Maailman lapset on pelaajiaan maailman kuuteen eri mantereeseen ja niiden kulttuureihin tutustuttava lastenpeli. Pelin tarkoituksena ja tavoitteena on kierrellä maapalloa ja yhteisvoimin kerätä passi täyteen leimoja ennen kuin matkaliput pääsevät loppumaan. Voittajaa tai häviäjiä ei siis ole, vaan peli on alusta loppuun yhteistyötä.
Yksinkertainen yhteistyöpeli
Vuoronsa aluksi pelaaja valitsee pelilaudalta kuvan, joka hänen mielestään liittyy siihen mantereeseen, jolla hänen nappulansa sijaitsee. Jos valinta on väärä, vuoro päättyy tältä osin tähän. Jos valinta taas on oikea, pelaaja jatkaa joko vastaamalla kortin kysymykseen tai etsimällä pelilaudalta sen esittämiä asioita. Vuoron lopuksi napataan pussista joka tapauksessa vielä kaksi matkakiekkoa, jotka kertovat, joutuvatko pelaajat käyttämään yhden matkalipuistaan.
Maailman lapset on idealtaan sopivan yksinkertainen ja ulkoiselta toteutukseltaan teemaansa kivasti mukaileva peli. Se on ikäluokiteltu sopivaksi viidestä vuodesta alkaen, mutta on hyvä ottaa huomioon, että sen pelaaminen vaatii lukutaitoa. Ainakaan oma juuri lukemaan oppinut viisivuotias pelikaverini ei vielä jaksa lukea tämäntyyppisiä kysymyskortteja. Toki peliä on mahdollista pelata myös lukutaidottomien versiona, mutta silloin siitä jää jäljelle melko paljon pelkistetympi kokonaisuus.
Viihdettä alakoululaisille
Meillä pelihetket Maailman lasten kanssa ovat jääneet vähäisiksi. En kuitenkaan tällä perusteella tyrmäisi peliä, sillä uskon, että meillä se ei herättänyt mielenkiintoa siitä syystä, että aihepiiri ei yksinkertaisesti kuulu kiinnostuksen kohteisiin. Kun samaista peliä kokeilivat 9- ja 11-vuotiaat se sai täysin toisenlaisen, positiivisen, vastaanoton.
Siis kyllä tätä peliä suositella voi, mutta otollisin ikäryhmä sen pelaajiksi tuntuisivat olevan alakoululaiset. Itse jäin vähän miettimään, kuinka monta pelikertaa se kestää, sillä keskiössä ovat joka tapauksessa kuvakortit. Kun ne on muutamaan kertaan läpikäyty, alkaako peli tylsistyttää yhtä lailla kuin samojen symbolien bongailu pelilaudalta?
Faktat Maailman lapsista
Julkaisija: Tactic (2021)
Mutkikkuus: Peli on kohderyhmäänsä nähden sopivan yksinkertainen ja nopeasti opeteltavissa sekä opetettavissa. Jo ensimmäinen pelikerta antaa hyvän kuvan pelin kulusta.
Onnen vaikutus: Tuurilla ei pelissä ole kovinkaan suurta merkitystä. Toki jos matkaliput loppuvat heti, jää peli lyhyeksi. Eniten merkkaa tietämys, mutta koska koko ajan pelataan yhteispeliä, kukaan ei sinänsä pääse turhautumaan.
Vuorovaikutus: Peliä pelataan alusta loppuun yhteistä voittoa hakien. Jos itse ei tiedä, voi seuraava pelaaja koittaa pelastaa tilanteen.
Teema: Pelin teema on läsnä vahvasti niin jokaisella vuorolla suoritettavissa tehtävissä kuin pelin ulkoisissa ominaisuuksissakin. Peli on kivannäköinen ja houkutteleva.
Uudelleenpelattavuus: Tämä taitaa olla pelin suurin kompastuskivi; kuinka monta kertaa samat kuvat jaksavat innostaa? Kuinka monta kertaa samoja asioita on mielekästä bongailla pelilaudalta?
Kieliriippuvuus: Pelissä vaaditaan lukutaitoa. Siitä on kuitenkin mahdollista valita myös helpotettu, lukutaidottomille suunniteltu versio, mutta silloin peli kapenee melko paljon.
Pelaajamäärä: 2–6. Peli toimii mainiosti kaikilla pelaajamäärillä.
Pituus: 15–30 min. Pelin pituus vaihtelee riippuen siitä, kuinka helppoja tai vaikeita kuvia ja kysymyksiä tulee esiin ja kuinka nopeasti matkaliput tulevat loppumaan. Kun kuvat tulevat tutuksi peli mitä luultavammin lyhenee.