Jules Vernen kirjasta tuttu matka maailman ympäri on suosittu aihe. Pelkästään samalla nimellä varustettuja lautapelejä on ainakin kolme — edellinen, vuodelta 1987, on itse asiassa Wolfgang Kramerin suunnittelema ja ikäisekseen ihan kelpo. Tässä tapauksessa teema toimii erittäin hyvin. Peli on kilpajuoksua maailman ympäri, mutta matkassa on ovela käänne — niinkuin kirjassakin.
Pelin idea
Pelaajat etenevät kaupungista toiseen pelaamalla matkakortteja. Ensimmäinen etappi Lontoosta Pariisiin vaatii esimerkiksi yhden junan ja yhden laivan. Kun pelaaja pelaa kortit, hän laskee niiden pistearvon yhteen ja etenee pisteradalla sen verran. Pisteet kuvaavat päiviä, joita matkaan on kulunut, eli vähemmän on parempi.
Matkakortteja ei nosteta sattumanvaraisesti, vaan pelaajat valitsevat joka vuoro itselleen uusia kortteja. Korttien valintaan liittyy myös erikoistoiminnon valitseminen, eli aina ei kannata ottaa parasta mahdollista korttia, mikäli jollain toisella kortilla saa tarpeellisemman toiminnon.
Peli ei siis ole silkkaa kilpajuoksua, vaan välillä on pysähdyttävä miettimään. Korttien kerääminen auttaa, sillä kahden samanlaisen kortin pelaaminen on iso etu, koska vain toisen päivät lasketaan. Jokaisessa kaupungissa ensimmäisenä ja viimeisenä saapuva pelaaja saavat pienen edun — viivyttely voi siis kannattaa.
Kuka oli nopein?
Pelin ovelin piirre on voittajan ratkaiseminen, joka varmistaa, että kilpailu pysyy jännittävänä loppuun asti. Peli päättyy, kun toiseksi viimeinen pelaaja on palannut Lontooseen. Viimeinen pelaaja häviää automaattisesti, joten jatkuva hännillä viivyttely ja hyvien korttien kerääminen ei ole voittoisa strategia. Lontooseen päässeistä voittaja on se, joka on käyttänyt vähiten päiviä — ei siis se, joka on ensimmäisenä paikalla! Ensimmäinen saa toki edun, sillä kun yksi on maalissa, muille kertyy automaattisesti lisäpäiviä joka kierros.
Maailman ympäri 80 päivässä on yksinkertainen kilpajuoksupeli, joka on kaikessa nokkeluudessaan genrensä parhaimmistoa. Sittenkin se on nimenomaan perhepeli, peliharrastajalle peli on turhan kevyt. Koko perheen pelinä Maailman ympäri 80 päivässä on toimiva, varsinkin jos aihe on tuttu kirjasta tai piirrossarjasta.
Suunnittelija: Michael Rieneck
Julkaisija: Kosmos, Rio Grande Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 50 min
3 vastausta aiheeseen “Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days, In 80 Tagen um die Welt)”
Olen itse tykännyt pelata perheen kanssa vuoden 1986 ”Maailman ympäri 80 päivässä” -peliä, joka tosin eroaa pelimekaniikaltaan melko suuresti ylläolevasta. Onko kenelläkään muulla kokemuksia kyseisestä lautapelistä?
pelattiin paljon perheen ja ystävien kanssa.
poikani synt. 1981 sai sen joululahjaksi 80- luvun lopulla.
muistaakseni tosi kiva peli.
säännöt erilaiset kuin ylläolevassa
Näitä Maailman ympäri 80 päivässä on ainakin kaksi erilaista, luultavasti useampikin.