Kuten ingressistä käy ilmi, munanmuotoisen pienen peltirasian sisältä “kuoriutuu” herttainen muistipeli. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan perusmuistipeli, vaan pelin aikana kerätään myös erilaisia lohikäärmesettejä ja kilpaillaan niissä toisia vastaan.
Peliin on lisäksi olemassa kahdenlaiset säännöt. Outland Forlagin pohjoismainen julkaisu on hieman viilatumpi versio alkuperäisestä korealaisesta pelistä ja viilaukset ovat oikein tervetulleita. Nykyisellään kyseessä onkin simppeli ja supernopea lastenpeli.
Pikkuiset lohikäärmeet lammessa ui
Vuorollaan pelaaja paljastaa pöydällä olevista munalaatoista kaksi. Jos niissä on kaksi eri lohikäärmettä, niistä valitaan itselle yksi ja käännetään toinen piiloon. Mikäli onni on myötäinen ja munista paljastuu kaksi samaa lohikäärmettä, pitää nostaa vielä kolmas. Sen jälkeen pelaaja saa napata kaikki samanlaiset lohikäärmeet itselleen – eli parhaimmassa tapauksessa kaikki kolme munaa. Tämä on toivottavaa, sillä jokaisesta munasta saa pelin lopussa yhden pisteen.
Ongelmana on se, että munien joukossa on myös muutama kuoriutumaton kaveri. Jos pelaaja jossain vaiheessa paljastaa sellaisen, hänen on pakko ottaa se itselleen. Kolmannen munan aukominen lisää hieman jännitysmomenttia, sillä jos silloin nostaa mätämunan, jäävät kaksi muuta lohikäärmettä seuraavan pelaajan käsiin. Vaikka rikkinäinen muna on huono juttu, saa siitäkin pelin lopussa yhden säälipisteen.
Koko homman jujuna on kerätä munien lisäksi sopivia lohikäärmesettejä. Jokaisessa lohikäärmeessä on numero, joka kertoo, montako samanlaista otusta munista löytyy. Kolmosen lohareita on siis kolme kappaletta, seitsemän lohareita seitsemän ja niin edelleen. Pelin lopussa jokaisesta setistä eniten kerännyt saa kolmen pisteen kultamunapystin.
Säännöt ovat siis napakat, mikä on ihan hyvä juttu. Alunperin pelissä oli myös mahdollisuus vuorollaan nostaa vain yksi muna pöydältä, joko tietyt valmiiksi avatut tai joku avaamaton ja jälkimmäistä ei näytetä muille lainkaan. Välillä myös pöydällä olevia munia sai halutessaan sekoitella ja rikkoutuneet munat antoivat miinuspisteitä. Kokeilimme kerran pelata myös tällä tavalla, mutta totesimme nopeasti, että ylimääräisillä kikkailuilla ei ollut mitään lisäarvoa.
Mystiset pystit
Settien keräily onkin mainio lisä ja tekee muistipelistä monipuolisempaa. Kolmosen lohikäärme on usein hyvä valinta, sillä jos niitä saa kerättyä kaksi, voittaa loppupystin varmasti. Toisaalta ysin lohikäärmeitä löytää eniten, joten niitä saa paljon helpommin kerralla kaksi tai kolme.
Samalla myös toisten peliä tulee seurailtua, koska kolmen pisteen pokaalit usein ratkaisevat pelit. Pienemmillä lapsilla koko pystien idea oli kuitenkin yllättäen aika vaikea hahmottaa. Useamman pelin pelattuamme karvan verran vajaa viisivuotias ei edelleenkään ilman apua oikein hoksaa, mitä munia kannattaa kerätä. Kuusivuotias nappasi ideasta kiinni paremmin. Ikäsuositus 5+ on siis näinkin yksinkertaiselle pelille jopa hieman alakanttiin. Toki peliä voi pelata myös helpotetumpana versiona ilman pokaaleja, mutta silloin se on vain pelkkä väljähtynyt muistipeli.
Koska kyseessä on kaikesta huolimatta muistipeli, tuurilla on oma reilu osuutensa. Jos omalla vuorolla saa kerättyä muutaman kerran kaksi tai kolme munaa, voittaa aika varmasti. Jos taas osuu pari kertaa rikkinäisiin muniin, häviää aika varmasti.
Little Dragons on tästä huolimatta ihan pätevä lastenpelifilleri. Ehkä se on tällaiseksi pikapeliksi turhan tyyris (Suomessa noin 30 €), mutta samalla se toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä ja on taputeltu reilussa kymmenessä minuutissa. Kun muististakin on jotain hyötyä, niin lapset ovat aikuisten seurassa hieman tasavertaisempia.
Faktat Little Dragonista
Suunnittelija: Takuma Horikama
Julkaisija: Happy Baobab (2019), Outland (2021)
Mutkikkuus: Säännöiltään simppeli muistipeli. Loppupisteytysidea jää nuoremmilta pelaajilta helposti hämärän peittoon.
Onnen vaikutus: Tuurilla pärjää, mutta muiden pelin seuraamisesta ja hyvästä muistista on jotain hyötyä. Muistin osuus on kuitenkin aika ohut, kun edellisen pelaajan paljastamat ylimääräiset munat menevät usein seuraavalle pelaajalle ja rikkinäiset munat poistuvat heti pelistä.
Vuorovaikutus: Muiden munankeräystä on tarkkailtava, jotta on vahvoilla pokaalijahdissa.
Teema: Lohikäärmeet ovat söpöjä ja nättejä eli kelpaavat lapsille.
Uudelleenpelattavuus: Tätä pelaa yhtä paljon kuin muistipelejä yleensä.
Kieliriippuvuus: Osissa ei ole tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4.
Pituus: 10–15 minuuttia.