Kategoriat
Peliarvostelut

Lewis & Clark

Lewis & Clark kartoittivat Yhdysvaltojen länsiosia. Tässä pelissä pääset suurten tutkimusmatkailijoiden saappaisiin – kuka löytää ensimmäisenä reitin länsirannikolle?

Yhdysvallat osti Louisianan territorion vuonna 1803. Uudet alueet piti tutkia, joten presidentti Thomas Jefferson lähetti matkaan tutkimusretkikunnan. Lewisin ja Clarkin tutkimusretki sai nimensä johtajiensa, Meriwether Lewisin ja William Clarkin mukaan. Tutkimusretkikunta lähti St. Louisista, kävi Columbia-joen suulla länsirannikolla ja palasi takaisin St. Louisiin.

Lewis & Clark -peli kuvittelee, että retkikuntia olikin useampia. Kuka ehtii ensin länsirannikolle? Vaikka pelin alkuasetelma ottaakin historian suhteen vapauksia, peli perustuu vahvasti todellisiin tapahtumiin ja esimerkiksi kaikki pelissä esiintyvät henkilöt ovat todellisia historiallisia henkilöitä, jotka liittyivät jollain tapaa alkuperäiseen tutkimusretkeen.

Kilpajuoksua

Lewis & Clarkin kansiPeli on pohjimmiltaan kilpajuoksua rataa pitkin maaliin. Pelaajilla on tiedustelijat, jotka etenevät rataa, jossa on joki- ja vuoriruutuja. Välillä pelaajien on leiriydyttävä kerätäkseen voimia. Jos retkikunta on kovin raskasliikkeinen ja hidas, tiedustelija joutuu leiriytymisen yhteydessä palaamaan hieman taaksepäin. Pelin voittaa se, joka saa ensimmäisenä leiriydyttyä maaliruutuun.

Jokaisella vuorolla on pakko tehdä yksi toiminto. Toimintoja on kahdenlaisia: pääasiassa tehdään korttitoimintoja, mutta jos retkikunnassa on mukana intiaaneja, voi tehdä intiaanitoimintoja.

Jokainen pelaaja aloittaa samanlaisella korttivalikoimalla, joista jokainen kuvaa yhtä retkikunnan jäsentä: mukana on tiedustelijaa siirtävä johtaja, intiaaneja houkutteleva neuvottelija ja joukko erilaisia resurssienkerääjiä. Retkikuntaa voi pelin aikana kasvattaa, jolloin saa käyttöönsä uudenlaisia toimintoja.

Kortit pelataan siten, että varsinainen kortti kertoo, mitä tehdään, ja toisella kortilla määritellään, miten tehokkaasti toimitaan. Korteilla on voimaa yhdestä kolmeen, ja voimaluku kertoo, montako kertaa pelatun kortin toiminto tehdään. Jokainen korttitoiminto kuluttaa siis kädestä kaksi korttia. Myös intiaaneista saa lisävoimaa toimintoihin.

Kun kortit loppuvat kädestä, on aika leiriytyä. Silloin saa nostaa kaikki pelatut kortit takaisin käteen.

Lewis & Clarkin kortteja. Kuva: Ludonaute
Lewis & Clarkin kortteja. Kuva: Ludonaute

Iso seurue hidastaa matkaa

Leiriytyessä on otettava huomioon matkanteon nopeus. Iso seurua ja runsaan tavaramäärän kuljettaminen hidastavat matkaa. Kaikki tavarat, mitä pelin aikana kerää – turkikset, puu, ruoka, kauppatavara, hevoset, kanootit – pitää lastata veneisiin. Pieni määrä tavaraa kulkee mukana ilmaiseksi, mutta mitä enemmän tavaraa on mukana, sitä hitaammaksi matkanteko käy. Myös käyttämättömät käsikortit hidastavat matkantekoa, samoin mukana kulkevat intiaanit.

Jokainen yhden päivän hidastus palauttaa tiedustelijaa yhden askeleen taaksepäin etenemisradalla. Siksi tavoite onkin saada kaikki kortit pelattua ja tavaramäärä käytettyä mahdollisimman pieneksi ennen leiriytymistä. Intiaanitkin ovat erittäin kätevä apu monessa vaiheessa, mutta iso intiaanilauma hidastaa matkaa armotta. Onneksi intiaanit ovat kertakäyttöisiä, eli lähettämällä intiaanit intiaanikylään tekemään jotain hyödyllistä, retkikuntaa saa kevennettyä.

Lewis ja Clark johtavat retkikuntiaan joella. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Lewis ja Clark johtavat retkikuntiaan joella. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Pakanrakennusta

Pohjimmiltaan Lewis & Clark on jonkinlainen pakanrakennuspeli. Pakka tosin on aina joka kierrolla käytettävissä kokonaan. Kädenrakennuspeli lienee siis täsmällisempi termi. Retkikuntaan saa uusia jäseniä vaikka joka vuoro, kunhan pystyy maksamaan vaaditun määrän turkiksia ja kauppatavaraa. Uudet jäsenet ovat tarjolla jonossa, jossa luonnollisesti ensimmäiset ovat halvempia ja tuoreemmat tulokkaat kalliimpia.

Kortteja on paljon, yli 50, joten niistä tulee peliin paljon vaihtelua, yhdessä pelissä kun nähdään kuitenkin vain osa korteista. Tarjolla on paljon erilaisia ominaisuuksia: osa on tehokkaampia versioita aloituskorteista, osa taas ei itsessään tee mitään, mutta pelaamisen jälkeen tehostaa muiden korttien toimintaa, osa taas antaa aivan uusia mahdollisuuksia.

Korteista on mahdollista rakennelle tehokkaita yhdistelmiä, mutta mikään varsinainen kombojenrakentelupeli Lewis & Clark ei ole. Sellainen ongelma kortteihin liittyy, että hyvät liikkumista nopeuttavat kortit ovat erityisen arvokkaita ja jos niitä ei riitä kaikille, ilman jäävät pelaajat ovat luultavasti poissa voitonkamppailuista.

Richard Warfington. Kuva: Chris Norwood / BGG
Richard Warfingtonin avulla intiaanit saa avuksi jokimatkoille. Kuva: Chris Norwood / BGG

Hidasta kilpajuoksua

Mikään erityisen nopea peli Lewis & Clark ei ole, vaikka kilpajuoksua onkin. Laatikko lupaa peliajaksi puoli tuntia pelaajaa kohden ja tämä pitää varmasti hyvin paikkansa. Jonkin verran on jäätämisvaaraakin, sen verran pelissä on ongelmanratkaisupelin piirteitä. Kokemuksen myötä peliaika kyllä lyhenee, mutta nelinpeliin on silti syytä varata pari tuntia – ja se on kyllä sen verran pitkä aika, että minua arveluttaisi pelata.

Peliaika ei sinänsä ole minulle ongelma, koska hankin Lewis & Clarkin ennen muuta pelattavaksi tutkimusmatkoista kiinnostuneen poikani kanssa. Kahdeksanvuotias selviää pelistä hyvin ja kaksinpelinä Lewis & Clark toimii hienosti. Viisinpeliä en aio edes kokeilla, mutta kolmas pelaaja tuskin hidastaisi peliä liikaa. Mukana on säännöt myös yksinpeliin, sellaisesta kiinnostuneille.

Lewis & Clark on nokkela peli, jossa on hauskaa kehitellä strategioita ja pohtia, miten saisi retkikuntaa juoksutettua mahdollisimman nopeasti. Leirisyklien idea on hyvä ja antaa peliin juuri sopivan mittaisen kaaren: leirisykli on syytä suunnitella huolella etukäteen, mutta kun leiri on perustettu ja tilanne nollattu, voi taas aloittaa puhtaalta pöydältä, eli koko peliä ei tarvitse suunnitella kerralla.

Vincent Dutrait‘n kuvitus on kerrassaan upeaa. Peli ansaitsee toteutuksestakin hyvä pisteet. Lewis & Clark on mielenkiintoinen peli, mutta pitkän kestonsa vuoksi ei sovi ihan joka tilanteeseen.

Vuorille! Kuva: Chris Norwood / BGG
Matka on edennyt vuorille. Puunappuloiden tarrat ovat ensimmäisen laitoksen erikoisuus. Kuva: Chris Norwood / BGG

Rikkinäinen strategia

Pelissä on rikkinäinen strategia, jolla pärjää vähän turhan hyvin, ja joka ei oikein istu pelin teemaan. Sääntöjen mukaan etenemisradan alkupäästä ei voi joutua enää taaksepäin, joten tehokas tapa pelata on kyhjöttää St. Louisissa ja kerätä paljon kortteja ja tavaraa, välittämättä etenemisestä, ja sitten rysäyttää kertaheitolla valtava määrä eteenpäin.

Tämä ei ole erityisen hauskaa tai temaattisesti mielekästä. Suunnittelijat ovat kehitelleet tilanteeseen ratkaisun, joka estää tämän strategian varsin siististi. Ratkaisu kannattaa ottaa käyttöön, jos tämä strategia tuntuu ongelmalliselta: jos on radan alussa ja joutuisi menemään taaksepäin, pelaajan on heitettävä pois kaikki muut kortit paitsi aloitusretkikuntansa ja lisäksi menetettävä kaikki resurssit ja intiaanit. Tämä on sen verran tyly rangaistus, että strategia ei enää houkuta.

Faktat Lewis & Clarkista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Ludonaute, Asmodee (2013)

Mutkikkuus: Säännöt ovat melko yksinkertaiset. Opettaminen käy melko helposti, kortteja voi selittää sitä mukaa kun niitä pakasta nousee.

Onnen vaikutus: Lewis & Clark on taitopeli, ainoa tuurielementti on uusien korttien saatavuudessa.

Vuorovaikutus: Kilpajuoksussa on vähänlaisesti vuorovaikutusta; intiaanikylässä on hieman työläistenasettelupeleistä tuttua paikanvarausta ja korteista voi olla vähän kilpailua, mutta muuten saa touhuta omiaan.

Teema: Peliä on kehitelty teema mielessä ja sääntökirjassa on pitkät sepustukset historiallisista tapahtumista. Peli ottaa tiettyjä vapauksia, mutta teema kyllä toimii.

Uudelleenpelattavuus: Erilaisia kortteja on paljon, joten samalla strategialla ei voi pelata joka kerta. Tämä lisää mukavasti uudelleenpeluuarvoa.

Kieliriippuvuus: Korteissa on tekstin sijasta hyvin selkeää symboliikkaa.

Pelaajamäärä: 1–5, käytännössä 1–3, paitsi jos ei välitä pelin venymisestä.

Pituus: 30 minuuttia pelaaja kohden

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *