Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Lord of the Rings: The Card Game

Fantasy Flight Gamesin Taru sormusten herrasta -aiheinen Living Card Game tarjoaa vaikeita seikkailuja Keskimaassa yksin- tai kaksinpelinä.

Fantasy Flight Gamesin vuonna 2011 julkaisema The Lord of the Rings: The Card Game tarjoaa seikkailua Keskimaassa korttipelin muodossa. Peli on erikoinen yhteistyönä tai yksin pelattava Living Card Game -peli. Onko peli tarpeeksi mukaansatempaava ja vaikea, jotta siitä olisi iloa pitkäksi aikaa?

Pelistä on ilmestynyt vuonna 2022 uusi Revised Core Set -versio. Arvostelu on kirjoitettu alkuperäisen pelin pohjalta, mutta lopusta löytyy uusi arvio Revised Core Setistä.

The Lord of the Rings: The Card Gamen kansi

Yksin tai yhdessä

The Lord of the Rings: The Card Game poikkeaa monista markkinoilla olevista korttipeleistä, sillä siinä ei pelata toista pelaajaa vastaan, vaan peliä voi pelata yksin tai kaverin kanssa yhteistyönä. Peli on selkeästi suunniteltu pelattavaksi kahdella pelaajalla, sillä vaikeustaso nousee huomattavasti yksin pelatessa. Ei ole mahdotonta, että tehtävien suorittamisessa ensimmäisellä kerralla epäonnistuu ja joissakin tehtävissä saattaa epäonnistua useaankin kertaan. Peli on vaikea ja ilman taktikointia ei pelissä pärjää. Virheisiin on hieman enemmän varaa kaksinpelissä, joka sekin on melko vaikea.

Peliä varten on suositeltavaa rakentaa itselleen sopiva pakka ja tutustua kortteihin ennen pelaamisen aloittamista. Tästä syystä peli ei periaatteessa ole valmis pelattavaksi suoraan laatikosta. Alussa valmisteluun käytetty aika kuitenkin palkitaan pelin aikana.

Peruspaketissa tulee mukana neljä 30 kortin pakkaa. Pelissä voi rakentaa itselleen esimerkiksi taisteluun erikoistuneen pakan tai yleishyödyllisen pakan. Kaksinpelissä pakoilla on hieman vähemmän merkitystä. Lisäosista saa täydennyskortteja pakkoihin, joten niitä ainakin jossakin vaiheessa on suositeltavaa hankkia.

Pelissä valitaan ensimmäiseksi seikkailu, jota pelataan. Seikkailu määrittelee käytettävät kortit ja tehtävät alkuvalmistelut. Seikkailussa pelaajien täytyy kerätä tehtäväpisteitä ja kun tavoite on saavutettu, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Seikkailu koostuu muutamasta erillisestä vaiheesta. Pelin voi hävitä kahdella tapaa: jos uhkataso nousee 50 pisteeseen tai jos kaikki pelaajan sankarit kuolevat.

Pelaaja voi valita sankareita itselleen alussa periaatteessa täysin vapaasti. Jokainen sankari nostaa nostaa kuitenkin uhkatasoa ja siksi sankarien määrä on kannattavaa pitää alussa alempana. Yleensä hyvä määrä on yhdestä kolmeen sankaria.

Legolas, Denethor ja Beravor -kortit
Pelaaja on valinnut aloitussankareikseen Legolasin, Denethorin ja Berevorin. Hahmojen uhkalukemat summataan yhteen ja tulos merkitään laskuriin. Se vaikuttaa kohdattaviin vaaroihin. Kuva: Lautapeliartistit

Resursseja, matkustamista ja taistelua

Pelaaminen koostuu seitsemästä vaiheesta, joista monet ovat tuttuja korttipelejä pelanneille. Ensimmäisessä vaiheessa pelaaja saa sankareistaan resursseja. Resursseilla pelaaja voi ostaa apuri-, esine- tai tapahtumakortteja. Näistä on hyötyä sankareille tehtävien suorittamisessa.

Resurssivaiheen jälkeen siirrytään suunnittelu­vaiheeseen, jolloin pelaaja voi ostaa kortteja. Aloitusvaiheiden jälkeen siirrytään tehtävien suorittamiseen. Tehtäviä suorittaakseen pelaaja valitsee sankarit, jotka tehtävään osallistuvat. Tehtävien suorittamisen jälkeen on matkustus­vaihe, jolloin pelaaja voi poistaa paikkakortin pelistä ja sen avulla voidaan uhkatasoa pitää kurissa.

Matkustamisen jälkeen on taisteluvaihe. Taistelu­vaihe on erittäin mielenkiintoinen. Sankarit, esineet, apurit, erikois­toiminnot ja tapahtumat mahdollistavat erilaisten taktii­koiden luomisen. Taistelu on periaatteeltaan yksinkertainen. Ensin hyökkää hirviö ja pelaaja valitsee puolustavan sankarin. Hyökkäys­arvon ja puolustus­arvon välinen erotus aiheutuu vahinkona. Tämän jälkeen pelaaja hyökkää jäljellä olevilla sankareilla ja apureilla. Tätä jatketaan kunnes hirviö kuolee.

Peli käynnissä ja kortteja esillä
Aktiivinen tehtävä sekä matkapaikka oikealla. Vasemmalla valmisteluvaiheen aikana nostetut kolme kohtaamiskorttia, jotka vaikuttavat sankareiden matkaan. Kuva: Lautapeliartistit

Hyvin suunniteltu ja vaikea

The Lord of the Rings: The Card Game on erittäin hyvä yhteistyöpeli. Se ei ole liian pitkä ja siinä on erittäin paljon syvyyttä. Yksinpelinä peli toimii loistavasti, joskin se on paljon vaikeampi kuin kahdes­taan pelattuna. Vaikeustaso ei skaalaudu. Peli on välillä jopa turhauttavan hankala ja joskus on yksinkertaisesti nostettava kädet pystyyn. Alusta aloittaminen on kuitenkin hauskaa, sillä silloin voi lähestyä ongelmaa aivan eri tavalla

The Lord of the Rings: The Card Game on erittäin hyvä lisä jokaisen korttipeleistä ja fantasiasta pitävän hyllyyn. Pelin tapahtumat eivät ole suoraan kytköksissä Taruun sormusten herrasta, vaan sijoittuvat aikaan Hobitin ja Tarun sormusten herrasta välissä. Se on piristävää, sillä Keskimaassa on paljon mahdollisuuksia muuhunkin eeppiseen seikkailuun kuin pelkkä kirjojen tarina.

Pelin taide on laadukasta ja sitä katselee mielellään. Korttien laatu ei yllätä Fantasy Flight Gamesin pelejä tuntevia. Harmillista on se, että peruslaatikossa ei tule kolmea seikkailua enempää ja koh­taamis­kortteja olisi saanut olla selkeästi enemmän. Pelin uudelleen­peluuarvo on kohtuullinen, mutta kuten kaikissa tämän tyyppisissä peleissä, peliä pelataan seikkailujen suorittamiseksi. Lisää kortteja saa ostamalla lisäosapakkauksia. Fantasy Flight Games on tehnyt tästä yhden lypsylehmän lisää ja näin saadaan onnettomat lauta­pelaajat kantamaan roponsa valmistajalle. Hyvä asia on kuitenkin se, että rahalle saa myös vastinetta.

Peliä voi pelata myös nelinpelinä, mutta silloin kannattaa ostaa lisäksi toinen peruspaketti.

Pelin opettelu on englantia osaaville helpompaa, sillä Fantasy Flight Games on tehnyt hyviä ja selkeitä videoita pelin kulusta. Videoiden katsomisen jälkeen sääntökirjaa ei tarvitse kuin joihinkin yksit­täisiin sääntötarkastuksiin.

Legolas varusteineen: Gondorin torvi ja gondolinilainen miekka auttavat seikkailuissa. Kuva: Lautapeliartistit

Revised Core Set

Fantasy Flight Games julkaisi The Lord of the Rings: The Card Gamen alunperin vuonna 2011, ja hiljattain siitä on julkaistu päivitetty versio, josta saimme kappaleen testattavaksi. Lautapelioppaassa on julkaistu Teron arvostelu alkuperäisestä versiosta ja nyt tarkoituk­semme onkin lähinnä verrata Revised Core Setiä alkuperäiseen.

Paranneltu lähtö keräilykorttipelien maailmaan

Itse peli pysyy täysin samana. Sääntömuutoksia ei ole tehty, vaan ainoastaan lisätty kortteja alkuperäiseen peruspeliin verrattuna ja tarinaa lisätty tehtävien välille Arkham Horror: The Card Gamen tavoin.

Uuden version avulla voi myös pelata jopa neljä pelaajaa, kun taas vanhalla versiolla pystyi parhaimmillaan pelaamaan kahdella pelaajalla. Jotta sai neljä pelaajaa peliin mukaan, piti ostaa toinen tai oikeastaan kolmaskin kappale peruspeliä, minkä monet pelaajat tekivät, koska se mahdollisti myös pakkojen rakentamista jatkossa paremmin.

Jos olet jo pelissä mukana, ei uusi päivitetty versio tuo sinulle mitään muuta uutta paitsi kampanjakortit. Pitää antaa FFG:lle ylistystä siitä, että kaikki kampanjakortit, taakkakortit ja siunauskortit ovat ladattavissa heidän sivuiltaan print and play- versiona. Tätä Revised-versiosta ei siis tarvitse ostaa pelkästään niiden takia. Kerrankin päätöksiä tehty pelaajia ajatellen, eikä vain firman etu edellä.

Ainoastaan silloin kannattaa harkita uuden hankkimista, mikäli olet alusta asti pelaillut vain yhdellä core-setillä. Jos et vielä ole päässyt The Lord of the Rings: The Card Gamen maailmaan, mutta se kiinnostaa, on päivitetty versio oikea valinta.

Esimerkkejä kohtaamisista, joita matkan varrella voi tulla vastaan. Kuva: Lautapeliartistit

Miten päivitetty versio eroaa alkuperäisestä?

Kuten jo aiemmin mainittu niin päivitettyä versiota voi pelata kolmella tai neljälläkin hengellä. Tämä ei kuitenkaan ole vieläkään ongelmatonta. Kolmin- tai nelinpeli toimii kokeilumielessä, jos kukaan pelaajista ei ole pelannut aiemmin. Se ei kuitenkaan sisällä pakanrakennusta, mikä on koko pelin suola.

Passage Through Mirkwood -kampanjakortti
Mirkwood Paths -kampanjan alkua. Kuva: Lautapeliartistit

Yksin- ja kaksinpeliin pakkojen rakentamiseen kortteja onkin mukana enemmän kuin alkuperäisessä versiossa. Se onkin tärkein päivitys, sillä onhan tämä peli selkeästi parhaimmillaan soolona tai kaksinpelinä. Nyt pelaajakortteja tulee 188, kun alkuperäisessä kortteja oli 120. Lisäksi tulee siunaus- ja taakkakortteja sekä kampanjakortit. Myös tokeneita sekä uhkaträkkereitä tulee tarpeeksi neljälle pelaajalle. 

Mendor-kortti
Mirkwood Paths -seikkailussa mukaan lyöttäytyvä Mendor. Kuva: Lautapeliartistit

Alkuperäistä versiota piti omistaa kolme kappaletta, jotta sai kaikkia kortteja tarvittavan määrän ”täydelliseen” pakan­rakenta­miseen. Näiden hinnaksi tuli yli sata euroa, kun päivitetyn version hinta on noin 60 €. Tämän lisäksi kolme peruspeliä sisältää tietenkin myös kolme kappaletta kaikkia skenaarioita sekä sankareita, joista sitten kaksi oli aina turhia. Puhumattakaan kaikista tokeneista, joita tuli peruspelien mukana.

Revised Core Set tulee myös suuremmassa laatikossa ja sisältää insertin, johon mahtunee muutama lisäosa, kun niiden hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Yksi erityisen hyvä lisäys löytyy myös sääntökirjasta. Sääntökirjaan on lisätty sivu pakanrakennuksesta, johon on pakanrakennus­ohjeiden lisäksi rakennettu malliksi kaksi pakkaa. Pakoissa on sekoitettu vaikutusvallan piirejä, jolloin pelaaminen on heti mielekkäämpää. Pelasimme kampanjan läpi näillä kahdella pakalla ja oli kyllä paljon parempi tapa kuin aikoinaan peruspeliä testatessa yhden vaikutusvallan pakoilla. Jatkossa me ainakin suosittelemme hyppäämään suoraan näihin pakkoihin vaikka ohjeissa suositel­laankin käyttämään aloituspakkoja. 

Sääntökirjan esimerkkipakat
Sääntökirjaan lisätty kohta valmiiksi rakennetuista pakoista. Kuva: Lautapeliartistit

Kampanja tekee skenaarioista yhtenäisiä

Päivitetty versio tuo myös enemmän tarinaa peliin. Nyt skenaariot linkittyvät toisiinsa kampanjana, mikä tekee skenaarioiden pelaami­sesta yhtenäisempää. Peli sisältää samat kolme skenaariota kuin alkuperäinenkin, mutta ne on linkitetty pienten tarinoiden ja lisä­sääntöjen avulla yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Koko kampanja tuli pelattua yhdellä istumalla läpi, kun testasimme sitä. Kampanja kehittyy todella helposta melko vaikeaan skenaa­rioon. Skenaariot antavat hyvän, vaikkakin kevyen, kuvan siitä, mitä kaikkea The Lord of the Rings: The Card Gamella on annettavaa. Meillä on kokemusta melkein kaikista FFG:n keräilykorttipeleistä ja melkein voisi sanoa, että tämä tuntuu kaikkein vahvateemaisim­malta. Joku muu varmasti vannoo Arkham Horrorin nimeen, mutta etenkin kampanjalisäyksen jälkeen on aivan mielipidekysymys, kumpaa pitää temaattisempana. 

The Lord of the Rings: The Card Game – Revised Core Set on erittäin hyvä peli. Jos vain lompakko kestää ja korttipelit kiinnostavat, niin tähän maailmaan lähtemistä voi aina suositella. Jos et tiedä, ovatko Living Card Game -korttipelit oma juttu, niin on tämä myös loistava testipeli siihen.

Läjä erilaisia tokeneita
Pelin tokeneita. Kuva: Lautapeliartistit

Faktat The Lord of the Rings: The Card Gamesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2011)

Mutkikkuus: Perussäännöt ovat aika yksinkertaiset ja pelin eteneminen enimmäkseen loogista. Mutkikkuutta lisää kuitenkin toimintojen ajoittaminen ja korttien toiminta keskenään. Myös pakanrakentaminen lisää haastavuutta.

Onnen vaikutus: Pelissä on mukana tuuria niin kuin kortti­peleissä aina, mutta pakan suunnittelu ja järkevä pelaaminen on ratkaisevaa.

Vuorovaikutus: Peli on yhteistyöpeli, joten pelaajien on puhallettava yhteen hiileen.

Teema: Vahva ja mukaansatempaava. Osa hahmoista on kaikille tuttuja ja osa vähän erikoisempia. Teemansa puolesta voi suositella kaikille Taru sormusten herrasta -faneille.

Uudelleenpelattavuus: Melko olematon pelkässä peruspelissä. Lisäreiden kanssa taas melko lailla loputon. Rahaa saa toki myös kulumaan erittäin paljon.

Kieliriippuvuus: Pelissä on paljon englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: Vanhalla peruspelillä 1–2, Revised Core Setillä 1–4, vahva suositus kuitenkin vain 1–2 hengen peleihin.

Pituus: 60 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

9 vastausta aiheeseen “Lord of the Rings: The Card Game”

Tätä voin suositella lämpimästi ja erityisesti silloin jos sopivaa peliseuraa ei ole aina tarjolla.

Yksinpelien pelaaminen on vain niin perinpohjaisen tylsää hommaa, että sellaisia en osta. Mutta jos tätä voisi pelata kätevästi pojan kanssa… no ehkä yhteistyöpelissä ei niin haittaa, että joutuu selittämään kortteja suomeksi, mutta silti helpottaisi elämää, jos toinen voisi lukea itse.

”Yksinpelien pelaaminen on vain niin perinpohjaisen tylsää hommaa, että sellaisia en osta”. Tästähän voimme tietysti tingata vaikkapa maailman tappiin :D Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että yksinpeli lauta/sotapepeleissäkin on parhaimmillaan erinomaisen kirjan lukemiseen verrattava kokemus. Yleisesti ottaen sosiaalinen aspekti on toki erinomaisen tärkeä.

Ei tarvitse edes tingata, saatte nauttia yksinpeleistänne niin paljon kuin haluatte. Minä kuitenkaan en – jos olen yksin, mieluummin vaikka luen kirjaa. Jos pelaan yksin, niin sitten nykyään käytännössä iPadilla (tosin iPadilla pelaan eniten lautapelejä tai lautapelimäisiä pelejä).

Kolmisenkymmentä vuotta bittibelejä harrastaneena olen ihastellut tuota Applen meininkiä. Minut erottaa iPadistä vain lautapeliharrastukseni renessanssi. Tosin, veivaan peeceellä silmät kiiluen muun muassa Napoleon Total Waria.

Peliähän voi pelata itseasiassa 1-4 palaajalla, vaikka aloituspakkauksessa tuleekin mukana ainoastaan 2 pahvista uhkalaskuria; puuttuvat laskurit voi korvata vaikka lyijykynällä ja ruutupaperilla. Tietysti varsinaisen virallisen pakan koko on 50 korttia, ja kun aloituspaketissa on vain 30 korttia maata kohden, joutuu jokainen pelaaja koostamaan pakkansa useammasta maasta. Lisäosien hankkimisen myötä tämä ongelma häviää pikku hiljaa.

Joka tapauksessa noin vuosi sitten pelasimme läpi 6 pikkulaajennuksesta koostuvan Synkmetsä-skenaarion lisäosa kerrallaan kolmella pelaajalla siten, että jokaisella pelaajalla oli vain yksi maa pakassaan. Ajan kanssa pakat sitten kasvoivat täysimittaisiksi. Minusta tämä toimi mainiosti, joka lisäosan mukana tuli uusi tehtävä ja muutamia lisäkortteja pakkaan, muttei kuitenkaan ahdistavuuteen asti. Toki vaikeustaso on kolmella pelaajalla vähän helpompi, mutta toisaalta vuorovaikutuksen määrä kasvaa samalla. Vasta viimeisessä seikkailussa koimme ensimmäisen tappiomme, mutta kyllä sitä edeltävissä viidessä seikkailussakin oli ”veitsi kurkulla”-fiilis, joten tunnelma pysyi hyvänä koko ajan.

Eikä pelaajien suuri lukumääräkään takaa automaattista voittoa. Aloituspaketin keskivaikeassa seikkailussakin koimme kerran musertavan tappion peräti neljällä pelaajalla vain parissa kierroksessa, kun kohtauspakka iski kerralla pöytään pahimmat mahdolliset kombinaatiot. Jos oikein muistan, sai ryhmän jokainen jäsen heti alkuun 16 pistettä threatiä! Ja toinen kierros taisikin tuottaa tuhon koko ryhmälle.

Mielestäni peliä voi suositella kaikille Tolkien-faneille kokeiltavaksi, aloituspakkauksen perusteella pääsee fiilikseen siitä, onko kyseessä oma juttu ja tarvittaessa laadukasta lisäpelattavaa saa rahalla. Toisaalta jos aihepiiri tuntuu täysin yhdentekevältä, ei peli lisäosineen välttämättä tarjoa riittävästi viihdettä kustannuksiin nähden. Hyvä mutta kallis peli (varsinkin, kun lisäosien makuun pääsee!)

Itsekin ostaisin heti, jos saisi suomeksi. En usko, että vaimo jaksaa keskittyä riittävästi, jotta syventyisi peliin tosissaan. Muutakaan riittävän kielitaitoista peliseuraa tuskin saan innostumaan. Sinänsä sääli, koska peli vaikuttaa melko täydelliseltä syysiltojen ajanvietolta. Teemankin puolesta tämä kolahtaisi hienosti. Kukapa nyt ei LOTRista tykkäisi.

Minusta pelin olisi voinut tehdä toimivaksi alkupaketista lähtien – nyt peruspelaaja ihmettelee kun ei pääse kuin level 1:n tehtävän läpi. Onnen vaikutus myös suurta mielestäni, sillä riippuu mikä kortti kasasta tulee jotta ylipäänsä voi päästä kentän läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *