa pisteet. Nämä 1–3 pisteen arvoiset laatat tuovat pientä mysteerielementtiä pelaajien sijoituksiin ja jännitystä lopputuloksiin.

Madeira-peli käynnissä. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Peli alkuvaiheissaan – osa saaresta on vielä kartoittamatta. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Notkea peruspeli

Madeira on melko kevyt peli, jonka 45 minuutin peliaika toteutuu helposti, ainakin kolmella pelaajalla. Se on jokseenkin samaa kaliiperia kuin Mallorcan ja Thurn und Taxisin kaltaiset pelit ja maistuu varmasti pelaajille, jotka hakevat melko kevyttä ja nopeaa, mutta silti fiksua peliä.

Tuuria Madeirassa on mukana aika paljon: pisteytyskorteissa esimerkiksi on parempia ja huonompia, mutta taidolla pärjää ja muististakin on hyötyä, kun toisella kierroksella on joku käsitys siitä, mitä on tulossa. Onneksi uudet pisteytyskortit voivat muuttaa tilannetta sen verran, että peli ei ole silkkaa hyvämuististen juhlaa (tietysti jos uusia pisteytyskortteja ei tulisi, pelin voisi aivan hyvin pelata avoimin kortein).

Näppärä peli. Ensimmäisellä pelikerralla hujahti kertaheitoilla neljä peliä putkeen, ilman että tuli tarvetta vaihtaa peliä välissä. Toisen kierroksen pelaaminen samoilla korteilla on hauska idea, joka piristää peliä mukavasti, kun ensimmäisellä kierroksella joutuu vähän haparoimaan pimeässä ilman parempaa tietoa (erilaisia pisteytyskortteja on niin paljon, ettei mitenkään voi luottaa, että joku tietty kortti on pelissä, jos ei tiedä, että se on).

Majakka. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Majakat ovat arvokkaita. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Faktat Madeirasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Hans im Glück (2012)

Mutkikkuus: Peli vaatii hivenen opiskelua, mutta ensimmäisen pelin jälkeen idea käy selväksi ja pelaaminen sujunee ongelmitta.

Onnen vaikutus: Taitavin voittaa yleensä, mutta tuuriakin on sopivasti mukana, esimerkiksi pisteytyskorttien muodossa – niistä jotkut ovat parempia kuin toiset ja jotkut yhdistelmät selvästi parempia kuin toiset.

Vuorovaikutus: Kaksinpelissä voi olla tarpeen pienentää pelialuetta hieman, mutta muuten vuorovaikutusta riittää, etenkin toisessa vaiheessa kun muiden korteista on vähän aavistusta.

Teema: Luottokuvittaja Michael Menzelin taide on näyttävää ja toimivaa, muuten pelin teema on varsin yhdentekevä.

Uudelleenpelattavuus: Pisteytyskortteja on sen verran runsaasti, että niiden vaihtelu tuo peliin vaihtelua. Ei tätä ihan muutamalla pelillä puhki pelaa.

Kieliriippuvuus: Kielivapaa sääntöjä lukuunottamatta.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 45 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *