Kategoriat
Peliarvostelut

La Boca

Alkuperäinen La Boca on kaupunginosa Buenos Airesissa Argentiinassa, joka tunnetaan värikkäistä taloistaan. Siitä mielleyhtymä tähän peliin: La Boca -pelissäkin rakennetaan värikkäitä rakennelmia. La Boca on yhteistyötä vaihtuvin parein ja henkilökohtaisella pisteenlaskulla, eli parityönä rakennetaan, mutta voiton vie se pelaaja, joka on pareineen tehnyt parasta työtä.

Peliin voi tutustua myös Tuomo Pekkasen videoesittelyn avulla.

Pelin idea

La Bocan kansiPeruskuvio on selkeä: pelilaudalle pitää rakentaa puupalikoista kortin osoittama rakennelma. Kaikki palikat on käytettävä ja rakennelman pitää näyttää siltä, miltä kortissa, ilman että palikat roikkuvat tyhjän päällä.

Pelin juju on siinä, että rakentajia on kaksi, ja kumpikin näkee ohjekortista vain toisen puolen. Kumpikin siis näkee, miltä rakennuksen toisen puolen pitäisi näyttää, eikä tiedä, miltä toisella puolella pitäisi näkyä. Rakentaminen vaatii siis vähän neuvonpitoa: ”keltainen näkyy minulla tässä keskellä, näetkö sinä mustaa?” ”en näe, harmaa on täällä reunassa pystyssä, näetkö ruskeaa?” ja niin edelleen.

Kisan tästä tekee kello. Pelin mukana tulee elektroninen kello, joka mittaa rakentamiseen kuluvaa aikaa. Pisteitä tulee sen mukaan, miten nopeasti valmista tulee. Aikaa on korkeintaan kaksi minuuttia ja todella hyville pisteille päästäkseen pitäisi tehtävästä suoriutua alle puolen minuutin.

Vuorot kiertävät siten, että jokainen pelaa kaksi kertaa jokaisen muun kanssa. Parin molemmat jäsenet saavat samat pisteet ja lopussa eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Hauskaa puuhastelua

La Boca esiintyi monilla Spiel des Jahres -veikkauslistoilla, mutta pelin oli tyytyminen vain raadin suositukseen. Suomen Vuoden peli -kisasta ei myöskään herunut finaalipaikkaa. Se hieman ihmetyttää, sillä La Boca on päällisin puolin varsin erinomainen tapaus: peli on helppo opettaa ja oppia, se on värikäs ja näyttävä, se on erilainen kuin muut pelit, siinä on ihan hauska yhteistyöelementti ja niin edelleen.

Peliharrastajien keskuudessa varsinkaan La Boca ei selvästikään kolahda: pelin ensiesittely paikallisessa pelikerhossa oli samalla viimeinen kerta, sen verran tiukka komento tuli olla tuomatta La Bocaa enää paikalle. Toki jos ei välitä rakentelusta eikä nopeasta pulmanratkonnasta, La Boca ei toimi. Ei meilläpäin ole Ubongojakaan pelikerhossa pelattu. Onhan La Bocassa lisäksi hieman sellaista puuhastelun makua, pelaamisen sijasta.

Oikein koottu! Kuva: Henk Rolleman / BGG
Rakennelma on koottu kortin mukaisesti (paitsi että tämä on itse asiassa väärin rakennettu: sinisen palikan alla on tyhjä kolo). Kuva: Henk Rolleman / BGG

Oivallinen perhepeli

Perhepelinä La Boca toimii varmasti paremmin kuin peliharrastajille. Omille lapsilleni (7 ja 4 vuotta) se on vielä vähän haastava, mutta hieman isompien lasten kanssa ja miksei vähemmän pelaavien aikuistenkin kesken tästä saa paljon iloa irti. Peli on nopeasti opetettu ja leppoisaa pelattavaa, jos aikapaine ei stressaa liikaa, joten se on helppo ottaa esille ja vaivaton pelata myös sellaisessa seurassa, jossa mukana on vähemmän pelejä pelanneita.

Etenkin jos Ubongot on jo pelattu puhki, La Boca tarjoaa hieman samantyyppisen haasteen kuin Ubongo 3D, mutta yhteistyö tuo peliin uudenlaisia elämyksiä.

Kokeilkaapa muuten, jos joskus pieni piru iskee, sujauttaa korttilokeroon huomaamatta kaksi korttia yhden sijasta. Siinäpähän ratkojat miettivät, miten saada korttien kuvaama rakennus kahdessa minuutissa tehtyä…

La Bocan osat. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Sininen pyöreä kello on varsin näppärä ajastin korvaamaan epämääräiset tiimalasit muissakin peleissä. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Faktat La Bocasta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Competo, Kosmos (2013)

Mutkikkuus: Peli on varsin suoraviivainen ja nopeasti opetettu; se, miten rakentamisesta selviää kahdessa minuutissa, on sitten eri juttu. Korteissa on onneksi kaksi eri vaikeustasoa.

Onnen vaikutus: Tuurilla on vähänlaisesti merkitystä, enemmän vaikuttaa rakentelutaito.

Vuorovaikutus: Jokaisella kierroksella kaksi pelaajaa pelaa ja muut katselevat, mutta pelivuoroja tulee onneksi melko tiuhaan ja katseleminenkin on ainakin jonkin aikaa kiinnostavaa.

Teema: Peli on käytännössä täysin abstrakti.

UudelleenpelattavuusLa Boca on peli, joka kaivetaan esiin toisinaan. Se ei ole peli, jota pelataan koko ilta joka ilta. 

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 3–6, suuremmilla pelaajamäärillä odottelua kertyy enemmän.

Pituus: 40 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “La Boca”

La Boca -pelin harjoitustehtävä oli sen verran hyvä, että jätimme kilpailullisen pelin kokonaan pelaamatta. Pelin saa sopimaan rennoksi puuhasteluksi kahdelle pelaajalle, jos vain asettaa tavoitteeksi tehtävän mahdollisimman nopean ratkaisemisen, eikä laske pisteitä.

Tehtävien ratkaisu oli hyvinkin nopeaa (15 sek) tai hyvinkin hidasta (1 min 59 sek), silloinkin kun tehtävät olivat samaa vaikeusastetta (samasta tehtäväkortista) ja ratkaisijoina toimivat samat henkilöt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *